Dyscyplina:
Piłka Nożna -
Lotto Ekstraklasa
Godzina: 15:30
Spotkanie: Jagiellonia Białystok - Termalica Bruk-Bet
Typ: 1
Kurs: 1,65
Bukmacher:
Unibet
Analiza:
Jutro w pierwszym niedzielnym meczu aspirująca do Mistrzostwa Polski Jagiellonia Białystok podejmie Termalice Bruk-Bet Niecieczę. W ostatnich dniach wypłynęła informacja, jakoby Czesław Michniewicz został zwolniony z Niecieczy. W mojej opinii to aktualnie po Jacku Magierze najlepszy trener w Polsce, a tak pomyśleć. W zeszłym sezonie Michniewicz ugrał dla Pogoni najlepszy wynik w XXI wieku i ... został zwolniony. Teraz robi dla Niecieczy najlepszy wynik w historii klubu i ... zwolniony. Dziś pierwszy kwietnia i nie wiem czy to prawda czy żart Prima Aprillisowy, ale natknąłem się na informacje że Czesław Michniewicz obejmie zespół chińskiej ligi - Yanbian.
Ale do rzeczy.
Michał Probierz zbudował sobie na prawdę fajny skład nie mając do dyspozycji dużych pieniędzy i chwała mu za to, bo Jaga w tym sezonie to takie Leicester z poprzedniego sezonu
Premier League. Patrząc na sposób gry, jakość zespołu czy warunki do dobrego wyniku w
Ekstraklasie to Białostocki klub jest daleko za Lechem, Legią czy Lechią dlatego musi dać z siebie więcej od nich, aby osiągnąć sukces. Jagiellonia w przeciwieństwie do poprzedniego sezonu potrafi grać ofensywnie. Nie tylko się bronić i szukać kontrataków,a
le też wymienić kilka podań w środku pola i poszukać podania prostopadłego, co poskutkowało bardzo dobrymi wynikami z zespołami, które preferują grę z "kontry". Natomiast w meczach, w których przeciwnik próbuje zdominować Jagę, ona sobie z reguły nie radzi. Po przerwie zimowej taka sytuacja była z Wisła Kraków (1:3) czy z Lechią Gdańsk (0:3). A zespoły, które postawiły na głęboką defensywę wysoko ulegały Jadze: 5:0 Łęczna, 4:1 Śląsk czy 4:0 Korona Kielce. Jutro do Białegostoku przyjeżdża zespół, który chyba najbardziej gra defensywnie w
Ekstraklasie. Sam Czesław Michniewicz wielokrotnie podkreślał, że gra taką piłkę na jaką pozwala mu sytuacja kadrowa. Ma takich a nie innych zawodników i gra ofensywna mogła by się skończyć dla nich wysoka porażką. Dodatkowo Nieciecza w głębokim chaosie po stracie takiego trenera jak Czesław Michniewicz. W tygodniu treningi prowadził drugi trener. Próbowano natychmiast zakontraktować nowego szkoleniowca, ale nikt wartościowy nie chciał się podjąć pracy w krainie kostki brukowej. Jutro jestem przekonany, że przez większość meczu będziemy widzieć obraz Termaliki głęboko cofniętej pod swoim polem karnym i czekającej na wyprowadzenie kontrataku. Natomiast Jagiellonii da to wiatr w żagle. Czy to Rafał Grzyb czy Jacek Góralski potrafią grać piłką po ziemi. To nie tylko defensywni zawodnicy, ale również potrafią rozgrywac na przyzwoitym poziomie. Na bokach jest dwóch dość szybki, ale przede wszystkim bardzo dobrze wyszkolonych technicznie graczy - Przemka Frankowskiego i Fedora Cernycha. Piłkę fenomenalnie rozgrywa Kosta Wasiliew. Pokazują to jego liczby, które są nieziemskie. (13 goli i tyle samo asyst). Teraz dodatkowo Jaga dorobiła się bardzo dobrego napastnika. Brakowało dobrej "9" i zespół na tym tracił, bo musiał tam grac Cernych, a na skrzydle wychodzili inni zawodnicy, którzy nie bardzo pasują do wizji Michała Probierza. Sheridan może nie ma jeszcze nie strzelił goli, ale ciężko z marszu napastnikowi wprowadzić się do zespołu. Za to Irlandczyk ma na swoim koncie już dwie asysty w 3 meczach. To myślę niezły początek jego przygody z Ekstraklasą. Jutro spodziewam się jednostronnego meczu, w którym pełną kontrolę nad przebiegiem spotkania będą mieć podopieczni Michała Probierza. Myślę że wynik będzie oscylować w okolicach 2:0 - 3:0.
65