Dyscyplina: piłka nożna,
Dania, Superliga,
Spotkanie: SonderjyskE â FC Nordsjaelland
Godzina: 15:30
Typ: 2 DNB (Nordsjaelland -remis zwrot stawki)
Kurs: 1,95
Bukmacher: Totolotek
Analiza: w grupie mistrzowskiej odbędzie się mecz 29 kolejki, na 10-tysięcznym stadionie w Haderslev, w południowo-wschodniej części Jutlandii. Średnio przychodzi tam 5.848 kibiców. W porze meczu będą przeważały chmury, temperatura 9âC, jest 35% szans na deszcz. Z Farum (siedziba Nordsjaelland) do Haderslev jest około 270 km., niecałe 3 godziny jazdy autokarem.
W grupie mistrzowskiej miejsca 1. i 2. są poza zasięgiem pozostałej czwórki zespołów. Te walczą o miejsce 3, a obecna sytuacja wygląda następująco:
3. FC Midtjylland 28 41 pkt.
4. FC Nordsjaelland 28 39 pkt., 10-9-9 br. 44:42, śr. 3,07, wyjazd 4-6-4 br. br. 19:21, śr. 2,86.
5. Lyngby BK 28 39 pkt.
6. SonderjyskE 28 39 pkt., 10-9-9 br. 32:37, śr. 2,46, dom 5-5-3 br. 14:12, śr. 2,00.
SonderjyskE to drużyna, która dobrze punktuje na własnym boisku, na którym średnia bramkowa na mecz jest niska. Z kolei Nordsjaelland jest najbardziej overową drużyną w lidze, ale jej średnia bramkowa na wyjazdach spada.
H2H: 29 11-6-12 br. 36:45, śr. 2,79 br./mecz, w Haderslev 12 5-2-5 br. 15:14, śr. 2,42 br./mecz. Nordsjaelland ostatni raz wygrał w kwietniu 2015, było to w meczu na tym stadionie, potem były 4 zwycięstwa SonderjyskE i ostatnio, w grudniu 2016 r. mecz zakończył się bez bramek.
Forma: SonderjyskE na wiosnę w 7 meczach wygrał 3 razy, z drużynami grup spadkowych, przegrał 4 mecze, bramki 7:11. Z kolei Nordsjaelland w 7 meczach ma bilans 4-2-1, br. 13:7. Ma serię 6 meczy bez porażki w lidze, w tym 4 zwycięstwa i 2 remisy z Kopenhagą i serię 5 meczy wyjazdowych bez porażki, zaczęła się ona w listopadzie.
Kadra SonderjyskE: 26 graczy wycenianych jest dzisiaj przez Transfermarkt na 8,70 mln. euro (5 ranking w lidze). Zimą odeszło 3 podstawowych graczy: obrońca Dal Hende i pomocnicy: Kroon i Drachman. W zamian przyszli i dołączyli do kadry meczowej: obrońca Poulsen, pomocnik Jakobsen i napastnik Mitrović. W dzisiejszym meczu nie będzie istotnych osłabień, z tym. że pomocnicy Klove (24/2) i Romer (25/2) odczuwali ostatnio jakieś problemy zdrowotne. Najlepsi strzelcy: Uhre (27/4), Madsen (23/3), Absalonsen (21/2). Trzej wymienieni na wiosną zdobyli 1 bramkę.
Kadra Nordsjaelland: 28 graczy wycenianych jest na 11,25 mln. (4/14), w dzisiejszym meczu nie zagrają: bramkarz Groothuizen (12/0), nie gra od grudnia, obrońca Gregor (18/0), nie gra od lutego, są 3 inne absencje graczy, którzy nie byli w kadrze meczowej od jesieni. Napastnik Mikkelsen (16/1), po miesięcznej przerwie wrócił do kadry. Najlepsi strzelcy: Ingvartsen (27/16), Donyoh (23/9), Marcondes (19/9), Asante (23/4). Czterej wymienieni zdobyli wiosną 13 bramek.
Podsumowanie i wnioski: potencjał piłkarski, wyrażony przez wycenę wartości piłkarzy (korzystam z portalu Transfermarkt), forma na wiosnę, wyniki spotkań z najlepszymi drużynami w lidze, wreszcie statystyki bramkowe wskazują jednoznacznie na faworyta jakim są goście, czyli Nordsjaelland z Farum. Goście mają w swoich szeregach 2. najlepszego strzelca tej ligi Ingvartsena i 2 innych graczy w dobrej formie strzeleckiej. Gospodarze po stronie plusów mogą zaliczyć dobre wyniki na swoim stadionie w całym obecnym sezonie, również serię 4 zwycięstw, zakończoną ostatnio remisem (0:0), w meczach bezpośrednich. Jednak tak nierówna obecnie, czyli na wiosnę forma, jak i całościowe statystyki H2H podważają te pozytywy. Pokazują, że wiosną, po sprzedaniu 3 ważnych graczy gra im się trudno, a z dzisiejszym przeciwnikiem gra im się od zawsze ciężko, patrząc na całą historię ich spotkań. Trudno jest więc zaliczyć te dane jako jednoznaczne argumenty na ich korzyść. Obie drużyny zagrają bez nowych osłabień. Może jednak niepokoić sympatyków gospodarzy to, na ile urazy 2 podstawowych pomocników Kloveâa i Romera będą dla nich odczuwalne w meczu. Nie sposób tego ocenić, ale pozostaje niepewność.
Dla mnie faworytem spotkania są goście, którzy potrafią wiosną zdobywać bramki, punkty i zwycięstwa z najsilniejszymi w Superlidze. W konkursie i przed meczem u buka, stawiam ostrożnie DNB, za 2/3 mojej maksymalnej stawki, ze względu na moją osobistą, słaba koniunkturę. Jeśli obserwacja spotkania potwierdzi moją ocenę, zdecydowany jestem zagrać z większym ryzykiem, w sprzyjającej sytuacji. To samo odnosi się do typowania overa bramkowego w tym meczu. Obecnie, przed meczem, over 2,5 wydaje mi się niepewny, a over 1,5 nisko płatny.
95