Dyscyplina: Piłka Nożna - Irlandia, Pierwsza Liga
Godzina: 20:05
Spotkanie: Dundalk - Shamrock Rovers
Typ: 1
Kurs: 1.67
Bukmacher: Sportingbet
Analiza:
Po wczorajszej wygranej mojego typu na zapleczu Irlandii, po raz kolejny zapraszam na postawienie swoich pieniędzy na typ z tego właśnie kraju, tym razem z najwyższej klasy rozgrywkowej. Szkoda, że nie miałem czasu wcześniej na opublikowanie typu, ponieważ jeszcze rano spokojnie większość bukmacherów oferowała kurs 1.8. Niestety w tym biznesie co bardziej ogarnięci gracze zaraz wyczuwają duży value i bukmacher szybko musi korygować kursy do niższego poziomu. Ale ten obecny nie jest jeszcze najgorszy biorąc pod uwagę szansę powodzenia. Wieczorem, o godzinie 20:05 dojdzie do bardzo ciekawie zapowiadającego się starcia, jednych z najbardziej rozpoznawalnych drużyn na Zielonej Wyspie. Na przeciw siebie wybiegną jedenastki Dundalk i Shamrock Rovers. Moim zdaniem bezpiecznie jest zagrać na gospodarzy tego spotkania. Po pierwsze obecnie Dundalk gra najlepszą piłkę w Irlandii. Jest bliski przełamania hegemonii ostatnich lat drużyny St. Patricks. Obecnie są, kolokwialnie mówiąc, w gazie. Ostatnie 3 mecze to 3 pewne zwycięstwa. Między innymi niedawno mierzyli się z ich dzisiejszymi przeciwnikami, tyle tylko, że nie w ramach rozgrywek o mistrzostwo ligi, a w ramach Pucharu Ligi. Dundalk wygrał ten mecz 3:2. Shamrock obecnie prezentuje bardzo nierówny futbol. Dobre, wygrane mecze, przeplata tymi słabszymi, niejednokrotnie doznając porażki. Ich ostatnie pięć meczy to w kolejności: zwycięstwo, porażka, remis, zwycięstwo, remis. Gdy sprawdzimy jak Dundalk radzi sobie na własnym stadionie to dojdziemy do wniosku, że prawie fenomenalnie. Dlaczego prawie? Ano dlatego, że na 5 ostatnich meczów 4 wygrali, przegrywając tylko jeden... z drużyną ich dzisiejszych przeciwników - Shamrock. Przegrali 1:2 w ramach Pucharu Irlandii. Jednakże jestem pewien, że wyciągnęli naukę i odpowiednie wnioski z tego spotkania i drugi raz nie popełnią tych samych błędów, które w tamtym czasie przyczyniły się do porażki. Kolejna rzecz, która przekonuje mnie o słuszności typu, jest to, jak Shamrock radzi sobie na obcych stadionach. A radzi sobie naprawdę bardzo słabo. Porażka, remis, remis, porażka, zwycięstwo to bilans ich ostatnich pięciu meczów na obcych stadionach. Prawda, że słabo? Ano. W tabeli też zdecydowana przewaga. Jak już wspomniałem, Dundalk jest jak dotąd liderem, mając tyle samo punktów co druga drużyna w tabeli (Cork City), jednakże mając dużo lepszy bilans bramkowy: 70:23. Mówiłem też, że grają obecnie najlepszą piłkę w Irlandii, są bliscy przełamania hegemonii drużyny St. Patricks, ale jeżeli chcą to uczynić to przede wszystkim muszą konsekwentnie wygrywać i odpierać ataki drużyny z Cork. Dzisiejsza wygrana będzie w tym niezbędna. A, że będzie to już 31 kolejka, więc margines błędu w tym przypadku wynosi zero. Ich dzisiejsi przeciwnicy, drużyna Shamrock zajmuje 4 miejsce z dorobkiem 55 punktów i bilansem bramkowym 40:26. Są troszkę w zawieszeniu, gdyż nie dogonią już trzeciej lokaty, a i też nie grozi im spadek na piąte miejsce. Ciężko znaleźć motywację, z czym nie będzie problemu w drużynie Dundalk, którzy przecież walczą o najcenniejszy skalp sezonu. Ostatnie pięć bezpośrednich spotkań pomiędzy tymi drużynami to dwa zwycięstwa Dundalku przy jednym Shamrocku, o którym już wspominałem, kolejne dwa to mecze remisowe.
Podsumowując, uważam, patrząc szczególnie na układ w tabeli, że dzisiejszy mecz przebiegał będzie pod dyktando gospodarzy, po pierwsze prezentują piłkarsko wyższy poziom, po drugie, walczą o mistrzostwo, a mając tyle samo punktów co drugi zespół w tabeli noga powinąć się nie może, po trzecie jak już wspominałem drużyna Shamrock nie walczy już o nic. Przy tych czynnikach zachęcam do zagrania na Dundalk. Powodzenia!
100