Dyscyplina: Futsal, ME
Godzina: 18:00
Spotkanie: Polska - Kazachstan
Typ: Kazachstan poniżej 4.5 bramki
Kurs: 1.70
Bukmacher: forbet
Analiza:
Witam wszystkich, to mój debiutancki post w
typach dnia. Swoje rozważania postanowiłem skierować ku swojej koronkowej dyscyplinie jaką jest
futsal. Na tapetę wędruje drugie (i mam nadzieję nie ostatnie) spotkanie Polaków na Euro.
W pierwszym meczu
Biało-Czerwoni zaprezentowali się naprawdę z dobrej strony. Zatrzymali aktualnych Vice-Mistrzów Świata i Europy - Rosję. Zgodzę się, że Rosjanie nie zagrali najlepszego spotkania, co niczego nie ujmuje naszym zawodnikom. Polacy zagrali jak równy z równym, wykazali wielką ambicję i wolę walki, dzięki czemu zostali wynagrodzeni 1 punktem. Największymi plusami tego spotkania byli w mojej opinii: bramkarz Michał Kałuża i rządzący w szeregach obronnych Artur Popławski. To właśnie gra obronna była naszym największym atutem. W dodatku do składu wraca Tomasz Kriezel, który także powinien być wzmocnieniem tyłów naszej reprezentacji.
Należy pamiętać, że nawet punkt zdobyty przez Polaków daje im bardzo duże szanse na awans. W przypadku remisu będziemy mieli 2 punkty, a Rosjanie i Kazachowie po jednym i tylko wysoki remis w ich bezpośrednim pojedynku może wyrzucić Polaków za burtę. Przed Mistrzostwami Polacy byli uznawani za najsłabszy zespół w całej stawce. Dziś zawodnicy grają najważniejszy mecz w swoim życiu. Pojawiła się szansa na sukces bez precedensu dla polskiego futsalu, jakim niewątpliwie byłby awans do czołowej ósemki w Europie. O zaangażowanie naszych powinniśmy być zatem spokojni.
Co do przeciwników to jest to zespół o podobnym profilu do drużyny rosyjskiej. W ich szeregach znajdziemy rodowitych Kazachów oraz... tych trochę mniej rodowitych. Największą gwiazdą zespołu jest bramkarz Higuita, który dość często wspiera swoich zawodników z pola w ataku i dołącza do rozegrania jako piąty zawodnik. Z Kazachami mierzyliśmy się w 2016 roku w ramach baraży do Mistrzostw Świata. Pierwsze spotkanie w Szczecinie miałem okazję oglądać z wysokości trybun i po ciekawym widowisku skończyło się na wyniku 1-1. W rewanżu dostaliśmy srogie lanie, albowiem tak należy nazwać wynik 7-0. Na dzień dzisiejszy uważam jednak, że
Polska teraz to zespół lepszy od tego z 2016 roku. Dodatkowo jesteśmy podbudowani wyszarpanym remisem z Rosją i szansą na awans do kolejnej rundy.
Uważam, że Polacy nastawią się na podobną grę jak w pierwszym spotkaniu, czyli konsekwentną obronę i wyprowadzanie kontr. Na 100% nie pójdziemy na wymianę ciosów, bo wówczas z góry bylibyśmy skazani na porażkę. Warto dodać, że nawet niewysoka porażka nie przekreśla naszych szans na awans, więc przy ewentualnym wariancie, gdy mecz nie rozpocznie się po naszej myśli, nie spodziewałbym się bardzo otwartej gry ze strony Polaków.
Podsumowując, jak kolega wyżej idę w stronę undera. Wybieram jednak opcję poniżej 4.5 gola Kazachów z
forbeta. Z fartem! ????
100