>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Typowanie mobilne

M 115

matlaurent

Użytkownik
Nurtuje mnie dość ciekawy temat. Nie jestem informatykiem, może jakiś łebski spec od tego typu spraw wyjaśni poniższy temat.
Jak wygląda sprawa z &quot;odczytywaniem danych&quot; przez buka w przypadku gry mobilnej (przez komórkę). Wiadomo, że grając na komputerze, laptopie, buk wie o nas dość sporo (jakie IP, jaka przeglądarka, jaki adres MAC karty sieciowej, jaki dostawca usług internetowych). Jak to wygląda w przypadku telefonów...? Czy rozpoznaje nas po danych z karty SIM (nr telefonu, jakiś numer seryjny z karty SIM) ? Ja mam telefon z Androdiem (Samsung SG S2), sprawdzam sobie w ustawieniach, i Android również ma przypisany adres MAC. Czy buk może wiedzieć tego typu dane...? Dodatkowo jest również adres IP WiFi w ustawieniach. Łącząc się ze swoim routerem - modemem w domu, na telefonie jest uwidocznione IP. Przeglądarki mobilne (te zainstalowane i te do ściągnięcia) również mają ciasteczka. Wynikało by, że z Androida buk również może pobierać odpowiednie dane o delikwencie. Mi bardziej chodzi o logowanie się na stronę poprzez dane internetowe (nie z WiFi). Czy właśnie buk znając adres MAC Androida może przyblokować jakieś konto &quot;X&quot;, jeżeli będę się logował na konto z innej karty SIM, niż z karty, którą używałem wcześniej...? Podaję przykład: ja logowałem się na konto z telefonu swojego z kartą SIM o numerze 666 555 444...i grałem... Teraz chcę się logować z tego samego telefonu, ale na konto kolegi, z innego numeru karty SIM 888 777 666... Czy może nastąpić zablokowanie konta kolegi przez buka, jeżeli dojdą, że to jeden i ten sam telefon z tym samym systemem. Chcę metodologię gry zmienić, żeby nie była taka sama, jak grałem wcześniej. Odnośnie telefonu, równie dobrze mógł zostać sprzedany i ktoś inny mógł włożyć swoją kartę SIM i logować się na konto...
Dodatkowo, miałem już w tym telefonie wymienianą płytę główną, bo mi padł raz- razem z zainstalowaniem nowego Androida. Od tego czasu jeszcze się nie logowałem na swoje konto, więc nie jako nie było wymiany danych... Chyba, że samo wchodzenie na stronę powoduje przesyłanie danych...
Będę wdzięczny za mądre porady i wyjaśnienia tym temacie.

T 15

temp

Użytkownik
Jeżeli chodzi o połączenie przez przeglądarkę internetową (czyli bez instalowania dodatkowego oprogramowania np. w przypadku pokera), to przesyłany jest tylko numer IP oraz ogólne informacje o przeglądarce (np. wersja, kodowanie znaków, itp...). Żadne inne dane nie są przekazywane do bukmachera (zwłaszcza identyfikator płyty głównej, adres MAC, dostawca usług internetowych, numer karty SIM, itp...).
Jak chodzi o połączenie przez GPRS, to adres IP prawdopodobnie (nie jestem pewny na 100%) jest przydzielany losowo z pewnej puli, którą dysponuje operator.
Więc jeżeli logujesz się przez ten sam telefon, ale na różnych kartach, to nie ma żadnych obaw. Dla pewności możesz wejść na stronę whatismyip.com i sprawdzić, czy zostanie ci przydzielony inny numer IP.

donvitogrubas 2

donvitogrubas

Użytkownik
Wydaje mi się, że to bez znaczenia. Nie powinno być za takie rzeczy żadnych blokad kont czy konta. Nie spotkałem się też z żadnym tego typu przypadkiem. Podam taki przykład:
Na uczelni na której studiuje jest darmowy internet dla studentów. Niejednokrotnie widziałem jak kilka osób naraz korzysta z bet-at-home. W tym samym czasie, tyle, że z różnych laptopów. Mimo to, bramka internetowa jest jedna dla wszystkich (to samo połączenie w danym czasie). Nigdy nie było z tym problemów. Sam korzystam akurat z bet-at-home w domu, na uczelni czy nawet czasami z modemu z internetem od Aero2. Nigdy nic się nie stało złego. ????
Myślę, że nie amsz sie o co martwić w tym przypadku. ????
Pozdrawiam!

C 17

ciasny-wiesiek

Użytkownik
Wydaje mi się, że to bez znaczenia. Nie powinno być za takie rzeczy żadnych blokad kont czy konta. Nie spotkałem się też z żadnym tego typu przypadkiem. Podam taki przykład:

Na uczelni na której studiuje jest darmowy internet dla studentów. Niejednokrotnie widziałem jak kilka osób naraz korzysta z bet-at-home. W tym samym czasie, tyle, że z różnych laptopów. Mimo to, bramka internetowa jest jedna dla wszystkich (to samo połączenie w danym czasie). Nigdy nie było z tym problemów. Sam korzystam akurat z bet-at-home w domu, na uczelni czy nawet czasami z modemu z internetem od Aero2. Nigdy nic się nie stało złego. ????

Myślę, że nie amsz sie o co martwić w tym przypadku. ????

Pozdrawiam!

Widać że kolega nie miał jeszcze problemu z limitami....

A co do podstawowego pytania, to grając przez smartfona, logujac się na różne konta, wystarczy jedynie zresetować tel (aby zmienić ip) oraz usunąć ciasteczka. Wymiana karty sim nie jest konieczna, ponieważ operatorzy komórkowi mają zmienne ip wiec samo wyłączenie i włączenie tel wystarczy w zupełności.

Do góry Bottom