Czuję się zniesmaczony po wczorajszym etapie. Jeśli miałem złudzenia co do czystości kolarstwa to wczoraj zostały rozwiane. Przecież Pogacar już sam w sobie znokautował Van Aerta, a tu Duńczyk mu dołożył tyle... Jeszcze ten tekst od dyrektora sportowego o pokazaniu światu kto jest najlepszy... Albo Wout mówiący na mecie, że był najlepszy spośród ludzi na tym etapie (pomijając to, że sam też jest jednym z tych, którzy są podejrzewani, że nie jeżdżą na czysto...) No sorry, ale po prostu nie mogę kupić tego, że 60kilowy koleś dokłada na płaskim odcinku topowym czasowcom, którzy są te kilkanaście kilogramów ciężsi, przez co na płaskim/zjeździe łatwiej im generować moc. Do tego na 2,5 km ściance dokłada swojemu rywalowi w górach, który zmienił rower na około 3 kilogramy lżejszy...
Aż mi się przypomniał mój pierwszy obejrzany w całości Tour de
France (2007 r.) i wyjątkowe okoliczności wycofania przez własną ekipę lidera wyścigu. Żeby było fajniej też był to Duńczyk. I co ciekawsze Rabobank, czyli poprostu Jumbo Visma przed zmianami sponsorskimi, ale to takie tylko moje wypocinki, wszak to temat bukmacherski a nie odnośnie dopingu...
Etap 17
Dzień po czasówce mamy królewski etap. Kluczowy dla klasyfikacji górskiej to na pewno. Na pewno będzie fajna walka o zawiązanie ucieczki dnia, ale jej sukces zależy od planów Jumbo i UAE na ten etap.
Vingegaard J. -
Pogacar T. @2,08 STS
Jak wspomniałem wyżej nie wierzę w czystość obu Panów, a w szczególności Duńczyka dlatego teorie spiskowe wchodzą tu w grę... a to Jonas okaże się jednak ludzki i straci tak ze 20-30 sekund. A może dzisiaj to UAE da więcej "witaminek" do śniadania swojemu liderowi i odstawi nam "Landisa" dzisiaj...
Tak trochę poważniej. Tadej nie ma nic do stracenia, według mnie dzisiaj podejmie szaleńcze próby i może uda mu się urwać kilka sekund z tej straty do Vinigo. potencjał na to jest, podjazdy dzisiaj są długie, ale niezbyt strome. No i właśnie Jumbo wie, że może mu pozwolić nawet na lekki odjazd. Mimo wszystko na górskich etapach obaj jeździli w sumie na remis, więc w tej parze gram po prostu wyższy kurs.
Co za tym idzie próbuję też zakład specjalny:
Vingegaard J. nadrobi czas nad Pogacar T.-
NIE @2,16 STS
Zakład rozliczany "etap 17 // różnica w klas. końcowej większa, niż 1:48"