Dyscyplina:
Piłka Nożna -
Polska,
LOTTO Ekstraklasa
Godzina: 15:30
Spotkanie: Zagłębie Lubin - Korona Kielce
Typ: 2
Kurs: 5.00
Bukmacher:
Unibet
Analiza:
Witam wszystkich! Pozwolę sobie od razu przejść do analizy, gdyż nie będzie krótka. Na dzisiaj wybrałem spotkanie z pierwszej kolejki polskiej
ekstraklasy, obok którego nie mogę przejść obojętnie. Uznałem, że warto postawić na zwycięstwo gości, ponieważ lepszej okazji do tego długo już nie będzie. Zapraszam do dalszej części! Po pierwsze, koniecznie muszę napisać o aktualnej sytuacji drużyny z Lubina. Otóż ma Ona za sobą już 3 oficjalne mecze w kwalifikacjach do Ligi Europejskiej (porażka, zwycięstwo, remis) i tak naprawdę nikt nie wie na co stać ten zespół w obecnym sezonie. Można za to stwierdzić, że Zagłębie jest trochę zmęczone intensywnym początkiem rozgrywek, a przecież najważniejsze spotkania dopiero przed piłkarzami Piotra Stokowca. Czeka Ich przecież rewanż z Partizanem Belgrad, który zadecyduje o awansie do III rundy eliminacyjnej do fazy grupowej Ligi Europejskiej. Szanse są naprawdę duże (rewanż zostanie rozegrany na obiekcie Miedziowych), więc w inauguracyjnym spotkaniu ligowym zawodnicy będą się oszczędzali, a na pewno nie dadzą z siebie wszystkiego na co Ich stać. W związku z niniejszym stwarza się wymarzona sytuacja dla Korony Kielce, której wygranej nikt się nie spodziewa. Bardziej sprzyjających okoliczności dla gości do zdobycia 3 punktów na wyjeździe z takim rywalem prędko nie będzie. Po drugie, Zagłębie Lubin to nie jest ekipa, która co rok gra w pucharach europejskich. Ta sztuka udała się w tym roku po raz pierwszy od dawna, więc zawodnicy Miedziowych nie są przyzwyczajeni do tak częstego grania na wysokim poziomie. Stawiając się na Ich miejscu zdecydowanie wolałbym awansować do III rundy eliminacyjnej Ligi Europejskiej (gdyż na drugą taką możliwość trzeba czekać co najmniej 1 rok) niż wygrać z Koroną Kielce. To dopiero pierwsza kolejka, więc ewentualna wpadka nie będzie tak kosztowna jak np. w środku sezonu. Uważam, że piłkarze z Lubina zdają sobie z tego sprawę, więc sztab trenerski nie wystawi najsilniejszego składu, a całego spotkania nie rozegrają szczególnie ofensywni piłkarze, ponieważ to od Nich głównie zależy zdobywanie bramek w tym arcyważnym spotkaniu z Partizanem Belgrad już za kilka dni. Po trzecie, niedawno zakończony mecz Legii pokazał, że pucharowicze mają lekką zadyszkę. Mistrz Polski tylko do 60 minuty dominował, ale potem opadł z sił i do ostatnich sekund walczył o remis (bo Jaga wyrównała wcześniej). To pokazuje, że nawet topowe ekipy nie radzą sobie na początku sezonu z tak dużą ilością spotkań w krótkim czasie. To samo zresztą pokazał wicemistrz z Gliwic, gdzie mieliśmy do czynienia z kompromitującym wynikiem 0-3 w pierwszym meczu II rundy eliminacyjnej do fazy grupowej
LE z Goteborgiem. Cracovia także nie pokazała niczego pozytywnego. Za to Korona Kielce miała zdecydowanie więcej czasu na odpoczynek po długim sezonie, a Jej piłkarze na pewno będą bardziej wytrzymali. Nawet jeśli Zagłębie będzie prowadzić grę to nie będzie to trwało cały mecz, gdyż w końcu opadną z sił jak dzisiaj Legia. Korona Kielce jest w stanie to wykorzystać. Po czwarte, nie można nie odwołać się do poprzedniego sezonu kiedy to Korona Kielce była drużyną skazywaną na spadek do 1 ligi przez ekspertów, a początek rozgrywek rozpoczęła wręcz piorunująco (po 5 kolejkach miała na koncie 2 zwycięstwa i 3 remisy). To pokazuje, że stojąc pod ścianą ekipa ta potrafi wspiąć się na wyżyny swoich możliwości i umiejętności i zdobywać punkty. Po piąte, warto spojrzeć na rezultaty meczów inauguracyjnych dotychczas rozegranych przez Zagłębie Lubin. Zauważyłem, że wyniki te zostały podane już wcześniej przez kolegę: JEEFO. Jak widzimy Miedziowi nie wygrali od dawna, a w dzisiejszym meczu będą ponadto oszczędzali się na czwartek. Zatem Ich dzisiejsza porażka jest bardzo prawdopodobna. Po szóste, koniecznie trzeba napisać o tym co wydarzyło się po pierwszym meczu ze Slavią Sofia w I rundzie
el. do
LE. Otóż po rozegranym meczu wyjazdowym odbył się sparing z ekipą Chrobry Głogów i Miedziowi polegli 1-3. Potem zagrali jednak rewanż ze Slavią i wygrali 3-0. To daje do myślenia. Na tej podstawie można stwierdzić, że drużynie z Lubina bardzo zależy na pucharach europejskich. Można nawet oznajmić, że Zagłębie Lubin to jedyna
