Spotkanie: Rzut młotem – Ukończy na podium
Typ: Anita Włodarczyk
Kurs: 2,00
Buk: William Hill
Dziś o 20:35 odbędzie się finał rzutu młotem kobiet na Igrzyskach Olimpijskich w Londynie – ten spektakl zobaczy 80 tys. kibiców zgromadzonych na Stadionie Olimpijskim.
W Pekinie w finale wystartowały 2 polskie zawodniczki – Anita Włodarczyk była 6. z wynikiem 71,56, Kamila Skolimowska nie zaliczyła żadnego rzutu. Wygrała Aksana Miankowa z Białorusi przed Moreno i Wenxiu – wszystkie 3 zobaczmy i tym razem w konkursie głównym. W Londynie w finale również zobaczymy 2 Polki – Anitę będzie wspierać Joanna Fiodorow.
Na MŚ w Daegu wygrała Tatiana Łysenko z Rosji, wyprzedzając Heidler i Wenxiu. Włodarczyk była 5.
Parę słów o rywalkach – faworytką jest Betty Heidler – Niemka to mistrzyni świata z Osaki z 2007 r., wicemistrzyni z Berlina i Daegu. Zhang Wenxiu to 3. młociarka z Daegu, 7. w Atenach, 3. w Pekinie – będzie bardzo groźna jeśli chodzi o rywalizacje o medal. Tatiana Łysenko – mistrzyni świata z Daegu, kiedyś złapana na dopingu, w obliczu igrzysk jej forma może być nieobliczalna. Yypsi Moreno – gwiazda kobiecego rzutu młotem, która najlepsze lata ma już za sobą – wywalczyła srebro w Atenach i Pekinie, MŚ z Edmonton i Paryża. Aksana Miankowa – zawodniczka, którym jedynym sukcesem był złoty medal na Igrzyskach w Pekinie, bardzo niestabilna forma, myślę że nie będzie się liczyć. W zawodach weźmie udział także reprezentantka gospodarzy – Sophie Hitchon, która wszystko na co ją stać pokazała w eliminacjach i finał już jest dla niej nagrodą, Klaas z Niemiec, Marghieva – mistrzyni Uniwersiady z Shanzhen, Bespalowa z Rosji, Falzon z Francji oraz Joanna Fiodorow – młoda
polska zawodniczka, wicemistrzyni Europy juniorek z Ostrawy w 2011 roku.
Anita oddała najdalszy rzut eliminacji – rzuciła metr dalej niż Heidler, Łysenko i Wenxiu. To wg mnie nie będzie miało znaczenia – w konkursie zaczną się rzuty w graniach 77-78 metrów i tutaj będzie walka do ostatniego rzutu. Szansa na złoto jest, medal jak dla mnie pewny. Anita będzie rzucać w rękawicy Kamili Skolimowskiej, być może z taką pomocą uda jej się zdobyć 10. (a być może 11. bo jeszcze tyczkarz Michalski nie powiedział ostatniego słowa ;D) medal na naszej reprezentacji.

100