Dyscyplina:
Piłka Nożna -
Portugalia - Primeira Liga
Godzina: 20:00
Spotkanie: RIO AVE FC VILA DE CONDE VS. SPORTING BRAGA
Typ: 2+BTS
Kurs: 6,50
Bukmacher: Całoroczny
Analiza:
Witam,
Po wczorajszym pięknym trafieniu typu w meczu Barcelony, aż strach, że mogę zapeszyć, że typ może być nie tak udany jak wczorajszy, ale cóż raz kozie śmierć.
Sądziłem, ze podam coś znowu z Hiszpanii, bo dziś piękne spotkanie w kolejnym meczu pucharowym i jak obserwuję forum, to już sporo postów jest w temacie, oczywiście wszystkie z optymizmem na Celtę i tylko wariantami i poszukiwaniem lepszych kursów się różnią. Też przymierzałem się do tego spotkania, ale jakiś wyższy w miarę rozsądny kurs trudno ustrzelić (na Celtę i NoBTS jest tylko 2,50), więc wracam do mojej ulubionej Portugalii, która dziś kontynuuje spotkania ligowe. Cieszę się, że moje posty znalazły odzew i sporo ludzi znowu zainteresowało się piłką tego kraju z "końca" Europy.
Bardzo ciekawy jest pierwszy mecz Moreirense-Feirense, także sądzę (jak większość piszących, że powinien tu zwyciężyć gospodarz, niesiony falą optymizmu po zwycięstwie z bardzo silną Bragą o Puchar Portugalii, który jest bardzo znaczącym trofeum w tym kraju.
I kursy też w tym tak pewnym spotkaniu są wysokie na zwycięstwo Moreirense i BTS jest maksymalny uznawany na tym forum kurs 5,00, ajeżeli koś nie wierzy w siłę gości to bez BTS jest też stosunkowo wysoki bo 3,10. Jest więc w czym wybierać, i to z kursami znacznie wyższymi niż na Celtę. Polecam szkoleniowo to spotkanie.
Ja jednak wybrałem nieco trudniejsze i mniej przewidywalne spotkanie Rio Ave FC - Sporting Braga.
Trudniejsze, a więc zarazem wymagające większej uwagi w zająciu się tym typem.
Jak zawsze w takich spotkaniach statystyki grają rolę drugorzędną. Najważniejsze jest podejście psychologiczne - jak mierzą siły na zamiary zarządy klubów i piłkarze. I tu w tym meczu jest mała zagwozdka.
Teoretycnie Braga powinna bez problemu ten mecz wygrać. Ale tak też sadziłem przed meczem w Pucharze Portugalii, który jak to wyżej wspomniałem Braga przegrała z cytowanym Moreirense FC "haniebnie", bo nie strzelając nawet jednego gola, co dla tego zespołu (i to jeszcze u siebie !!!) jest rzeczą niespotykaną. Zapewne jakiś wewnętrzny problem trapi ten zespół, bo przegrali walkę o oba portugalskie puchary (Poprzednio także u siebie ulegli, w eliminacjach do Pucharu Ligi właśnie Rio Ave 1-2, ale tam przynajmniej strzelili honorowego gola !), a poza tym co chyba jest jeszcze boleśniejsze oddali 3 miejsce w lidze swojemu największemu antagoniście, tj. Sportingowi, który gonił Bragę od początku w walce o to premiowane do rozgrywek w walce o
eliminacje do Ligi Mistrzów. I to nie dlatego, że Sporting jest lepszy, bo od czasów meczu z Legią wyraźnie kuleje nie mając siły na spektakularne zwycięstwa, ale dlatego, ze cierpliwie "ciuła" punkty posuwając się małymi kroczkami cały czas w górę, aż gdy wreszcie Braga sama się podłożyła przegrywając Vitorią Guimaraes to skwapliwie zajęli jej miejsce.
I sądzę, że dziś także nie będzie spektakularnego zwycięstwa, ten wewnetrzny problem zżera Bragę i nie sadzę aby wygrali dziś do zera z ligowym średniakiem.
Jednak nie stać ich na dalsze porażki bo już 5 w lidze Guimaraes jest tylko o 1 oczko niżej, (no chyba że satysfakcjonuje ich walka w Lidze Europy ?) - sądzę więc że dziś trochę się zmobilizują i jednak dopną zwycięstwa, ale będzie to jakieś 1-2, w każdym razie różnica zwycięstwa nie powinna wynosić więcej jak 1 gol.
Ostatnie wyjazdowe spotkania Bragi kończyły się przeważnie zerowym stanem bramek po stronie przeciwnej, sądzę jednak że ten problem o którym wspominałem dziś da znać o sobie i Rio Ave wrzuci im conajmniej jedną piłeczkę do siatki. Zresztą prawie we wszystkich domowych spotkaniach dzisiejszych gospodarzy, nieważne przegranych czy wygranych Rio Ave zawsze coś strzelało przeciwnikowi (to tak a propos tych do tej pory pomijanych statystyk). Sądzę, że dziś będzie podobnie. Kurs jest przepięny na ten typ (nawet powyżej forumowego maksimum), a jeżeli ktoś nie wierzy, że statystyki też się liczą i Braga wywiezie zwycięstwo bez gola gospodarzy, to kurs też jest "ładny" (4,75).
Polecam więc mecz, choć trudniejszy niż pierwszy (i jeżeli ktoś liczy na pewniejsza wygraną to go polecam), ale mój na pewno daje większą satysfakcję z trafności typowania.
Powodzenia
100