Dyscyplina: piłka nożna,
Litwa, A-lyga
Spotkanie: Utenis Uciana - Lietava Janów
Godzina: 12:00
Typ: 2 DNB
Kurs: 1,83
Bukmacher: bet365
Analiza: mecz kończy 3 kolejkę spotkań,
Utenis poprzedni sezon zakończył na 7 miejscu. Baraż z Palangą (2 drużyną 1 lygi) dał im utrzymanie, po wyjazdowym zwycięstwie 2:3 i porażce u siebie 0:1.
Lietava w 2016 r. rundę zasadniczą zakończyła na 5 miejscu, jednak po rundzie finałowej spadła na 6.
Mecz odbędzie się na stadionie w Wiszajnach, na sztucznej nawierzchni. Pojemność stadionu to 1000 miejsc, przychodzi średnio ok. 200 kibiców. Niebo ma być zachmurzone, na 80% opady śniegu z deszczem, temperatura 4âC, wiatr 23 km/h.
W wartej
21,98 mln. euro lidze litewskiej
wycena kadry Utenisa sięga 1,88 mln. i Lietavy też 1,88 mln. euro. W 2016 roku Utenis był oceniany na 1,23 mln. euro, a Lietava na 0,95 mln., a cała liga na 24,83 mln.! Wniosek:
potencjał kadrowy obu klubów wzrósł, też względny, są na 5/6 miejscu.
Początek sezonu: Utenis sensacyjnie wygrał mecz wyjazdowy w Wilnie 0:1. Ma zaległy mecz z Żalgirisem Kowno. Lietava ma 2 remisy: z Suduvą na wyjeździe 3:3 i z Trokami u siebie 0:0.
Statystyka H2H: 11 3-0-8 br. 12:15, w Ucianie 6 2-0-4 br. 10:9. Było aż 5 wyników 1:0 , 6 poniżej 2,5 gola. W 2016 r. 4 mecze: w Ucianie 0:1, 3:1, w Janowie 1:0, 1:0.
W zeszłym sezonie Utenis w tabeli poniżej/powyżej goli miał
średnią 2,54, (16:12), Lietava 2,57 (15:13). W grupie finałowej (5 meczy) Utenis nie uczestniczył, Lietava miała średnią 4,20 (0:5).
Kadra Utenisa: sezon 2016 zaczęli 29 zawodnikami, w całym 2016 r. przez zespół przewinęło się 34, obecnie liczy 21. Podstawowym bramkarzem jest Garaca, od 2014 r. rozegrał 58 spotkań w 2 lidze Szwecji. Rotacja na tej pozycji w Utenisie była duża, stąd pozyskanie tego 25 latka z lepszej ligi. W obronie do Moroza (27/4) i Zagurskasa (24/2) dołączyli Nikitin z U-19 Zenita Petersburg, dalej Rudnilson (2011-17 Lechia, 5 gier) i Bruun z 1 Dywizji Danii (0/0). W pomocy Trucinskas (23/0), Jeriomenko (18/0), Levsinas (15/3) uzupełnieni są przez Kugana z Białorusi, strzela 1-4 bramek w sezonie, Dodleka - 2010-13 podstawowy gracz w 1 lidze Śłowenii, od 2014 rezerwowy w Śłowenii i na Węgrzech. W linii napadu ciekawym nabytkiem jest Baniulis, który miał pauzę w 2016 r., do 2015 r.. był zawodnikiem Wilna, ma 20 lat. Pozostali napastnicy bez historii. Trenerem od stycznia jest Zvezdan Milosevic z BiH, trenował głównie kluby szwedzkie.
Kadra Lietavy: w sezonie 2016 grało na początku 26 piłkarzy, w przekroju całego sezonu było 34, obecnie 22. Wymieniono bramkarzy, podstawowym został Polak z Wigier Suwałki Salik. W obronie został tylko Aleksandrovicius (21/0), pomogą mu: Barinovs (Łotysz, 8 lat gry Virslidze, 83/1) doświadczony gracz ligi białoruskiej Zhevnerov, Silkatis z Żalgirisu Kowno, Spietinis, pozyskany latem z Utenisa, też defensywny pomocnik Dapkus, który w 2012-14 grał w 2 lidze Izraela, potem w Stumbrasie i w Trokach. W linii pomocy podstawowi to bracia Eliosius, Rocys, Salamanavicius, Paskevicius (28/2), doszli: Gruzin Makaradze, Ukrainiec Marusich, Białorusini Aleksiyan i z gorszym C.V. Chukhley. W napadzie jest 25-letni Stonkus (24/7) i kilku graczy bez C.V. Trenerem jest 43-letni Donatas Vencevicius, trenujący w Polsce (Wigry, Stomil) i na Litwie.
Kadra na najbliższy mecz: kontuzjowany jest pomocnik Jeromienko w Utenisie, a w Lietawie raczej nie zagra 20-letni pomocnik Paskevicius, nie znam powodu.
Podsumowanie i wnioski: zagrają kluby o 2-letniej historii w A-lydze, wyceniane identycznie przez Transfermarkt.
Statystyki H2H wskazują na gości, potwierdza to też wyższe miejsce w poprzednim sezonie. Plusem po stronie Utenisa jest wygrana z Wilnem, dała im dobrego ducha.
W dobrej formie są obaj bramkarze, widziałem skróty ostatniego meczu obu. Te ekipy znacznie się przebudowały, ja u gości widzę mocniejszy kręgosłup w postaci linii środkowej. Oba teamy pokazały, że potrafią bronić będąc w schemacie defensywnym, przeciwko teoretycznie mocniejszym.
Tutaj jednak będą grać o zwycięstwo. Moim zdaniem zdecydują możliwości ofensywne obu drużyn. Te widzę większe u gości. Stonkus, Salamanavicius, Tadavas Eliosius to strzelcy pierwszej 15-tki poprzedniego sezonu, zdobywcy od 5 do 7 trafień. W pierwszym meczu Lietavy trafienia zaliczyli Makaradze i napastnik Ganusauskas oraz Stonkus. Za to w Utenisie najlepszy strzelec 2016 r. â obrońca Moroz â zdobył 4 bramki, pomocnik Levsinas -3, obrońca Zagurskas â 2, odeszli inni, zdobywcy 2-4 bramek. Żalgirisowi bramkę strzelił Baniulis!
Rynek ocenia szanse Utenisa i Lietavy po równo. Jeśli mam rację, to przeszacowuje gospodarzy. Dlatego zasadne jest zagranie na gości. Chciałem zagrać Money Line (1x2), bo między tymi drużynami nie było remisu, bo liga litewska nie obfituje w remisy (na 127 spotkań 2016 r. â runda zasadnicza+finał - było 28 remisów), bo obie będą grać o zwycięstwo. Skoro remis jest wątpliwy to nie chciałem dla bezpieczeństwa rezygnował z wyższego zarobku. Zmusiłem się jednak do dyscypliny, przeżywam bessę, stawiam tylko 2 DNB. Mam nadzieję, że Łabędzie z Janowa wygrają.
ZWROT