Dyscyplina:
Piłka Nożna -
Rosja,
Premier League
Godzina: 18:30
Spotkanie: FK Krasnodar - Tom Tomsk
Typ: Gospodarze pow. 2,5 gola
Kurs: 2.95
Bukmacher: Betano
Analiza:
Witam wszystkich! Jak miło jest rozpocząć nowy miesiąc i chciałbym to zrobić wstawiając analizę typu, który według mnie jest interesujący. By zachęcić Was do skorzystania z mojej propozycji postaram się opisać najważniejsze aspekty, a ostateczną decyzję podejmiecie Wy! Zapraszam do dalszej części! Po pierwsze, jest to kolejne spotkanie kolejki pierwszej
ekstraklasy rosyjskiej. Dotychczasowe pojedynki charakteryzowały się przede wszystkim tym, że faworyci odnosili zwycięstwa. Szczególnie domowa wygrana Spartaka Moskwa robi wrażenie (4-0) i jednocześnie sprawia, że w głowie pojawia się następujący wniosek: dużo silniejsze ekipy "na papierze" pokazują swoją wyższość także na boisku. W tym momencie warto zwrócić uwagę na to, że Spartak Moskwa grał z beniaminkiem (Arsenal Tula), a ten zespół w poprzednim sezonie zajął miejsce drugie na zapleczu ligi pierwszej. To pokazuje, że pomiędzy obydwoma szczeblami rozgrywkowymi jest duża przepaść, a naprawdę silne drużyny od samego początku pokazują miejsce w szeregu ekipom, które dopiero co awansowały do
ekstraklasy. Mając to na uwadze można stwierdzić, że FK Krasnodar ma, w istocie, duże szanse na zdecydowaną wygraną. Dlaczego? Zapraszam do argumentu drugiego! Tak jak wspomniałem wcześniej, Spartak Moskwa mierzył się z beniaminkiem, który w poprzednim sezonie zajął miejsce drugie na zapleczu
Premier League. Natomiast w dzisiejszym spotkaniu gospodarze podejmą ekipę, która w poprzednich rozgrywkach zajęła miejsce trzecie również na zapleczu
Premier League i dopiero po barażach uzyskała promocję do
ekstraklasy. Można zatem przypuszczać, że dzisiejsi goście są nieznacznie słabszą ekipą niż rywale Spartaka Moskwa. Co więcej, drużyna z Moskwy zajęła odległą szóstą lokatę w poprzednim sezonie, a mimo to rozgromiła drugą najlepszą drużynę drugiej ligi poprzedniego sezonu. Z kolei klub FK Krasnodar ostatecznie zajął miejsce czwarte i oczywiście wyprzedził Spartak Moskwa. Obecnie zespół Artura Jędrzejczyka gra w eliminacjach do fazy grupowej
LE. Biorąc pod uwagę różnice między obydwoma drużynami można zauważyć, że dzisiejszy pojedynek nie będzie starciem dwóch zespołów o podobnym potencjale. Raczej czeka nas jednostronne widowisko. Po trzecie, skoro już nawiązujemy do poprzedniego sezonu warto także napisać jak radziła sobie w jego trakcie ekipa FK Krasnodar jeśli chodzi o mecze domowe. Otóż, na 15 spotkań, wygrała 9, 4 razy zremisowała i tylko 2 razy przegrała (30 bramek strzelonych, 8 straconych). Wydaje mi się, że to świetne statystyki zwłaszcza, jeśli dodam, że pod względem liczby goli strzelonych u siebie lepszy był tylko krezus z Petersburga. Natomiast pod względem goli straconych zespół FK Krasnodar również był drugi, tym razem za wicemistrzem z Rostowa. Co ciekawe, jedynych dwóch porażek doznał z ekopami z Moskwy, z całą resztą stawki radził sobie lepiej jak przyzwoicie. Mając na uwadze niniejsze słowa można stwierdzić, że dzisiejsze, inauguracyjne zwycięstwo gospodarzy jest bardzo możliwe. Po czwarte, jeśli już napisałem o skuteczności zespołu FK Krasnodar w poprzednich rozgrywkach pewnie zastanawiacie się jak ten zespół funkcjonuje obecnie i czy zawodnicy stanowiący o Jego sile rok temu, nadal występują w tym klubie. Otóż, najważniejszy gracz, strzelec 20 bramek w samej lidze (zdobył koronę króla strzelców) oraz autor 6 asyst, czyli Fedor Smolov nadal występuje w zespole FK Krasnodar i nadal zachwyca formą co udowodnił chociażby w ostatnim meczu pucharowym kiedy strzelił gola. Drugi napastnik, od 3 lat występujący w tym samym klubie, czyli Ari również postanowił zostać na kolejny sezon, a w poprzednim strzelił 5 bramek i zaliczył 3 asysty. Inny podstawowy zawodnik ofensywny - Wanderson także w obecnych rozgrywkach będzie reprezentował ten klub (w poprzednim sezonie strzelił 5 goli i zaliczył 1 asystę). Patrząc zatem na podane nazwiska można stwierdzić, że drużyna nie osłabiła się i nadal stanowi monolit, który jest