Dyscyplina:
Tenis -
ATP SkiStar Swedish Open - Bastad
Spotkanie: Jurgen Zopp - Jan Hajek
Typ: J. Hajek -2.5 gemów (handicap gemów)
Kurs: 1.952
Bukmacher: PinnacleSports
Analiza:
Ćwierćfinał turnieju w Szweckim Bastad. Nie ukrywał, że oglądałem spotkanie poprzedniej rundy pomiędzy Estończykiem Jurgenem Zoppem a Włochem Filippo Volandrim. Mecz może był pełen dramaturgi ale stał na bardzo niskim poziomie i już wtedy wiedziałem, że zagram przeciwko zwycięzcy tego spotkania w kolejnym meczu.
Okazał się nim Zopp, który statystyki w tym meczu ma w jeszcze jako takie (procent punktów z pierwszego podania 55%, z drugiego 54%, procent punktów zdobytych przez return 50%). Wszystko wygląda w miarę ale jak już napisałem mecz stał na niskim poziomie. Estończyk w pierwszym secie nie potrafił utrzymań ani jednego gema serwisowego, w drugim secie taka sztuka udała się natomiast Volandriemu). W decydującym secie wystarczyło jedno przełamanie, co może świadczyć o poprawieniu serwisu. Zopp mecz więc wygrał ale ciężko było go nie wygrać, jeżeli drugi serwis Volandriego wyglądał jak wyglądał i było to ledwie przebijanie piłki na drugą stronę (w statystykach jest, że Włoch wygrał 35% piłek z drugiego serwisu).
Dziś Zopp zagra z Czechem Janem Hajkiem i według mnie zdecydowanym faworytem w tym meczu jest Czech. Hajek jak na razie miał bardziej wymagających rywali niż Estończyk ( w pierwszej rundzie Zopp wygrał z Christianem Lindelli, 434 w rankingu
ATP Brazylijczyk). Hajek najpierw wygrał z Federico Delbonisem a następnie z Jarkko Nieminenem. Wystarczy spojrzeć na statystyki Czech w tych meczach: punkty zdobywane z pierwszego serwisu 68% z Delbonisem i 77% z Nieminenem, punkty zdobywane z drugiego serwisu 68% z Delbonisem i 50% z Nieminenem. Widać więc różnicę, co również potwierdza statystyka break pointów, których rywale mieli w sumie raptem 4 (dwa razy Czech był przełamywany).
Hajek zresztą ostatnio w Challengerach na kortach ziemnych i osiągał tam naprawdę niezłe rezultaty: finał w Prostejovo, półfinał w Kosicach, zwycięstwo w Marburgu i ćwierćfinał w Braunschweig. Zwycięstwa w Bastad nie są więc przypadkowe i dziś również powinien wygrać swoje spotkanie, tym bardziej, że rywal jest w jego zasięgu.

95,2