Dyscyplina:
Piłka Nożna - Campeonato Brasileiro
Serie B
Spotkanie: Vitoria - Guarani
Typ: Vitoria(-1 EH)
Kurs: 2,65
Buk: Bwin
Analiza:
We wtorek jak zwykle swoje mecze rozgrywa
Serie B i z tej też okazji kolejny typ ode mnie na tą ligę. Najciekawiej zdecydowanie powinno być w Salvadorze, gdzie Vitoria podejmuje Guarani. Wg. mnie faworytem są tutaj gospodarze, którzy u siebie są naprawdę mocni i ciężko jest z Barradao wywieźć dobry wynik.
Vitoria póki co ma na swoim koncie 10pkt i jest na 4 miejscu, które daje awans do
Serie A . Póki co przegrali tylko jedno spotkanie i był to mecz z Criciuma na wyjeździe czyli baaardzo trudne zadanie było przed nimi, gdyż Ze Carlos i spółka póki co są ciężcy do zatrzymania u siebie. Poza tym zanotowali remis z America RN 2:2 u siebie, a resztę spotkań z mniejszymi lub większymi problemami wygrali. Ich dobra postawa, a szczególnie napastnika Neto Baiano, który w tym sezonie strzelił już 35 goli we wszystkich rozgrywkach(stanowe, puchar
i liga), nie uszła bokiem, gdyż ponoć Vasco jest zainteresowane angażem tego zawodnika. Jeśli chodzi o sytuacje kadrową, to dalej zawirowania z bokami obrony ale jak widać możliwy jest powrót Welingtona Saci, a to byłaby świetna informacja, chociaż Mansur wcale źle nie grał. Do składu powracają poza tym Dinei, Rodrigo Mancha i Michel, a więc skład wzmocniony. Do tego na ławce chociażby Uelliton, Xuxa czy Marquinhos więc wygląda to całkiem przyjemnie.
Jeśli chodzi o zestawienie Guarani to tutaj trener Vadao ma trochę kłopotów. Przede wszystkim w ataku zabraknie Clebinho, który do tej pory grał we wszystkich spotkaniach. W obronie nie pewny występ jest stopera Domingosa, do tego dalej kontuzjowani są boczni obrońcy Bruno Peres czy Oziel, defensywny pomocnik Wellington Monteiro, pomocnicy bardziej ofensywni Fabricio i Fumagalli oraz napastnik Bruno Mendes. Straty spore ale pamiętajmy, że wielu z nich nie gra od początku ligi więc jakoś tam Vadao to poustawiał by to funkcjonowało. Przypomnę także, że z zespołu po udanym Paulistao odszedł chociażby stoper Everton Pascoa(Santos). Póki co Bugre nie prezentują się najlepiej w lidze. Jedno zwycięstwo z będącą w kryzysie Ceara to nie jest wielki wyczyn, bo przy okazji zremisowali z Parana, Boa Esporte czy Gremio Barueri, a to przecież drużyny z dołu tabeli, a także przegrali z Joinville. Jak więc widać dobra postawa w Paulistao póki co nie przekłada się na dobrą postawę w lidze, gdyż kontuzje uniemożliwiają dobrą grę, a do tego dochodzi fakt, że wiele klubów jest zainteresowanych wieloma zawodnikami Guarani i jeśli odejdą to może być ciężko poskładać tą ekipę do kupy, by dobrze funkcjonowała.
Jak dla mnie to w tym meczu inny wynik, aniżeli zwycięstwo Vitorii to będzie spora niespodzianka więc myślę, że Leao na Barradao dadzą sobie radę i odniosą 4 zwycięstwo w tym sezonie.
Vitoria: Douglas; Carlinhos (Léo), Victor Ramos, Rodrigo Costa e Wellington Saci (Mansur); Rodrigo Mancha, Michel, Eduardo Ramos e Tartá; Dinei e Neto Baiano
Guarani: Emerson; Chiquinho, Domingos (Rodrigo Arroz), André Leone e Bruno Recife; Fábio Bahia, Jackson, Danilo e Kleyton Domingues; Rafinha (Thiaguinho) e Ronaldo
100