Dyscyplina:
Piłka Nożna - Europa,
Liga Mistrzów
Godzina: 20:45
Spotkanie: FK Mladost Podgorica - Ludogorets Razgrad
Typ: obie strzelą i pow. 3,5 gola
Kurs: 3.25
Bukmacher: Betano
Analiza:
Witam wszystkich! Moja czarna seria trwa w najlepsze. Ostatni typ nie wszedł choć goście byli naprawdę blisko zwycięstwa. Rezerwy Independiente jednak nie pozwoliły na stratę drugiego gola choć w końcówce LDU Quito mocno przycisnęło. Trudno, żyjemy dalej. Na dzisiaj wybrałem jeden z meczów kwalifikacyjnych do fazy grupowej Ligi Mistrzów (II runda). Zatem zapraszam do analizy! Po pierwsze, nie trzeba być specjalistą by stwierdzić, że futbol czarnogórski i bułgarski to dwa inne światy piłkarskie. Świadczą o tym chociażby statystki meczowe z pierwszego spotkania dzisiejszych rywali w Bułgarii. Otóż ekipa Ludogorets Razgrad oddała 15 strzałów, a w tym 8 celnych i strzeliła "tylko" 2 gole. Z kolei zespół FK Mladost Podgorica oddał zaledwie 1 strzał, a do tego niecelny. Goście w związku z tym zostali całkowicie zdominowani, ale porażka dwoma bramkami daje Im jakąś nadzieję na awans choć oczywiście jest nieduża. Ponadto to gwarancja tego, że będą atakować i dążyć do strzelenia gola, motywacji nie powinno zabraknąć. Po drugie, na pewno trzeba zauważyć, że bułgarska drużyna radzi sobie o wiele słabiej w meczach wyjazdowych jak domowych. Świadczą o tym Jej wyniki zarówno w meczach ligowych poprzedniego sezonu jak i w spotkaniach pucharowych. Najlepszym przykładem to potwierdzającym jest dwumecz z mołdawskim Milsami Orgiejów sprzed roku kiedy Bułgarzy odpadli już w II rundzie. Pierwszy mecz u siebie przegrali 1-0, a na wyjeździe polegli 2-1 i odpadli z kwalifikacji. Innym przykładem jest dwumecz z luksemburskim F91 Dudelange kiedy najpierw pokonali przeciwników 4-0, a następnie w meczu wyjazdowym zremisowali 1-1. To pokazuje, że ekipa FK Mladost Podgorica nie stoi na straconej pozycji, bo grać będzie na własnym stadionie. Na pewno jest w stanie strzelić chociaż jednego gola. Nie wyobrażam sobie natomiast by przegrała 1-0, gole powinny paść z obydwu stron. Po trzecie, nie można zapominać, że dzisiejsi gospodarze to wyjątkowo ofensywnie grający zespół, starający się strzelać w każdym spotkaniu kilka goli, to nie są minimaliści. Ale jak myśleć inaczej skoro w składzie jest tak dużo zawodników o umiejętnościach na wysokim poziomie? Chociażby brazylijski napastnik Jonathan Cafu (8 goli w poprzednich rozgrywkach ligowych), czy Brazylijczyk Wanderson (9 goli), a także inny strzelec z Brazylii - Juninho (3 gole w 10 meczach w poprzednim sezonie) dają gwarancję strzelonych goli. Należy też tutaj podkreślić, że zawodnicy Ci grają w jednym klubie od kilku lat, więc naprawdę wyśmienicie rozumieją się na boisku. Jak dodamy do Nich naturalizowanego Brazylijczyka Marcelinho (9 goli) to ofensywa wygląda imponująco. W obronie też nie doszło do osłabień, ale zmienił się tylko 1 zawodnik. Gra teraz Ukrainiec Igor Plastun i właśnie ten fakt daje nadzieję na strzelenie chociaż jednego gola przez ekipę czarnogórską. Jest to tym bardziej istotne, że gra On na pozycji środkowego obrońcy, który może być jeszcze niezgrany z kolegami. Po czwarte, drużyna dzisiejszych gospodarzy w poprzednim sezonie ani razu nie zremisowała na własnym boisku. Jej bilans to 17 spotkań, 14 zwycięstw i 3 porażki. Dwóch porażek doznała w dwóch ostatnich meczach kiedy już miała zapewnione mistrzostwo. To wskazuje, że Czarnogórcy pokazują pełnię swoich możliwości w meczach domowych. Jeśli mają o co walczyć to nie odpuszczają i wygrywają. W spotkaniach tych strzeliła aż 35 goli, tracąc tylko 11. Tak, wiem, że liga czarnogórska jest słaba, ale jednak daje to do myślenia. W każdym razie w dzisiejszym meczu mistrzowie Czarnogóry są w stanie coś strzelić. Podsumowując, piłkarze z Bułgarii doskonale wiedzą, że strzelenie gola na wyjeździe jest kluczowe i może to zamknąć tę rywalizację, więc wydaje mi się, że będą dążyli do strzelenia takiego gola. A ze względu na to, że to wybitnie ofensywnie usposobiona ekipa to zapewne na jednej bramce z Ich strony się nie skończy. Z kolei ekipa FK Mladost Podgorica gra u siebie, będzie wspierana przez własnych żywiołowych kibiców i na pewno nie odpuści, będzie dążyła do odrobienia strat z pierwszego spotkania. Wierzę, że Ich ambicja zostanie wynagrodzona i uda się strzelić choć jednego gola i trochę postraszyć przeciwników. Wcale mecz nie musi zakończyć się zdecydowanym zwycięstwem gości. Równie dobrze może paść wysoki remis, np. 2-2, a przecież to rezultat, który daje awans Bułgarom. W związku z tym proponuję Wam swój typ i myślę, że jest duża szansa by wszedł. Jednak jeśli kogoś podane przeze mnie argumenty nie przekonują polecam typ, że obie strzelą (kurs na betano wynosi aktualnie @1.80). Z innych ciekawych rozwiązań mogę również zaproponować typ, że w całym meczu padną chociaż 3 gole. Kurs na taki typ wynosi aktualnie @1.70. Jak widzimy kursy nie są wysokie, gdyż nawet bukmacher zdaje sobie sprawę z tego, że FK Mladost Podgorica jest w stanie coś strzelić. A jak będzie? Okaże się za kilkanaście godzin. Powodzenia!
100