Dyscyplina: Piłka Nożna - Nikaragua
Godzina: 23:00
Spotkanie: Chinandega - Ocotal
Typ: Wynik meczu/ilość bramek w meczu - 2/-3,5
Kurs: 3,30
Bukmacher: forbet
Analiza:
O Chinandedze wypowiadałem się już ostatnio. Jest to ekipa, która będzie pewnie do samego końca walczyć o utrzymanie z Realem Madriz. Chociaż szczerze mówiąc to ostatnio ta druga ekipa prezentuje się troszeczkę lepiej od dzisiejszych gospodarzy.
Chinandega jest aktualnie ostatnią drużyną w tabeli, która w 12 meczach zgromadziła jedynie 6 punktów. Na własnym stadionie na 5 spotkań odnotowali 2 remisy i 3 porażki. Jest to odpowiednio:
- 1:1 z Jalapą
- 1:2 z Realem Madriz
- 1:1 z Managuą
- 2:4 z Realem Esteli
- 0:3 z Diriangen
Króciutko odniosę się do tych spotkań. Remis z Jalapą nie powinien budzić jakiejś nadzwyczajnej euforii, bo ta drużyna jest bardzo stochastyczna. Gra tak jak zawieje w danym dniu wiatr, potrafią oni zarówno zagrozić liderowi tabeli po czym tydzień później zagrać beznadziejnie i przegrać z ostatnią drużyną w tabeli. Mieli oni swój dobry sezon (poprzedni), ale wydaje mi się że już powoli wracają tam gdzie ich miejsce czyli środeczek tabeli z predyspozycjami do jej dolnej części. Kolejny mecz to przegrana z Realem Madriz, co już można uważać za rozczarowanie, bo jednak jest to bezpośredni rywal w walce o utrzymanie, więc porażka z nim u siebie nie napawa optymizmem. Remis z Managuą można zanotować na pewno po stronie nieznacznej listy plusów. Jendak Managua u siebie i Managua na wyjeździe to niestety dwie kompletnie różne ekipy. Pozostałe dwa mecze to porażki z topką tej ligi, czyli Esteli i Diriangen. O tych meczach chyba nie ma za bardzo co się rozpisywać, po prostu różnica klas. Patrząc na wyniki można zauważyć, że raz został przebity over 3,5 bramek - w meczu z Realem Esteli. Jak widać samo Esteli strzeliło 4 bramki, jest to jednak ekipa o sporej sile rażenia w ofensywie, szczególnie gdy grają ze słabszymi od siebie, wtedy potrafią im dokopać. Jednak ich minusem jest bardzo niestabilny bramkarz często popełniający głupie błędy. Stąd te bramki dla Chinandegi.
Co do Ocotal to ta ekipa zaskakuje mnie w tym sezonie. Mimo, że początek mieli taki bez szału, to teraz się dosyć rozkręcili i punktują bardzo dużo. Ich ostatnie mecze naprawdę mogą napawać optymizmem. O ile wygrana 2:1 z CD Junior nie jest jakimś wielkim osiągnięciem, tak wyciągnięcie z maratonu 4 meczów pod rząd z topką 10 punktów jest wielkim wyczynem. W życiu bym nie przypuszczał, że coś takiego będzie miało miejsce. Najpierw pokonali u siebie 3:0 Walter Ferretti, następnie na wyjeździe pokonali 0:1 Diriangen, ponownie na wyjeździe - zremisowali 1:1 z Esteli, na koniec pokonali u siebie Managuę 1:0. Warto dodać, że mecz z Esteli mógł być meczem wygranym, jednak bramkarz popełnił błąd przy jednym z dośrodkowań i minął się z piłką, przez co strzelec miał pustą bramkę.
