Dyscyplina:
Piłka nożna -
Polska,
Ekstraklasa
Godzinna: 20:00
Spotkanie: Legia Warszawa-Raków Częstochowa
Typ: Legia wygra +Legia over 4,5 rożnego
Kurs: 2,44
Bukmacher:
Fortuna
Analiza:
Kilka słów na wstępie.
Czekałem z tym typem do zakończenia zmagań Legii z
LE. Tak, napisałem zakończenia, bo nie wierzyłem nawet przez chwilę, że Legia przejdzie Rangersów. Ale odpadli nawet w niezłym stylu. Niewiele brakowało, a mielibyśmy dogrywkę lub rzuty karne, a wtedy to może się wydarzyć wiele. No ale wracamy do normalności i początek sezonu w Polsce i wszystkie drużyny mogą się skupić TYLKO na rozgrywkach krajowych. Dziwnie to brzmi już w sierpniu mając na uwadze, że w grze o europejskie puchary pozostają zespoły z takich "mocarstw" piłkarskich jak
Łotwa, Azerbejdżan,
Szwecja, Bułgaria, Luksemburg,
Białoruś czy Węgry. Smutna prawda.
Kiedy patrzę na drużynę Dudelange z Luksemburga czy ekipy z Łotwy lub Azerbejdżanu, to widać u nich postępy jakie robią. Widać jak z roku na rok ich jakość jest wyższa. Potrafią rozprawić się z zespołami z Wysp Owczych, San Marino czy Gibraltaru. I o ile mecz Legii z Rangersami nie był zły w ich wykonaniu - to w kontekście
LE nie ma to znaczenia - bo już tam nie grają. Jedyny pozytyw jest taki, że chyba ta gra w warszawskim klubie zaczęła się kleić.
Mecz z Rakowem. Wydaje mi się, że Raków nie mógł trafić na Legię w gorszym momencie. Zapewne będzie złość w szeregach podopiecznych Vukovicia i chęć pewnej wygranej w meczu ligowym i udowodnienie wszystkim, że są faworytami i to głównymi faworytami by sięgnąć po mistrzostwo.
Na początku sezonu miałem lepsze zdanie o Rakowie. Chyba dlatego, że grali nieźle w meczach sparingowych, a sam awans z 1 ligi uzyskali w naprawdę niezłym stylu. Ich trener niejednokrotnie wypowiadał się o przygotowaniu taktycznym na ekstraklasę. Na razie to
ekstraklasa weryfikuje ich umiejętności. Można oczywiście rzec, że wygrali w Białymstoku oraz ograli "u siebie" Lechię, ale czy to był dobre mecze w ich wykonaniu? Jaga wyglądała jakby chciała przegrać, a Lechia zazwyczaj nie gra z polotem i wg mnie jest średniakiem ligowym, który jest mocny tylko u siebie. W meczu z Lechem w ostatniej kolejce Raków strzelił dwa gole, by ostatecznie przegrać 2-3. Tutaj nie ma wątpliwości, że gdyby nie kuriozalne decyzje sędziego, to Raków zapewne by nawet nie powąchał gola. Świadczy o tym fakt, że sędzia został po tym meczu zawieszony, a mówiąc oficjalnie odsunięty by mógł odpocząć.
Dziś czeka ich mecz z podrażnioną Legia, która rozkręca się z meczu na mecz. Pytanie tylko, czy śruba została już dokręcona na maksa w meczu ze Szkotami, a może stać ich na więcej. Jedno jest pewne. Z Rakowem nie przegrają. Legioniści są także żądni rewanżu na zeszłoroczny PP, gdzie zostali wyrzuceni przez ekipę z Częstochowy.
Nasza
ekstraklasa wciąż jest bardzo wyrównana. Lecz po cichu liczę, że w końcu Lech, Legia i..... no właśnie kto? Będą bić się co roku o majstra, niczym Borussia z Bayernem. Niech dołączy do nich Legia lub Cracovia. Piast lub Śląsk. Ale niech co roku prezentują najwyższy poziom w naszej lidze. Mimo to, nie sądzę by Śląsk utrzymał swoją formę dość długo. Tak samo Pogoń Szczecin. Napompowani samymi wygranymi przegrali z najsłabszą drużyną na tym etapie Wisłą Płock.
Jeśli Legia nie wygra z Rakowem, to serio czegoś tutaj nie rozumiem.
A na sam koniec - jest ktoś kto rozumie naszą ekstraklasę?
Ze względu na to, że kokega wyżej dal Typ na Legię, to ja dorzucam do tego rogi Legii, które podczas dominacji na boisku same się nabijają.
100