Dyscyplina:
Piłka Nożna - Europa, Euro 2016
Godzina: 18:00
Spotkanie:
Austria - Węgry
Typ: X2
Kurs: 2.10
Bukmacher:
Betclic
Analiza:
Witam wszystkich! Mam nadzieję, że wróciłem na odpowiednie tory po dobrym typie z poniedziałku. Dziękuję za punkty reputacji! Jeśli chodzi o mecz między Austrią a Węgrami to według bukmacherów zdecydowanym faworytem są Austriacy, tak samo uważają moi poprzednicy. Wysokie zwycięstwo Austrii? Dwubramkowe? Wszystko jest możliwe w piłce, ale podkreślam, że to pierwsza kolejka Euro. Tak naprawdę nie wiadomo na co stać wszystkie ekipy, a pod uwagę warto brać mecze
towarzyskie rozegrane przed mistrzostwami. Tak się składa, że oglądałem mecze Austrii. Wymęczone zwycięstwa z Albanią czy Maltą 2-1 wcale mnie nie przekonują by postawić na ten zespół. Za to porażka z Holandią w takiej formie w jakiej sa obecnie piłkarze Oranje to nie wstyd. Jednak porażki z Turcją 2-1 czy ze Szwajcarią w takim samym stosunku już dają do myślenia. Z tego co zauważyłem to
Austria nie jest wcale tak silna jak twierdzi większość. Można ją porównać do Belgii, która w meczach kontrolnych przed Euro całkowicie zawodziła. Niby oddawali strzały, ale w większości niecelne. Mimo to
Belgia w meczu z Włochami była faworytem, a kto oglądał, ten wie, że była o klasę słabsza na boisku od Włochów.
Austria także ma słabą formę, a wiedza, że jest dużym faworytem najprawdopodobniej będzie Im przeszkadzać w realizacji zadań boiskowych. Widać, że ta drużyna ma tendencję do lekceważenia swoich rywali. We wspomnianym meczu z Maltą oddała zaledwie 3 celne strzały z czego padły 2 gole strzelone już na samym początku. Pewnie ktoś powie, że skoro mieli bezpieczną przewagę to mogli oszczędzać siły, jednak Malta to nie
Holandia. Taka Chorwacja dla przykładu wygrała z San Marino 10-0 i taka postawa jest godna pochwały. Jednak mecz z Maltą nie skończył się wynikiem 2-0, a 2-1, gdyż gola samobójczego strzeliła największa gwiazda zespołu: David Alaba. To kolejny dowód na to, że Austriacy nie potrafią utrzymać koncentracji do końca. Dzisiaj znowu zagrają w roli faworyta i jak się z tej roli wywiążą? Pewnie odpowiedź poznamy dopiero w trakcie meczu. Na teraz mogę tylko napisać, że Węgrzy mają fajny zespół. Widać, że piłkarzom bardzo zależy na jak najlepszym wypadnięciu na Euro. Choć dostali się na wielką imprezę po barażach, w których ograli Norwegię (będącą na tym samym poziomie co
Austria) to w meczach towarzyskich pokazywali wielkie serce do walki i dużą ambicję. Może nie posiadają w składzie gwiazd jak
Austria to Ich siłą jest kolektyw. Gra na Euro to dla Nich duże osiągnięcie i na pewno będą chcieli pokazać się z jak najlepszej strony. Należy przecież wspomnieć, że przed Euro zremisowali z Chorwacją 1-1 czy z Wybrzeżem Kości Słoniowej 0-0, a ulegli jedynie Niemcom (2-0), z którymi dzielnie walczyli i do pewnego momentu mecz był wyrównany, a nawet mogli prowadzić jednak zabrakło precyzji. To drużyna grająca z kontry, broniąca całą drużyną, nawet napastnicy wracają głęboko i pomagają obrońcom. Z pewnością czeka nas kolejny mecz walki. Nie wydaje mi się, że
Austria jest aż tak dużym faworytem jak twierdzą bukmacherzy. Nie przekonuje mnie Ich gra i postawa boiskowa. Z kolei dzisiejsza piłka polega na waleczności, gryzieniu murawy i walce o każdy centymetr boiska, a to oferują Węgrzy. Nie zagra Tamas Kadar, podstawowy lewy obrońca i może jest to trochę niepokojące, lecz obojętnie kto Go nie zastąpi na pewno będzie walczył za dwóch, taką już mentalność ma ta nacja, nie bez powodu nazywana naszymi bratankami (23 marca jest Dniem Przyjaźni Polsko-Węgierskiej).
Austria wcale nie musi wygrać, a kurs na zdobycz punktową Węgrów jest na tyle atrakcyjny, że warto zaryzykować. W każdym razie forma, postawa boiskowa obydwu drużyn w ostatnich meczach na to wskazuje. Na koniec ciekawostka: kraje grały ze sobą dotychczas 11 razy, a tylko 1 raz wygrała
Austria i to w pierwszym pojedynku w 1934 roku. Potem były same zwycięstwa Madziarów i remisy bez względu na to czy były to mecze wyjazdowe czy domowe. Przypadek? Zobaczymy już dzisiaj! Powodzenia!
110