Mimo wszystko, widzę w ekipie Ocotal spory potencjał. Ich główną zaletą jest gra w defensywie (tak, mimo tego że przed chwilą pisałem o błędzie bramkarza). Mają bardzo dobrze poukładane szyki obronne i na tym skupiają swoją grę - by nie stracić bramki. Stąd też pomysł na under w tym meczu. W 12 meczach stracili tylko 10 bramek i są trzecią najlepszą defensywą w lidzę. Osobiście uważam, że stracili by jeszcze mniej bramek, gdyby weszli w sezon tak jak grają teraz.
Nie dość, że Ocotal ma dobrą defensywę, to do tego atak Chinandegi tak właściwie nie istnieje. Z ręką na sercu mogę powiedzieć, że nie wiedziałem gorzej grającej w ataku ekipy niż dzisiejsi gospodarze. Nie mają żadnego pomysłu na rozegranie akcji. Jedyne co robią to dośrodkowują piłkę w pole karne z głębi pola, nawet się nie kwapią by podbiec z nią na skrzydło i stamtąd dośrodkować. Ich gra to typowa gra na zadymę - kopnijmy piłkę do przodu, może coś się stanie. Czasami to przynosi skutki, ponieważ poziom tej ligi nie jest wybitny i piłkarzom zdarzają się błędy. W ostatnim meczu strzelili jedyną bramkę w taki sposób, że mieli rzut wolny w okolicach połowy boiska, więc co zrobili? Wrzucili lagę w pole karne! Pech chciał, że 4-5 zawodników zderzyło się w walce o piłkę i nikt jej nie dotknął. Dopadł do niej Garcia i w starciu oko w oko z bramkarzem wykończył akcję. Także jedyne zagrożenie jakie sprawia ta drużyna to dośrodkowania z byle jakiej pozycji i oczywiście stałe fragmenty jak się jakiś trafi, bo z nich też można wrzucić. Mam jednak nadzieję, że dobrze poukładana defensywa Ocotal nie popełni żadnego błędu i ze spokojem będą wybijać te piłki grane na aferę.
Wspominałem już kiedyś, że Chinandega ma ogromne problemy z bronieniem akcji na skrzydłach. Ich obrońcy nie są zbyt szybcy, co im bardzo przeszkadza. Do tego dosyć słabo czytają zagrania prostopadłe za linię obrony, przez co przeciwnicy często ich zaskakują takimi rozwiązaniami. Myślę, że podobnie może być dzisiaj i Ocotal będzie próbowało tak grać. To często powoduje faule, przez co rywale Chinandegi mają zawsze naprawdę ogrom rzutów wolnych w niebezpiecznych miejscach. Tak właściwie to można powiedzieć, że Chinandega co chwilę traci bramkę bezpośrednio z rzutu wolnego. I tutaj może się stworzyć kolejna szansa dla Ocotal, gdyż naprawdę nieźle oni wykorzystują te stałe fragmenty. Już trochę bramek w tym sezonie z nich nastrzelali. Chociażby w ostatnim meczu przeciwko CD Junior strzelili oni dwie bramki bezpośrednio z rzutów wolnych. I to o dziwo nie z łatwych pozycji, ponieważ obie piłki były z boku pola karnego, Caceres I Velasquez pokazali, że mają naprawdę fajnie ułożone nogi i że potrafią zauważyć złe ustawienie bramkarza.
Podsumowując, myślę że dzisiaj nie padnie jakaś wielka ilość bramek, ponieważ ofensywa Ocotal nie jest jakaś porażająca, ale za to jest dosyć skuteczna. Może padnie jakaś bramka bezpośrednio z rzutu wolnego, bo na pewno będzie dzisiaj ku temu kilka okazji. Gdyby to była inna liga, to zaryzykowałbym typ, że Ocotal wygra do zera, ale w Nikaragui bramkarzom co jakiś czas zdarzają się błędy, więc myślę że bezpieczniejszą opcją jest wygrana gości i under 3,5 gola. Ani Ocotal nie strzela jakoś dużo bramek, ani tym bardziej Chinandega.
100