Dyscyplina: Hokej na lodzie - NHL, Regular Season
Godzina: 01:00
Spotkanie: New Jersey Devils - Ottawa Senators
Typ: New Jersey Devils ML
Kurs: 1.80
Bukmacher: Expekt
Analiza:
Dziś po przerwie jaką sobie zafundowałem postanowiłem spróbować swych sił i przeanalizować spotkanie w Prudential Center, gdzie miejscowi New Jersey Devils podejmują Ottawa Senators.
Gospodarze będą próbować uniknąć piątej kolejnej porażki ale aż trzy ponieśli oni notując wyjazdowy sweep. Czwartą była domowa porażka po karnych z Chicago. Ogólnie rzecz biorąc Devils ostatnimi czasy notują raczej kiepskie rezultaty, gdyż wygrali zaledwie 2 z ostatnich 10 spotkań (w Carolinie i o dziwo w Toronto).
Prudential nie jest też dla nich jakąś super twierdzą bo mają oni tam bilans zaledwie 3-4-4 z passą 4 kolejnych porażek. Poprzednia tak słaba seria domowa zdarzyła im się w sezonie 2010/11. W dzisiejszym spotkaniu widzę jednak szansę na zwycięstwo dla gospodarzy. Ich ostatni mecz w Nowym Jorku z Islanders napawa mnie optymizmem. Zagrali oni tam bardzo dobre spotkanie ulegając Wyspiarzom dopiero w rzutach karnych. Warto podkreślić, że ani przez chwilę nie byli zespołem gorszym od Islanders, co więcej potrafili zaskoczyć ich w pierwszej tercji wychodząc na dwubramkowe prowadzenie i to Isles musieli do samego końca walczyć o uniknięcie porażki. Bardzo dobre spotkanie zagrało trio - Scott Gomez, Jaromir Jagr i Marek Zidlicky - w którym każdy z nich zanotował po 2 punkty. Dla Gomeza, który 1 grudnia podpisał kontrakt do końca sezonu będzie to zaledwie drugie spotkanie w Prudential w zespole z którym zdobył 2 Puchary Stanleya i nagrodę Calder Trophy. Jak mówi coach Devils, Gomez jest dla nich wielkim wzmocnieniem.
"On dał nam życie, tworząc spektakle ofensywnie," powiedział trener Peter DeBoer. "Nie mamy dużo tego. On jest naprawdę miłym dodatkiem."
Odnośnie Ottawy to mogę powiedzieć tyle, że nie do końca jestem pewien czy na dobre wyjdzie im zmiana trenera. Oglądałem ich ostatni mecz z Sabres który przegrali w rzutach karnych jednak rzuciło mi się w oczy to, że są oni zespołem niekonsekwentnym. Po objęcie prowadzenia w pierwszej tercji rozluźnili się i w drugiej w ciągu zaledwie 3 minut stracili 3 gole. I cóż z tego, iż potrafili odrobić te straty i wyjść na prowadzenie 4:3 skoro w końcówce znów dali wbić sobie wyrównującego gola i ostatecznie przegrali po shootoucie. Senators także nie zachwycają - z ostatnich 10 spotkań wygrali 3.
Dziś w bramkach obu zespołów wystąpią - Cory Schneider (2-0-1 z 1.26 GAA i .958 SV% versus Senators) oraz Craig Anderson (7-3-1 z 2.05 GAA i .944 SV% versus Devils).
Podsumowując - liczę dziś na przełamanie gospodarzy i odniesienie przez nich zwycięstwa. Prudential Center nie jest zbyt gościnne dla Senatorów, którzy wygrywali tam zaledwie 3 razy podczas ostatnich 12 wizyt. Ponadto:
- Home team is 13-5 in the last 18 meetings.
Po raz kolejny zaufam "emerytom" z New Jersey którzy są zespołem który jeśli się zlekceważy może poważnie zranić a Ottawa nie wygląda mi na zespół który byłby w stanie ich zdominować. A więc...Let's Go Devils!!!
100