Dyscyplina: Piłka Nożna - Hiszpania, Primera Division
Godzina: 18:30
Spotkanie: Sevilla - Celta Vigo
Typ: Sevilla
Kurs: 1.75 Fortuna
O meczu:
Po przerwie reprezentacyjnej wraca moja ukochana
La Liga. Z czterech dzisiejszych spotkań to wybrane przeze mnie to moim zdaniem jedyny "pewniak" po rozsądnym kursie, w pozostałych trzech meczach zbyt wiele może się wydarzyć (no może z wyjątkiem Barcelony ale tam kursy są zbyt niskie).
Sevilla swój dorobek punktowy praktycznie co sezon opiera na meczach u siebie. Zajmuje 6 miejsce w tabeli z 19 punktami na koncie, przyjezdni zajmują miejsce 11 ze stratą 5 oczek.
Bezpośrednie pojedynki:
Jest ich zbyt dużo, dlatego skupię się standardowo na tych z ostatnich 3 lat. 4 razy wygrywała Sevilla, 3 razy padał remis a 1 raz wygrali dzisiejsi goście.
Gospodarze:
Bilans gospodarzy w ostatnich 5 meczach: 2 zwycięstwa - 3 porażki (5:8) 6pkt
Bilans gospodarzy w ostatnich 5 meczach u siebie: 4 zwycięstwa - 1 remis (9:2) 13pkt
Zanim skrytykujemy Sevillę za nierówną grę i 3 przegrane na ostatnie pięć spotkań zwróćmy uwagę na to z kim były te przegrane mecze. 0:1 z Bilbao na San Mames, gdzie Athletic jest zawsze bardzo groźny, 0:4 z Valencią - wiceliderem tabeli oraz najsilniejszą drużyną w meczach u siebie w tym sezonie oraz 1:2 z Barceloną na Camp Nou. J
ak widać wszystkie przegrane ostatnio mecze były na wyjazdach i to z bardzo silnymi zespołami. U siebie w tym sezonie jeszcze nie przegrali, dzięki czemu zajmują 4 miejsce jeżeli chodzi o mecze u siebie. Fakt, grali głównie ze średniakami, ale dzisiejszym rywalem jest właśnie taki średniak, z którym Sevilla na Sanchez Pizjuan spokojnie sobie poradzi.
Goście:
Bilans gości w ostatnich 5 meczach: 2 zwycięstwa - 1 remis - 2 porażki (12:9) 7pkt
Bilans gości w ostatnich 5 meczach na wyjeździe: 2 zwycięstwa - 3 porażki (12:8) 6pkt
Celta Vigo z pewnością nie jest tak solidnym zespołem jakim była w poprzednich sezonach. Fakt, wygrali ostatni mecz z Bilbao, ale w przeciwieństwie do Sevilli grali z nimi na swoim stadionie co w przypadku Bilbao jest olbrzymim plusem. Dodatkowo w ostatnich meczach wygrana 5:2 z Las Palmas które jest w tragicznej formie, remis z rewelacją sezonu Gironą 3:3, przegrana 0:1 z Atletico oraz kompromitacja z czerwoną latarnią ligi, Malagą 1:2 na wyjeździe. Grają nieregularnie, zdarzają im się dobre mecze, ale
jeżeli chodzi o spotkania z drużynami z górnej części tabeli, to Celta Vigo potrafi z nimi powalczyć tylko na własnym stadionie.
Wnioski:
Ostatnie dwa dni mecze wchodziły, nie sądzę żeby ten typ mógł to popsuć. Sevilla u siebie gra solidnie, Celta Vigo na wyjazdach z lepszymi zespołami nie daje rady, równanie układa się samo. Sevilla po stratach punktów z czołówką tabeli nie może sobie pozwolić na straty punktów z takimi przeciwnikami jeżeli chce powalczyć o pierwszą czwórkę
La Liga i miejsce w Lidze Mistrzów.
A i taka dobra rada ode mnie - uważajcie dzisiaj na stawianie overów w meczu Leganes - Barcelona, ci pierwsi mają dobrą obronę i tracą mało bramek, a ci drudzy za Valverde mają za priorytet zawsze 3 punkty, a nie koniecznie rozstrzeliwanie przeciwnika.
75