Dyscyplina : Piłka Nożna , A - League
Godzina : 9:50
Spotkanie : Newcastle Jets - Melbourne Vicotry
Typ : Marco Rojas To Score Anytime.
Kurs : 2.20
Bukmacher : WillimHill
Analiza :
Po jednodniowej przerwie związanej z inauguracją rozgrywek na krajowym podwórku wracam do krainy kangurów , by spojrzeć na ciekawie zapowiadający się pojedynek pomiędzy Newcastle Jets
( 7m - 20 pkt. ) a Melbourne Victory
( 2m - 35 pkt. )
Gospodarze tak jak wspomniał kilka postów wyżej kolega walczą o miejsce premiowane udziałem w fazie play -off , goście z szansami umocnienia się na pozycji wicelidera.
Spotkanie to jest meczem kończącym tę kolejkę ( przeniesione z soboty ze względu na bardzo wysoka temperaturę ).
Obydwie ekipy preferują tak jak cała liga dosyć ofensywny styl gry , strzelając sporo bramek
( Newcastle 26:32 ) ,
( Victory 39:24) , zapewne nie inaczej będzie i dzisiaj. Idąc tym tropem postanowiłem przyjrzeć się dwóm czołowym " żądłom " ekipy gości.
Bezapelacyjnie główną postacią " Zwycięzców " z Melbourne jest lider klasyfikacji strzelców Albańczyk
Besart Berisha ( 14 goli ) , aczkolwiek ja postanowiłem wziąść pod lupę drugiego najskuteczniejszego egzekutora w drużynie jakim jest
Marco Rojas ( 10 goli ).
Ten utalentowany 26 latek jest wyraźnym postrachem drużyny z Newcastle , w ostatnich 4 spotkaniach między tymi drużynami zdobył
6 goli i zanotował 3 asysty. Kilka słów o samym zawodniku.
Nowozelandczyk urodzony
5.11.1991 w Hamilton ( 168 cm , 64 kg ) , swój pierwszy zawodowy kontrakt w Hyundai A -League podpisał w 2009 r. wiążąc się z
Wellington Phoenix gdzie spędził 2 lata. Następnie trafił do obecnej drużyny w barwach której w latach
2011 - 2013 rozegrał
50 spotkań , a sezon
2012 -2013 był jak do tej pory najbardziej owocnym w całej karierze.
Po zdobyciu
15 bramek , przyznano mu "
Johny Warren Medal " nagrodę dla najlepszego młodego zawodnika ligi , wygrał także klasyfikację
Golden Boot.
Te niewątpliwe sukcesy zaowocowały zainteresowaniem niektórych drużyn europejskich niższego rzędu i przenosinami do
VFB Stuttgart , następnie wypożyczeniem do drugoligowego
Greuther Furth , oraz finalnie do szwajcarskiego
FC Thun gdzie w 37 występach zdobył 4 gole.
Po 3-ech latach pobytu w Europie , w sierpniu ubiegłego roku Rojas powrócił do Melbourne gdzie jak widać czuje się najlepiej , a niższy poziom ligi od tego europejskiego pozwala mu być czołową i cenioną postacią całych rozgrywek.
Swój międzynarodowy debiut reprezentacyjny w barwach
Nowej Zelandii zanotował w 2011 r. , a w roku 2015 został wybrany do
" Drużyny Dekady " tegoż kraju.
Teraz słów kilka o statystykach zawodnika związanych z grą w A - League . Jak już wspomniałem w obecnym sezonie zdobył
10 bramek w 15 występach spędzając na boisku łącznie
1212 minut. Rojas to typowy
" lis pola karnego ". Na
22 strzały oddane w dotychczasowych meczach aż
18 posłał w światło bramki , z czego
10 znalazło drogę do siatki.
Sam piłkarz operuje głownie w polu karnym , aż
9 bramek zdobył z obrębu
16 - stki , wszystkie strzelając swoją lepszą prawą nogą. Robi to średnio co
121 minut , tak więc biorąc pod uwagę iż nie zdobył gola w ostatnim derbowym pojedynku , istnieje realna szansa że uczyni to dzisiaj.
Podsumowując , wybrałem go jako strzelca do mojego zakładu ze względu na to , iż jak wspomniałem na wstępie drużyna Newcastle wyraźnie mu
" leży " a kurs proponowany przez bukmachera na taką ewentualność mnie satysfakcjonuje ( w odróżnieniu od
1.75 proponowanego na
Berishe ).
Powodzenia w typowaniu....
100