Dyscyplina:
Tenis -
ATP - Newport (
USA), grass, Świat
Spotkanie: Sam Querrey (
USA) - Dudi Sela (ISR)
Ile gemów zostanie rozegranych podczas meczu?
Typ: Więcej niż 21,5
Kurs: 1.90
Bukmacher: Bwin
Analiza:
Jak już wspomniałem wczoraj przy okazji meczu Izak van der Merwe - Gilles Muller turniej Campbell's Hall of Fame Tennis Championships w Newport jest rozgrywany na nawierzchni szybkiej i bardzo ciężko jest przełamywać serwis rywala na trawie.
Dzisiaj w pierwszym zaplanowanym meczu w Newport zmierzy się zawodnik gospodarzy Sam Querrey z Izraelczykiem Dudi Selą, obaj w pierwszej rundzie pokazali, że są nieźle dysponowani oraz to, że nieźle serwują. Oczywiście w przypadku mierzącego prawie dwa metry wzrostu Querreya nie jest to nic nowego, choć wydawało się, że mecz przeciwko Alex Jr. Bogomolov będzie dla Amerykanina spacerkiem. Nic z tych rzeczy Sam wygrał ale po ciężkim meczu 75 76(5) co tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że o przełamanie na trawie w Newport nie jest łatwo.
Dudi Sela natomiast dość łatwo pokonał 62 60 Kanadyjczyka Franka Dancevica, czyli możemy stwierdzić, że po słabszych ostatnio występach zawodnik z Izraela zaczyna grać zdecydowanie lepiej i myślę, że dziś będzie bardzo wymagającym przeciwnikiem dla Querreya. Wystarczy bowiem spojrzeć na jego statystyki z meczu z Kanadyjczykiem: 83% zdobytych z pierwszego serwisu, 6 asów serwisowych i 58% punktów zdobytych z returnu (Querrey natomiast podobny procent zdobytych punktów z pierwszego serwisu i 11 asów). Według mnie Amerykanin łatwej przeprawy mieć nie będzie i dziś warto zagrać kolejny over gemów (granica 21.5). Patrząc na grę Querreya, który głównie bazuje na swoim serwisie nie przekreślam tego, że w tym meczu możemy być świadkami tie-breaka, bo jeżeli obaj będą serwować na wysokim poziomie to ciężko będzie przełamać któregoś z nich.
Raz obaj zawodnicy się spotkali w ćwierćfinale turnieju w Los Angeles (2009 rok), wtedy Sam wygrał w dwóch setach 63 75, wtedy do overu gemów mało zabrakło, myślę, że dzisiaj, patrząc na niezłą dyspozycję Seli w pierwszym meczu over gemów będzie miał miejsce.

90