Choć
piłka ręczna nie jest tak popularna w naszym kraju jak
piłka nożna czy
siatkówka to myślę, że od 15 stycznia
Polska zamieni się w świat piłki ręcznej, a cała impreza dorówna tej sprzed dwóch lat podczas MŚ w siatkówce panów. Mocno liczę, że także nasza reprezentacja w tym turnieju będzie rozdawać karty. Nie ma lepszego momentu na zdobycie pierwszego w historii medalu Mistrzostw Europy niż turniej na własnej ziemi, przed najlepszymi kibicami świata. Trzeba jednak pamiętać, że o medal prosto nie będzie bo Francuzi, Duńczycy, Hiszpanie czy Chorwaci także liczą na łup.
Na początek chciałbym się przyjrzeć reprezentacji Danii, a więc jednemu z największych faworytów do złota. Duńczycy od 2002 roku tylko raz nie stali na podium w Mistrzostwach Europy. Było to w 2010 roku, gdzie gospodarzem byli Austriacy.
Duńczycy trafili do grupy D i swoje mecze będą rozgrywać w Ergo Arenie. Nie ma co ukrywać ale losowanie ułożyło się po ich myśli. Trafili na średnie zespoły (Węgry,
Rosja, Czarnogóra) i każdy inny wynik jak komplet punktów będzie zaskoczeniem. Dla nich poważna gra zacznie się w drugiej fazie kiedy trzy pierwsze zespoły grupy połączą się z drużynami grupy C.
Myślę, że nie trzeba nikomu przedstawiać gwiazd tej reprezentacji. Motorem napędowym drużyny jest rozgrywający Paris Saint-Germain - Mikkel Hansen. To na nim spoczywa kreowanie gry w ataku. Ponadto ma on do pomocy takich zawodników jak skrzydłowi Eggert czy Lindberg. W bramce Niklas Landin. Problemem dla Danii może okazać się koło, ponieważ z powodu kontuzji na turniej nie jedzie filar obrony Rene Toft Hansen.
W meczach przygotowujących do turnieju reprezentacja Danii przekonująco pokonała Katarczyków i Norwegów. W ostatnim meczu jednak na ziemie sprowadzili ich aktualni mistrzowie świata i Europy przegrywając 36-28.
Patrząc na zespół, potencjalnych przeciwników oraz dyspozycję w ostatnich turniejach rangi mistrzowskiej można stwierdzić, że Duńczycy to nie tylko faworyt do medalu ale także walki o złoto. Ja po dobrym kursie proponuję zagrać medal dla Duńczyków, którzy w ostatnich MŚ w Katarze zajęli dopiero 5. miejsce.
Dania TOP3 - 1.62
Unibet