Dyscyplina:
Piłka Nożna -
Włochy,
Serie A
Godzina: 20:45
Spotkanie: FC Parma - AS Livorno
Typ: FC Parma -1.5 (AH)
Kurs: 1,70
Bukmacher: Bet365
Analiza:
Dziś w
Serie A rozstrzygnie się która drużyna zajmie 6.miejsce na koniec sezonu - ostatnie dające prawo gry w Lidze Europy. Ochotę na to miejsce ma jeszcze kilka drużyn ale wydaje się, że i tak wszystko zależy od Torino, które aktualnie zajmuje właśnie 6.miejsce i co ważne dziś gra mecz "przyjaźni" z Fiorentiną. Parma więc dziś nie tylko musi wygrać z Livorno (co akurat wydaje się dość mocno prawdopodobne) ale również mimo wszystko liczyć na cud w meczu na Stadio Artemio Franchi.
Ja skupię się jednak na spotkaniu na Stadio Ennio Tardini czyli starciu Parmy z Livorno. Dlaczego napisałem, że zadanie przed Parmą jest dziś stosunkowo łatwe? Livorno bowiem to aktualnie najsłabsza drużyna w lidze, która już spadła do
Serie B. Warto jednak zauważyć, że Livorno spadło bez walki o
Serie A, bowiem w 6 ostatnich meczach nie zdobyli nawet punktu, a w 9 ostatnich kolejkach zdobyli raptem 1 punkt ! To stanowczo za mało jak na drużynę, która walczyła a utrzymanie i niestety musiała się pożegnać z
Serie A.
Dziś wiele wskazuje na to, że raczej nie przełamią tej niemocny. Zagrają bowiem dość mocno osłabieni nie zobaczymy dziś bowiem w barwach Livorno kontuzjowanych Luciego, Mbaye i Emghary, a także zawieszonych Castelliniego, Benassiego i Broja. W drużynie Parmy natomiast zabraknie kontuzjowanych Jhersona Vergary, Nicola Pozziego, zawieszonych Alessandro Lucarelliego i Felipe, a także Alberto Cerriego, który jest na kadrze U-19.
Osobiście uważam, że dzisiejsze spotkanie Parma wygra i to wygra dość pewnie. Patrząc na samą historię spotkań tych drużyn to warto zauważyć, że Livorno ostatnio na Stadio Ennio Tardini nie radziło sobie najlepiej, raptem jeden remis 6 ostatnich spotkaniach i 5 zwycięstw Parmy. Ponadto pamiętajmy, że Livorno jest bez formy 8 z ostatnich 9 meczów przegrało (7 różnicą 2 goli lub więcej). Livorno jest to ponadto drużyna, która w tym sezonie najwięcej meczów przegrała (24) oraz straciła najwięcej goli w lidze (75), a mecze wyjazdowe to też nie jest ich mocna strona bo 14 z 18 przegrała, tracą w nich 42 gole. Myślę, że dziś Parma nie powinna mieć kłopotów ze zwycięstwem, ja typuję wygraną z handicapem bramkowym.
70