Dyscyplina: Piłka nożna - Międzynarodowy – Towarzyski
Spotkanie: Urugwaj – Francja
Typ: over 2 azjan
Kurs: 1.85
Bukmacher: Pinnacle
Godz. 21:00
Analiza:
Jak na mecz towarzyski linia over 2 azjatycki po takim kursie jest dla mnie zaskoczeniem ale przejdźmy do konkretów.
Reprezentacja Urugwaju troszeczkę mnie zaskakuje ostatnim wynikami nie wiem czy tam nie potrzeba zmiany trenera ale to tylko moje osobiste zdanie. W swoje strefie eliminacyjnej do przeszłorocznych Mistrzostwa Świata czwarta ekipa poprzedniego mundialu po jedenastu kolejkach nie zajmują miejsca premiowanego awansem. Obecnie są na szóstym miejscu tracąc do pozycji barażowej piątej oraz czwartej która daje awans dwa punkty. Niby strata nie jest duża ale spodziewałem się że mogą wygrać te
eliminacje tym bardziej że nie bierze w nich udziału oczywiście
Brazylia.
Dzisiejsze stracie ma na celu
sprawdzenie aktualnej dyspozycji zespołu oraz poprawienie atmosfery przed bardzo ważnym meczem eliminacyjnym z Wenezuelom i niedługo rozpoczynającym się Pucharem Konfederacji. Największym problemem zespołu patrząc na ostatnie gry przegrane z
Chile 2:0, remis z Paragwajem 1:1 i przegrana 3:1 w meczu towarzyskim z Hiszpanami, jest gra w destrukcji. Obrona od kilku lat gra w taki samy zestawieniu Lugano, Caceres, Godin czy Pereira i wygląda to jakby się wypalili zamiast jeszcze bardziej się zgrywać.
Natomiast z drugiej strony ofensywa jest świetna, zaczynając od Suareza. Chłopaka jest szybki świetnie wyszkolony technicznie tylko ma problemy z głową ale to akurat dziś będzie sprzyja, bo jak większość z nas wie został zawieszony prze federację angielską za ugryzienie Ivanovica w meczu z Chelsea 21.04 i od tamtej pory nie zagrał w barwach Liverpoolu. Dziś wystąpi od początku wypoczęty i bardzo głodny gry a że jest świetny pokazują to bramki zdobyte dla Liverpoolu w tym sezonie 23 w 33 grach i gdyby nie tak głupota może wywalczył by króla strzelców.
Jego partnerem dziś będzie kolejny świetny graczy o którego biją już wszyscy Cavani. Jego 29 bramek w 33 spotkaniach!! we włoskim Napoli dało wicemistrzostwo kraju. Atuty świetna gra w powietrzu, bardzo silny i po prostu niesamowicie skuteczny. Nie ma co więcej pisać czołowy napastnik w tej chwili na świecie. W obwodzie trener ma jeszcze doświadczonego Forlana to nie jest sam zawodnik co na ostatnim mundialu ale po powrocie do
Brazylia chyba się odbudowała w tym roku w 13 występach dla Internacional strzelił dziewięć bramek.
Kolejna sprawa to Urugwajczycy będą grać na własnym stadionie w Montevideo który może pomieścić ponad 73 tys. osób i jestem przekonany że z tego powodu będą cisnąć i grać do przodu bo u siebie bardzo rzadko goszczą rywali z Europy ostatnio w 2011 roku grali z Holendrami. Dziś będą chcieli dać pokaz futbolu swoim kibicom.
Tyle na temat gospodarzy przejdźmy do Trójkolorowych. Na stracie selekcjoner Francuzów z racji tego ze w tym terminie FIFA pauzują jeśli chodzi o gry eliminacyjne powołał kilku debiutantów. Średnia wieku 25 lat i tylko obrońca Arsenalu Sagna ma na karku już 30 lat. Didier Deschamps nie ukrywa, że bardziej niż wynik, interesuje go przyjrzenie się kilku młodym zawodnikom i dziś będą oni zasuwać na boisku bo będzie to dla nich duża szans na pokazanie się i zagoszczenie w kadrze na dłużej.
Szansę debiutu dostanie 22- letni obrońca Mangala, pomocnicy: Grenier 22 latek z Lyonu ma świetny sezon, bardzo dobrze ułożona noga, Guilavogui oraz napastnik Lacazette. W kadrze są też stali bywalcy jak Benzema, Gomis, Giroud, Gourcuff…. Przyznam szczerze że Francuzów w akcji dawno nie widziałem może grają teraz dobrze ale mi osobiście nie imponują (tylko za kadencji Zidane i niżej fajnie się ich oglądało). Przeanalizowałem tylko pod kątem występów w klubach defensywę która dziś będzie musiała radzić sobie z napastnikami klasy światowej.
Tak prezentuje się cała obrona powołana na ten mecze, dwójka defensorów Arsenalu Sagna i Kościelny jak kto się interesuje piłką w Anglii to doskonale wie że Arsenal w obronie to wyprawiał cuda a niektóre stracone bramki ewidentnie po błędach wspominanej dwójki (a wiem to dobrze bo oglądałem prawie wszystkie mecze Arsenalu), kolejni gracze Clichy tutaj mocny punkt, Debuchy z Newcastle tragiczny sezon tego zespołu i jedna z najgorszych defensyw w lidze. Debiutant Mangala na co dzień podstawowy defensor Porto i nie ma co ukrywać po za Benficą nie ma tam godnego rywala by defensywa musiała się w jakiś sposób wykazywać. Dwójka z Valencii (której nie udało się zakwalifikować do
LM) – Mathieu tylko jeden mecz w reprezentacji i Rami 25 spotkań w kadrze. Ostatni to najpewniejszy punkt defensywy Sakho występujący w PSG. Tak wiec nie ma w kadrze ostatnio podstawowych graczy: lewego Evry, środkowego Varane, prawego Jalleta. Jak dla mnie bardzo słabo wygląda to w tyłach.
Kurs na ten over chyba wziął się z tego że ostatnie cztery spotkania kończyły się po 0:0 ale dla mnie nie jest to żadnym wyznacznikiem, inne kadry, forma, miejsce rozgrywania meczu i biorąc pod uwagę to wszystko co napisałem wyżej powinniśmy zobaczyć dziś bramki.
100