Spotkanie: Manchester City - Manchester United
Typ: 1
Kurs: 2,30
Buk: William Hill
W niedziele o 14:30 na Etihad Stadium drużyna Mistrza Anglii Manchesteru City podejmie Manchester United. United ma 3 punkty przewagi nad The Citizens. Drużyna gospodarzy będzie mogła liczyć na doping ponad 47 tysięcy widzów na CoMS.
Manchester United mimo iż jest liderem nie gra rewelacyjnej piłki – 3 porażki w
Premier League z Evertonem, Tottenhamem, ale przede wszystkim z Norwich, odpadniecie z Pucharu Ligi po meczu z Chelsea oraz bardzo słaba postawa w grupie
LM, w której Czerwone Diabły teoretycznie powinny dominować, czyli porażki z Galatasaray i na Old Trafford niedawna porażka z CFR Cluj oraz wcześniejsze „zwycięstwa jedną bramką” z ekipami co najmniej dwie klasy gorszymi w
Champions League – to każe nam się zastanowić się czy ekipa SAF nie została zbyt wcześnie okrzyknięta mianem rewelacyjnie działającej machiny do zdobywania tytułów. Oczywiście MU w tym sezonie ma również wielkie zwycięstwa, w tym np. nad Newcastle czy Wigan oraz cenne 3 punkty zdobyte z Chelsea i Arsenalem. Mimo wszystko uważam ze drużyna Fergusona nie jest drużyną idealną i bardzo dużo jest do poprawy w jej grze. Nie przekonuje mnie stwierdzenie iż MU odpuszcza mecze, gra rezerwami… - rotacja w składach musi następować w wielkich klubach by „dawać rade na kilku frontach”. Jeśli ktoś mówi mi, że MU gra głębokimi rezerwami dlatego przegrywa a w składzie znajduje takich graczy jak Ryan Giggs, Chicarito, Welbeck, Rafael czy Jones a w bramce Lindegaarda – to nie wiem czy kibice Czerwonych Diabłów chcą sobie wmówić ze maja słaby drugi garnitur, czy lekceważą tych zawodników, czy nie potrafią znaleźć przyczyny dlaczego rumuński przeciętniak wygrywa na Old Traford a 4 dni wcześniej nie potrafił wygrać z jakimś Gaz Metanem ?
Manchester City tez nie gra rewelacji – Prawdziwa
Liga Mistrzów czyli grupa D była produktem naprawdę niezwykłym wokół którego skupiało się zainteresowanie decydowanej większości kibiców na świecie. Wyniki każdy zna, City zajęło 4. Miejsce w grupie, mimo iż zagrało świetne mecze z Realem Madryt i wyrównane potyczki z BVB. O brak większej ilości punktów w tych meczach nie mam pretensji, wnioski natomiast trzeba wyciągnąć z dwumeczu z Ajaxem. The Citizens dostali bardzo ważną lekcję i w klubie już wyciągane są wnioski jak poprawić niektóre elementy gry, szczególnie w obronie. W lidze Manchester City jest niepokonane, 9Z i 6R to bilans ligowy ekipy z CoMS. W składzie City pojawi się prawdopodobnie duet Aguero – Tevez choć Mario Balotelli powinien dostać swoją szanse w drugiej części spotkania.
Prawdopodobne składy:
Manchester City: Hart, Zabaleta, Kompany, Nastasic, Clichy, Barry, Nasri, Y Toure, Silva, Tevez, Aguero.
Manchester United: De Gea, Rafael, Evans, Ferdinand, Evra, Carrick, Scholes, Valencia, Rooney, Young Van Persie.
Według mnie City wygra z United po meczu walki, choć nie można wykluczać innych rozwiązań. Skład United oraz szacunek do rywala sprawiają iż do każdej konfrontacji z lokalnym rywalem należy podchodzić z szacunkiem ale i wiarą w własną wyższość i zwycięstwo. Come on City!
100