Dyscyplina:
Hokej na lodzie,
NHL
Spotkanie:
Vancouver Canucks - Calgary Flames
Typ: Canucks
Kurs 1.87
Bukmacher: Expekt
Dzisiaj w Vancouver dojdzie do pojedynku między miejscowymi Canucks i przyjezdnymi Calgary Flames. Canucks zapewnili nam ostatnio wspólnie z Nashville Predators wspaniałe widowisko, przegrywając jednak 5:6. Mecz naprawdę mógł się podobać. W tamtym spotkaniu zagrali obaj bramkarze – Cory Schneider i Roberto Luongo, obaj wpuścili po 3 gole, jednak moim zdaniem ten drugi nie zagrał wcale tragicznie. Wystąpi również dzisiaj i zapewne zrobi wszystko, żeby tym razem było dużo lepiej.
Calgary Flames wygrali 5:3 po równie ładnym meczu z Edmonton Oilers. Rzuciła się w oczy znakomita gra w przewadze, po której zdobyli 2 gole. Statystyki nie kłamią, a wg nich Płomienie mają 3 wynik w lidze jeśli chodzi o wykorzystywanie PPG. W dzisiejszym spotkaniu może być dużo ciężej jako że Canucks to lepsza drużyna niż Oilers, są bardziej poukładani i wydaje mi się, iż poradzą sobie w grze w osłabieniu. Zapewne też złapią mniej kar niż ekipa z Edmonton. Flames ostatni mecz rozegrali wczoraj więc nie mieli zbyt wiele czasu na odpoczynek. Wiadomo, że w
NHL częstotliwość rozgrywania spotkań jest ogromna i zawodnicy są do tego przyzwyczajeni ale mimo wszystko drużyna z Calgary może poczuć zmęczenie.
W bramce Flames zobaczymy dziś najprawdopodobniej Henrika Karlssona. Szwed w tym sezonie wystąpił dopiero 5 razy, w jednym z tych meczy zachował czyste konto, choć trzeba dodać, że zagrał jedynie 20 minut. Jednakże z takim rywalem jak Canucks może być o wiele ciężej.
We wspomnianym wcześniej spotkaniu Canucks z Predators została przerwana passa 5 zwycięstw z rzędu drużyny z Vancouver. Dowodzi to, że są w gazie i sądzę, że po tej ostatniej porażce przyjdzie kolejna dobra seria zapoczątkowana właśnie dzisiaj. Niewątpliwie w zwycięstwie może pomóc wracający w końcu do gry Mason Raymond. Jak sam przyznaje jest głodny gry i nie może się już doczekać momentu, w którym wyjdzie na taflę. Miał grać już przeciwko Nashville Predators, jednak z pewnych względów nie wypaliło.
Myślę, że Canucks dzisiaj wygrają jednak Flames na pewno nie oddadzą meczu bez walki. Kurs na ML OT jest nie warty grania, więc zdecydowałem się zagrać na zwycięstwo gospodarzy w regulaminowym czasie.

87