Dyscyplina:
Piłka nożna, II runda eliminacji Ligi Mistrzów.
Dudelange - Salzburg
Typ: Powyżej 3,5 bramek w meczu
Kurs: 2,75
Buk:
Unibet
II runda eliminacji do Ligi Mistrzów. Spośród zaplanowanych na wtorek spotkań moją uwagę przykuło szczególnie starcie luksemburskiego Dudelange z austriackim Salzburgiem. Faworytem są oczywiście goście, jednak osobiście bardziej skłaniałbym się tutaj o typowanie overa bramkowego bo kursy na poszczególne linie są naprawdę zachęcające. Przedmiotem tej analizy będzie selekcja na over 3,5 bramek - dość ryzykownie, sam mam tego świadomość, ale uważam, że kursy na tą opcję są nieco zawyżone i z tego względu warto ryzyko podjąć. Mniej odważnych odsyłam do niższych linii, tudzież innych zupełnie typów. Mnie do typu powyżej 3,5 bramek w meczu skłaniają wzajemnie uzupełniające się czynniki - siła austriackiej ekipy i słabość luksemburskiej. Zacznijmy jednak od gospodarzy. Dudelange ma za sobą dwa znakomite mecze w I rundzie kwalifikacyjnej gdzie zdemolowało ekipę Tre Penne z San Marino 7:0 i 4:0, co mimo słabości rywala musi budzić szacunek. Jednak na tym atuty Luksemburczyków się kończą. Pojedynek z wielokrotnym mistrzem Austrii to już zupełnie inna bajka, w której różnica poziomów między gospodarzami a gośćmi powinna być jeszcze bardziej widoczna niż to było między Dudelange a Tre Penne. Wyniki natomiast mogą być podobne, jednak tym razem na niekorzyść ekipy z Luksemburga, która z profesora (w meczach z Tre Penne) stanie się uczniem zbierającym cięgi, bo w porównaniu z Salzburgiem tak to właśnie powinno wyglądać. Dodatkową zachętą do typowania wysokiego overu w tym spotkaniu była dla mnie znakomita postawa mistrza Austrii w meczach sparingowych, których wyniki każą sądzić, że drużyna jest perfekcyjnie przygotowana do startu w europejskich pucharach. Otóż na przestrzeni minionych 2 tygodni Salzburg rozegrał aż 5 spotkań sparingowych notując przy tym komplet (!) zwycięstw. A trzeba przyznać, że rywali miał nie byle jakich. Austriacy rozprawili się kolejno z: Steauą Bukareszt (3:2), Terekiem Grozny (1:0), Anderlechtem (2:0), Viktorią Pilzno (4:1), oraz w Superpucharze Austrii z Wienerem (2:0). Po samych sparingach widać, że forma Austriaków jest na bardzo wysokim poziomie. Szczególnie zwycięstwa z tak solidnymi ekipami jak Steaua, Anderlecht czy Viktoria muszą budzić uznanie. Jak teraz ma się do tego ekipa z Luksemburga? Z całym szacunkiem dla Dudelange, ale wobec tak dysponowanego Salzburga nie widzę cienia szans na jakikolwiek korzystny wynik dla gospodarzy. Jeśli tylko mistrzowie Austrii podejdą do tego spotkania zupełnie poważnie, z nastawieniem by już w pierwszym starciu rozstrzygnąć kwestie awansu, to powinniśmy być świadkami ostrej strzelaniny i wtedy linia 3,5 bramek może paść nawet w pierwszej połowie. Z doświadczenia wiem, że sparingi bywają złudne i nie ma się co nimi na poważnie sugerować, jednak w przypadku Salzburga zrobię wyjątek bo 5 zwycięstw z solidnymi ekipami europejskiego formatu nie mogło wziąć się znikąd. Na tym tle Dudelange wypada gorzej niż kopciuszek, więc nie sądzę by potrafili stawić Austriakom jakikolwiek opór. Tym bardziej dziwią mnie tak
wysokie kursy na opcje overowe w tym spotkaniu. Nie wiem na jakiej podstawie buki pokładają tak wysoką wiarę w defensywę mistrzów Luksemburga, ale nie mam zamiaru tego roztrząsać. Zważywszy na kurs, warto moim zdaniem zaryzykować bo szanse powodzenia są wbrew pozorom dosyć duże.
100