Dyscyplina: Greyhounds - wyścigi psow
Godzina: 20:32 (czasu polskiego)
Spotkanie: Swindon, 480m flat, OR - Blunsdon Standard
Typ: 1. Klockwork Kannon wygra
Kurs: 5.00
Bukmacher:*Bet365
Analiza:
Po wczorajszym dniu czuję się jeszcze lepiej niż dwa dni temu. Na torach w Kinsley świetna Dating Nora Jaxx po kursie 3.75 wychodząc z klatki jak rakieta pokonując Nametab Expresso, który jako drugi wpisał się w forecast po kursie 17.44! Jest to drugi z rzędu forecast po kursie ponad 17, który wszedł... Nieczęsto się to zdarza, ale jak widać nie jest to też nierealne. Wszystkim którzy zagrali po raz kolejny wypada pogratulować i złożyć podziękowania za punkty reputacji i parę miłych komentarzy
OK, przejdźmy do analizy...
Nad londyńskim miastem jak i całą
Anglia w końcu zawitało słońce by wybudzic ludzi jak i psy z zimowego snu. Tory będą dobrze przygotowane gdyż nie zapowiada się na deszcz. Niestety z kart rozstawionych na Yarmouth po raz kolejny trochę marketingu, czyli tzw. "6 Legs Jackpot", który polega na wytypowaniu zwycięzcy w sześciu biegach by zgarnąć Jackpot, lecz ja nie podjąłem się nawet jednego z nich więc na dziś miasto Swindon. Co na Swindon?
Bardzo wywindowany przez bukmacherów faworyt z toru 6. Taranis Bolt z kursem 1.66 , który niewątpliwie jest w dobrej formie ma szansę wygrać ten wyścig. Lecz przyjrzyjmy się bliżej...
Taranis Bolt swe ostatnie z 6 biegów biegał na Swindon oraz Towcester. O ile dwa pierwsze biegi w Swindon wypadły pomyślnie zajmując kolejno pierwsze i drugie miejsce w zawodach z czasem 28.64, co robi wrażenie. Niestety błędem trenera Huttona było wystawienie w trzech kolejnych biegach tego psa w Towcester. Jest to kompletnie inny tor, zbudowany na australijskich standardach, mający 8 klatek. Taranis Bolt od czasu Towcester nie może wbić się w rytm biegowy, bardzo spóźnia starty i po przejściu na Swindon w ostatnim biegu uzyskał czas 29.22. Niestety, na jego nieszczęście na torze 4 oraz 5 będą biegły psy, które biegają w pozycji outside po zewnętrznej stronie toru. Na torze 4 jest Jet Stream Buster, który mimo, że jest przeciętnej klasy zawodnikiem to pokazał swój potencjał i w ostatnim biegu pobiegł z czasem 28.96. O dziwo jest gospodarzem na torach w Swindon i ma równie dobre starty jak Taranis Bolt, ba! Wydaje mi się, że jest nawet szybszy! Więc obydwoje będą walczyć o oryginalną dla nich pozycję 6 by rozpędzić się na łukach. Oba psy prezentują bardzo podobną taktykę wiec jest już to jeden z punktów ujemnych Taranis Bolta. Natomiast na pierwszym torze w pozycji inside będzie niedoceniany przez bukmacherów Klockwork Kannon. Pies ten jest synem świetnego Droopys Scolari (taki Messi w futbolu trochę), który dziś chyba będzie biegł w Yarmouth w "jackpocie", o ile dobrze pamiętam. Klockwork ma naprawdę świetne starty i jest liczącym się na każdym torze dobrym psem z wieloma wygranym na koncie, lecz będzie to jego debiut na torze w Swindon. Patrząc na słabą formę jego rywali kurs 5.00 wydaje mi się kompletnie nieadekwatny do biegu. Ma sporo miejsca dla siebie i ma szansę pobiec czysty bieg gdyż na drugim torze będzie Never Know That, który 16 stycznia w Romford pobiegł z czasem 24.76, a dzień później biegł Klockwork Kannon na tym samym torze z czasem 24.58 wygrywając bieg. Jak widać starty i przebieg jest jednoznacznie po stronie mojego faworyta.
Podsumowując wczoraj gdy przeglądałem karty w Swindon, najzwyczajniej w świecie myślałem, że była to pomyłka na stronie, lecz dziś sprawdziłem na B365 i kurs jak widniał, tak i widniał na stronie, ba! Nawet nie spadł...
Co do biegu to wg mnie Klockwork Kannon ma ok. 40, nawet 50 procent szans by wygrać ten bieg. Patrząc na kursy to Taranis Bolt jest tu faworytem i niewątpliwie ma szansę się odblokować i pobiec na swoje wyżyny, ale czy będzie to w tym biegu? Nie wydaje mi się. Aż grzech nie zagrać po kursie 5.00, gdyż naprawdę ma tutaj spore szanse.
400