jeszcze bardziej skonsolidowany, gdyż piłkarze grający ze sobą kilka lat, znają się i rozumieją na boisku doskonale. Ponadto biorąc pod uwagę ofensywne ustawienie tej ekipy (4-3-3) bramek w dzisiejszym spotkaniu nie powinno zabraknąć! Po piąte, analizując niniejszy typ nie może zabraknąć podania wyników meczów towarzyskich rozegranych podczas okresu przygotowawczego. Zespół FK Krasnodar rozegrał 10 sparingów, z czego wygrał 6, 3 zremisował i tylko 1 raz przegrał. Jak widać, FK Krasnodar nie przegrywa także zbyt często nawet meczów kontrolnych. Co więcej, w spotkaniach tych nierzadko strzelał mnóstwo goli, a warto wyróżnić rezultat 5-2 z CSKA Sofia czy 4-0 z Arsenal Tula. I właśnie ten ostatni sparing wydaje sie być najbardziej istotny w kontekście dzisiejszego meczu, ponieważ zespół Arsenal Tula to dokładnie ta sama drużyna, która poległa w Moskwie ze Spartakiem w pierwszej kolejce
Premier League (wspomniałem o tym na początku). A wcześniej (22.07.16) doznała bolesnej lekcji gry w piłkę od FK Krasnodar. Jak widać, dla drugiej siły drugiej ligi zespoły topowe to zdecydowanie zbyt wysokie progi, a przecież dzisiejszy przeciwnik FK Krasnodar (podkreślam) - Tom Tomsk w poprzednim sezonie na zapleczu
ekstraklasy zajął miejsce trzecie z ośmiopunktową stratą do drużyny Arsenal Tula. W związku z tym, dzisiejszy mecz najprawdopodobniej będzie jednostronnym widowiskiem jak już napisałem we wcześniejszej części analizy. Po szóste, zespół Tom Tomsk rozegrał zaledwie 3 mecze kontrolne z czego wygrał tylko 1 i to a mołdawskim outsiderem ( Speranta Nisporeni), a nikomu przecież nie trzeba tłumaczyć, że poziom tej ligi jest niski. Poza tym poległ ze spadkowiczem z
ekstraklasy rosyjskiej (Kubań) 2-4 oraz bezbramkowo zremisował ze słabeuszem ligi serbskiej (Jagodina). Te rezultaty wcale nie są imponujące, a wręcz przeciwnie. Można na ich podstawie zauważyć, że piłkarze Tom Tomsk nie mieli okazji zmierzyć się z naprawdę silną ekipą, więc dzisiejszy mecz i jego przebieg może być dla Nich dużym szokiem. Po siódme, ktoś może napisać, że zawodnicy dzisiejszych gości są bardziej wypoczęci skoro ostatni mecz kontrolny rozegrali 23 lipca. Gospodarze natomiast mimo rozegrania ponad dwa razy więcej spotkań sparingowych, 28 lipca zagrali też w eliminacjach do Ligi Europejskiej z zespołem maltańskim - Birkirkara, który zresztą pokonali na wyjeździe 3-0. Na podstawie tych konkretnych rezultatów mogę stwierdzić, że celem kierownictwa klubu Tom Tomsk jest utrzymanie, gdyż mała ilość sparingów i mało atrakcyjni przeciwnicy niczego dobrego nie wróżą. Owszem, zespół będzie wypoczęty, ale czy to dobra wiadomość przed dzisiejszym meczem? Z kolei drużyna FK Krasnodar jest w rytmie meczowym, do tego miała okazję grać z ekipami silnymi, ale też słabszymi i w obu przypadkach potrafiła zdobywać gole i wygrywać. To bardzo dobry prognostyk przed meczem dzisiejszym. Ponadto kilka dni temu wygrała 3-0 mecz wyjazdowy w pucharach europejskich czym praktycznie zapewniła sobie awans do kolejnej rundy. Można zatem stwierdzić, że w zespole panuje świetna atmosfera, a apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc w meczu dzisiejszym inny wynik jak zdecydowane zwycięstwo nie wchodzi w grę! Po ósme, jeśli podane przeze mnie argumenty nadal komuś nie wystarczają, możecie zajrzeć na dane z ostatnich meczów i zwrócić uwagę na liczbę oddawanych strzałów celnych oraz liczbę rzutów rożnych. Dane te jasno wskazują, że ekipa FK Krasnodar gra ofensywnie, ambitnie. To nie są minimaliści skoro dążą w każdym meczu do strzelenia kilku goli, a nie tylko jednej bramki. Z innych typów proponuję stawianie na zwycięstwo gospodarzy i chociaż 3 gole w meczu. Kurs na betano wynosi aktualnie @2.30. Nie wybrałem tego typu nie ze względu na niższy kurs, a przypuszczenie, że w meczu jeśli padną 3 gole to wszystkie będą autorstwa gospodarzy. Innym interesującym typem jest stawianie na to, że FK Krasnodar będzie prowadził po pierwszej połowie oraz wygra cały mecz (@2.10). Mam nadzieję, że moja analiza pomoże Wam podjąć dobrą decyzję, która przyniesie Wam wygraną. Życzę powodzenia! Hej
195