Kupon nr 96 100 złKupon nr 96
Norwegia - Niemcy 1,25 Tobet Klęska gospodarzy
Czechy - Japonia 1,40 Tobet Ito zrobił różnicę
Stawka: 100 zł
AKO: 1,75
EW: 175 zł
Norwegowie będą walczyć tutaj o zwycięstwo z Austrią, a Niemcy raczej o 3 miejsce ze Słowenią, Czechami i Japonią. Czwórka Norwegów zdecydowanie lepsza od czwórki Niemców i na dodatek skaczą u siebie więc nie będą chcieli zawieść swoich kibiców. Czechy vs. Japonia. Czesi mają dość dobrą czwórkę aby powalczyć o miejsca 3-5 wraz z Japonią i Niemcami. Koudelka + Hlava to pewne bardzo dobre skoki, dalej Janda, który tutaj prezentuje się dobrze i skoku nie powinien zawalić. Czwartym jest Matura, który jak nie będzie miał złych warunków to ponad 180 m powinien spokojnie skoczyć. U Japończyków zdecydowanym liderem Ito, który powinien być lepszy od Koudelki. Następnie Takeuchi, który tutaj skacze nierówno i dobre skoki przeplata ze słabszymi (Wczoraj poza czołową 30-stką). Trzeci i czwarty zawodnik w drużynie Japonii to Tochimoto i Watase. Ten pierwszy albo skacze średnio albo spada na bule, a Watase jak dostanie dobry wiatr jest w stanie skoczyć około 200-210 m, a jak nie to też przeciętnie w okolicach 180 metra. Para Janda i Matura powinna być zdecydowanie lepsza od tej dwójki i więc Czesi powinni uplasować się wyżej od Japończyków.
Kupon nr 97
Niemcy - Słowenia 1,55 Tobet
Stawka: 200 zł
AKO: 1,55
EW: 310 zł
Niemcy prezentują się dobrze w Norwegii. Freund w dobrej dyspozycji (wczoraj 4 miejsce tuż za podium) więc dla Niemców powinien wywalczyć najwięcej punktów. Dalej mamy Freitaga który skacze dobrze w okolicach 200-220 m. Wank prezentuje się równie dobrze i swoje powinien skoczyć czyli okolice 190-210 m. Ostatnim z Niemców jest Mechler który mnie wczoraj pozytywnie zaskoczył swoimi skokami. 204,5 m i 191,5 m to jak na niego dobrze i nie powinien Niemcom zawalić walki o podium. Czwórka dość równa. Słoweńcy z nowym mistrzem świata w lotach Robertem Kranjcem który na pewno wywalczy bardzo dużo punktów dla Słowenii ale to nie wystarczy. Pozostała trójka czyli Tepes, Sinkowec i Damjan raczej nie mogą się równać z trójką Niemców Freitag, Wank i Mechler. Freitag lepszy i bardziej równo skaczący niż Tepes, którego jeśli tata puści w dobrych warunkach jest w stanie odlecieć, ale jak już warunki ma gorsze to skok przeciętny. Dalej Wank vs. Sinkowec. W porównywalnych warunkach wyrównana para z delikatnym wskazaniem na Wanka. No i Mechler vs. Damjan. W Norwegii Mechler lepiej się prezentuje od Damjana i powinien być na pewno nie gorszy od niego.
Gdyby Słoweńcy mieli w składzie Prevca to oni dla mnie byliby faworytami w tej parze. Jeszcze tydzień temu prezentowali się zdecydowanie lepiej od Niemców. Dzisiaj będzie według mnie odwrotnie i to Niemcy według mnie są najpoważniejszym kandydatem do zajęcia 3 miejsca na podium.
Kupon nr 97 110 zł