Dyscyplina:
Siatkówka
Godzina: 18:00
Spotkanie: Trefl Gdańsk vs Asseco Resovia Rzeszów
Typ: Damian Schulz over 14,5 punktów, Tibo Rossard over 1,5 asa, Marcin Możdżonek over 2,5 bloków
Kurs: 6
Bukmacher: Lvbet
Analiza: Resovia is back. Trzeba to powiedzieć. Szkoda, że wrócili do dobrej gry wtedy, kiedy akurat grali z najcięższymi rywalami. Jednak jestem pewien że Asseco od teraz będzie już prezentowało wysoki poziom. W meczu z Treflem są stawiani w roli faworyta. I słusznie. Moim zdaniem nie powinni mieć większych problemów z pokonaniem gdańszczan i zrobić to w maksymalnie 4 partiach, bo w 3 będzie ciężko. Ale do rzeczy. Co do typu widzę spore value, może być tak ze zabraknie jednego bloku, lub punktu, ale myślę że warto spróbować. Damian Schulz wolno wchodzi w ten sezon. Z początku był często zmieniany przez Kube Jarosza, jednak widać że Gianni Cretu mu ufa i to wyraźnie na niego stawia w roli pierwszej armaty. Schulz razem z Rossardem ciągnęli do tej pory Resovię. Dla Damiana będzie to mecz szczególny. Poprzednie 4 lata spędził w Treflu, na pewno będzie to dla niego bardzo był miły powrót. Uważam, że jest spokojnie przekroczyć barierę 14 punktów nawet w 3 partiach ale ja spodziewam się że mecz jednak nie potrwa 3 sety co tylko będzie nam sprzyjać. Dalej, Rossard gra kapitalnie. W meczu z Zaksą zdobył 33 punkty, grał kosmos. Dla mnie osobiście był to najlepszy indywidualny występ zawodnika w pluslidze od sezonu 2015/2016 gdzie Bartosz Kurek miał bodajże 2 mecze z dorobkiem 38 punktów też w barwach Resovii. Rossard z Zaksą zaserwowal 5 asów. Będzie ciężko mu powtórzyć ten wyczyn w ergo Arenie, ale nam do szczęścia wystarczą 2 bomby z pola zagrywki. Rossard bije potężnie. Prędkości 120 km/h nie są dla niego większym wyzwaniem, a nie raz i nie dwa prędkościomierz po jego zagrywach wskazywał trójkę w środku. Niewielu siatkarzom się to udaje. Leon, Grozer, Zaytsev, Kazijski oraz właśnie Rossard. Aktualnie chyba tylko ta piątka kręci właśnie takie numery. Kolejna rzecz to 3 bloki Marcina Mozdżonka. Tu widzę największy znak zapytania. Blok jest ciężkim do przewidzenia elementem, ponieważ to czy zdobędziesz punkt zależy głównie od przeciwnika, jednak Marcin ma parę atutów które blokowanie mu ułatwiają. Przede wszystkim ma 212 cm wzrostu. Często wystarczy mu wspiąć się na palce aby złapać rywala. Mozdżon jest bardzo doświadczonym graczem, od paru ładnych lat gra w najlepszych polskich klubach, a zdarzył mu się również epizod turecki. Marcin również bardzo dobrze czyta grę. Pokazywał to niejednokrotnie. Potrafi odgadnąć przed wystawą gdzie rozgrywający pośle piłkę. Ja liczę na to że poradzi sobie z rozszyfrowaniem Marcina Janusza dość sprawnie i rywale wbiją mu się w dłonie chociaż 3 krotnie.
100