polska ekipa, która nie rozczarowuje w obecnych rozgrywkach europejskich. Jednak dzisiaj między spotkaniami w eliminacjach do
LE odbędzie się mecz ze znacznie bardziej wymagającym rywalem jak Chrobry Głogów. Korona Kielce z pewnością zrobi wszystko by bieżący sezon rozpocząć mocnym akcentem, podobnie jak w roku poprzednim. Okoliczności (jak już wspomniałem wcześniej) są wymarzone, więc piłkarze z Kielc na pewno zrobią wszystko by wygrać. Po siódme, o wynikach meczów bezpośrednich dzisiejszych rywali napisał powyżej kolega, więc ja tylko odwołam się do meczu sprzed roku kiedy to Korona Kielce zwyciężyła z Zagłębiem w Lubinie po raz pierwszy w historii (0-2). Spotkanie odbyło się 25.07.16, więc w tym samym miesiącu co dzisiaj, ale rok temu. Mecz był wyrównany, w strzałach niecelnych Zagłębie miało przewagę, a w strzałach celnych był remis. Korona pokazała wysoką skuteczność, gdyż oddała 2 celne strzały i zdobyła 2 bramki. Jedną z nich zdobył Michał Przybyła, który najprawdopodobniej zagra dzisiaj od początku. W dzisiejszym meczu może być podobnie jak rok temu i nie widzę żadnych przeciwwskazań by tak się nie stało. Po ósme, pamiętajmy, że to
polska liga! A Ci co trochę się nią interesują wiedzą doskonale, że wszystko tu możliwe. Faworytem jest Zagłębie, ale czy zwycięstwo tej drużyny jest pewne i przesądzone? Nie wydaje mi się szczególnie biorąc pod uwagę czwartkowy mecz. Po dziewiąte, jeśli Zagłębie zagrałoby w najmocniejszym składzie to byłoby bardzo niebezpieczne, ponieważ piłkarze znają się świetnie i grają ze sobą długo. Jednak w meczu kilku z Nich zacznie na ławce, a wejdzie dopiero w razie takiej potrzeby. Z kolei drużyna Korony Kielce przyjeżdża w najmocniejszym zestawieniu. O pozycje numer 1 w bramce rywalizuje Michal Pesković z Maciejem Gostomskim, więc ludzie, którzy mają umiejętności i wielokrotnie je pokazywali grając w innych zespołach. Obojętnie kto zagra to będzie pewnym punktem drużyny. W obronie nie doszło do jakichś spektakularnych przetasowań i zagra nowy kapitan - Radek Dejmek, który ma już wyrobioną markę w naszej lidze. Zresztą sam zawodnik w wywiadzie przed meczem zauważył, że obrona Korony to jeden z silniejszych punktów drużyny. W pomocy nie zobaczymy już Vlastimira Jovanovicia, który trafił do Niecieczy, jednak są inni zawodnicy potrafiący wypełnić tę lukę. Mam na myśli następujących graczy: Serhii Pylypchuk, Vanja Marković, Mateusz Możdżeń czy Nabil Aankour, którego występ jest jednak zagrożony. W ataku natomiast jest wspomniany wcześniej Przybyła, a Jego zmiennik - Łukasz Sekulski to także nie debiutant. W związku z podanym informacjami można stwierdzić, że Korona Kielce w dzisiejszym meczu da z siebie wszystko by odnieść zwycięstwo. Ma na to dużą szansę, gdyż ewentualna wygrana z Zagłębiem w Lubinie byłaby dużym sukcesem. Po dziesiąte, media nie wyrażają się zbyt pozytywnie o zespole z Kielc przed startem ligi. Wpływają na to słabe rezultaty w meczach towarzyskich, ale także brak klasowego napastnika (ani Sekulski ani Przybyła nie imponowali skutecznością). Mimo tych mało pochlebnych opinii piłkarze Korony wydają się być zmotywowani o czym powiedział sam kapitan: Dejmek. Stwierdził, że w poprzednim roku również było ciężko, a mimo to udało się rozpocząć sezon godnie. Po jedenaste, w roli pierwszego szkoleniowca Korony zadebiutuje Tomasz Wilman, więc piłkarze tej drużyny (którzy pojawią się na boisku w trakcie spotkania) będą mieli okazję do wywalczenia sobie miejsca w składzie na dłużej. Poza treningami i sparingami ekipa ta nie rozegrała innych meczów pod batutą nowego trenera, więc nie miała okazji pokazać pełni swoich atutów. Zapowiada nam się zatem naprawdę ciekawy mecz. Sam Wilman zapowiada walkę o 3 punkty na stadionie Miedziowych, więc myślę, że warto zaryzykować i zastanowić się nad proponowanym przeze mnie typem. Życzę wszystkim powodzenia i wygranych! P.S. kurs na
unibet jest obecnie najwyższy, choć wysoki jest także na bet365. Polecam zajrzeć również na oficjalną stronę Korony Kielce by samemu obejrzeć konferencję przedmeczową. Hej!
100