Dyscyplina:
Piłka Nożna - Europa,
Liga Mistrzów
Godzina: 20:45
Spotkanie: Ludogorets Razgrad - FC Viktoria Pilzno
Typ: obydwie drużyny strzelą gola i Ludogorets Razgrad wygra
Kurs: 4.80
Bukmacher: Betano
Analiza:
Witam wszystkich. Niestety
typ dnia wczoraj nie wszedł, choć Duńczycy mieli mnóstwo okazji oraz APOEL. Gole jednak nie padły i rewanż zapowiada się całkiem optymistycznie dla Cypryjczyków. Na dzisiaj jednak wybrałem typ, nad którym myślałem bardzo długo. Postanowiłem finalnie przeanalizować spotkanie drużyn, które widziałem w akcji, więc wiem jakim potencjałem dysponują. Swoją analizę opieram również na statystykach. Zapraszam.
Po pierwsze, jak ciężko gra się w IV rundzie eliminacyjnej do fazy grupowej
LM widzieliśmy wczoraj. Tylko Manchester City wygrał zdecydowanie, reszta pojedynków była wyrównana i naprawdę trudno wskazać faworytów do awansu. W dzisiejszym starciu także nie jest o to łatwo, ponieważ zespoły wydają się być na podobnym poziomie. Mimo to
proponuję stawianie na gospodarzy, gdyż mają przewagę własnego boiska, na którym grają ofensywnie w każdym meczu. Ponadto jeśli nie wygrają spotkania u siebie to w rewanżu może być różnie. Dlatego niezwykle istotne jest domowe zwycięstwo, które według mnie jest możliwe choć rywal na pewno postawi wysoko poprzeczkę i możliwe, że coś strzeli. Stąd właśnie moja propozycja na ten mecz.
Po drugie, kilka razy we wcześniejszych analizach opisywałem już możliwości klubu bułgarskiego z najmniejszymi szczegółami, więc w niniejszym tekście podam Wam tylko najważniejsze aspekty.
Mistrz Bułgarii to ekipa grająca tym samym składem od kilku lat. Można Ją porównać do Szachtara Donieck, gdyż w Jej szeregach jest dużo obcokrajowców, a przede wszystkim Brazylijczyków, którzy stanowią o sile ofensywnej klubu. Dlatego też
zawodnicy rozumieją się doskonale i stwarzają dużo zagrożenia pod bramką przeciwnika. Bez wątpienia można powiedzieć, że
najsilniejszą stroną tego zespołu jest właśnie atak. Choć gole tracą i nierzadko w małej ilości to często strzelają więcej i tym sposobem wygrywają swoje mecze. Widziałem Bułgarów w poprzednich rundach eliminacyjnych i wiem, że tę drużynę stać na świetną grę choć w defensywie przytrafiają się Jej proste błędy. Jednak pamiętajmy, że to już IV runda, więc na głupie straty nie można sobie pozwalać tak lekkomyślnie jak chociażby w meczu z mistrzem Serbii w poprzedniej rundzie. Mając na uwadze dużą jakość z przodu i słabszą formę obronną wydaje mi się, że Ludogorets zrobi wszystko by wygrać, lecz wątpię by było to zwycięstwo do zera. Dlatego też przypuszczam, że wynik 2-1 dla gospodarzy jest całkiem prawdopodobny.
Po trzecie,
czeska ekipa nie jest w najwyższej formie, w poprzedniej rundzie tylko dzięki bramce strzelonej na wyjeździe wyeliminowała zespół azerski: Karabach. Było to spotkanie pełne walki w środku pola, w którym obie jedenastki nie stworzyły zbyt wielu sytuacji strzeleckich. Pokazało jednak, że Viktoria Pilzno nawet na trudnym terenie i do tego przegrywając, jest w stanie strzelić gola. To właśnie trafienie z końcówki meczu dało upragniony awans do IV rundy. Dzisiaj jednak rywal wydaje się być trudniejszy i bardziej doświadczony. W związku z tym zapowiada nam się mecz bardzo ciekawie. W tym momencie warto napisać, że Czesi wolą grać z drużynami ofensywnie usposobionymi. O ile Karabach się bronił i bazował na kontrach, to Ludogorets będzie starał się przejmować inicjatywę, atakować, co pozwoli Viktorii na wyprowadzanie kontr. Dlatego też uważam, że gole padną z obu stron.
Po czwarte,
obie drużyny są w rytmie meczowym, gdyż brały udział w poprzednich rundach eliminacyjnych w
LM oraz uczestniczą w rozgrywkach ligowych. Po wynikach ostatnich meczów można zauważyć, że Bułgarzy odpuścili ostatnie spotkanie przegrywając z Levskim Sofia 0-1 na wyjeździe. Z kolei Viktoria Pilzno zwyciężyła na wyjeździe 3-0 z Pribram, a warto podkreślić, że prawie przez całą drugą połowę grała w osłabieniu co także powinno mieć wpływ na postawę piłkarzy w meczu dzisiejszym. Wynik meczu wyjazdowego Czechów świadczy również o tym, że na wyjazdach ta ekipa potrafi strzelać i zapewne dzisiaj też będzie dążyć do strzelenia choć 1 bramki by mieć lepszą sytuację przed rewanżem. Nawet minimalna porażka 1-2 byłaby korzystnym rezultatem.
Podsumowując, dalsze rozwodzenie się nad sytuacją dzisiejszych przeciwników nie ma większego sensu. Warto zwrócić jedynie uwagę na mecz towarzyski, który został rozegrany w styczniu bieżącego roku. Wtedy wygrali Bułgarzy 2-1 i dzisiaj taki sam wynik także jest możliwy.
Ludogorets u siebie gra bardzo solidnie i rzadko zdarza się by nie strzelił przynajmniej 2 goli. Z kolei Viktoria Pilzno zdecydowanie częściej przegrywa niż remisuje, więc to ekipa bezkompromisowa. W meczach z Jej udziałem również zazwyczaj pada sporo goli. Ze względu jednak, że to mecz o dużą stawkę, a gospodarzem są Bułgarzy to właśnie Oni mają większe szanse na wygraną.
Z innych typów proponuję przynajmniej 2 gole gospodarzy (@2.30). Jeśli zagrają na swoim normalnym poziomie to 2 gole w Ich wykonaniu są jak najbardziej do strzelenia.
Powodzenia!
100