Dziś druga pełna kolejka nowego sezonu. Kilka przemyśleń, póki co może bez konkretnych typów
Kladno - HK 1X
W tym meczu byłbym w stanie pokusić się o zagranie na niespodziankę. HK wczoraj cieżki mecz, kilka kontuzji w obronie. Kladno jako beniaminek musi szukać punktów głównie u siebie. Poza tym piątkowy wynik w Trzyńcu nie do końca odzwierciedlał przebieg meczu. W pierwszej tercji Kladno miało 3 wyśmienite okazje i np Valsky po dziś chyba sobie pluje w brodę dlaczego ich nie wykorzystał, zabrakło szczęścia, centymentrów lub na wysokości zadania stanął Bartosak. Ogólnie Rycerzy złamały dopiero gole stracone w osłabieniu, a bramka jaką dostali grając w przewadze chyba była kropką nad I.
Kometa - Trzyniec 2
Biorąc pod uwagę to jak w sparingowym dwumeczu Ocelari roznieśli Kometę grajac w młodzieżowym i eksperymentalnym skłądzie, to ze Kometa ma nowego trenera i stara się odbudować zespół oraz to jaki potencjał i zgranie jest w Trzyńcu uważam, ze jak najbardziej czysta "2" jest tutaj możliwa. brakuje Ruzicki i będzie brakować jeszcze długo, niemniej są inni do strzelania, z roku na rok coraz lepiej wtglada nasz Chmielewski, jest Marcinko, Vrana, Hrna, bracia Kovarcik, fajnie wyglądają młode wilczki, które wróciły zza oceanu. W obronie brakuje jeszcze Rotha i Krajicka.
Liberec - Sparta 1X
Tygrysy zmeczone wczorajszym meczem i podrózą. Sparta bardzo wypoczęta i bez Kvapila. Prażanie na pewno będą chcieli pokazać na tle silnego rywala że mają podstawy by dołączyć w tym sezonie do czołówki. Zespół jednak w budowie. Dlatego uważam, ze to jednak gospodarze wygrają, ponieważ ich lód nie "leży" zbytnio Sparcie, poza tym w Libercu raczej stabilizacja i ciągłość myśli taktycznej po erze Pesana.
Pilzno - Litvinow 1
Skoda po pierwszej porażce biorąc pod uwagę sparingi i
LM. Nie wyobrażam sobie jednak, że przegrają ten mecz. "Chemicy" owszem wzmocnieni - kilka znanych nazwisk np Kubat, Troncinsky, Jarusek, wyglągają ciekawie kadrowo, niemniej historia pokazuje, ze próżno dla nich szukać punktów w Pilznie.
Ołomuniec - Mlada Boleslav 1X
Obie ekipy zawsze solidne i potrafiące napsuć krwi każdemu rywalowi. Ołomuniec jak zwykle bez wielkich nazwisk, jednak zgrana ekipa, solidna, mądra taktycznie. Niejedna drużyna na ich tafli zgubi punkty i myślę, że dziś możeto być właśnie ekipa Mladej. Zespół ten zawsze ma spory potencjał, zawsze silnie i ciekawie wyglada na papierze, jednak nie zawsze się to przekłada na grę. Koguty preferują defensywny, poukładany styl, dlatego są szanse, że ujarzmią ofensywny potencjał "Bolki". Na uwagę na pewno w ekipie Mladej zasługują dwa wzmocnienia z finału - Obrońca Sevc z Liberca i napastnik Cienciala z Trzyńca. Jeśli chodzi o Kogutów, to więcej znaczących odejsć niż wzmocnień, ze znanych nowych twarzy właściwie tylko Klimek ze Sparty, aaaa no i zapomniałbym, wielki transfer "last minute" Olesz z Vitkovic.
Pardubice - Karlove Vary X2
U "Piernikarzy" jak zwykle tajfun przeszedł przez szatnie, akcja niczym wietrzenie magazynów, mnóstwo odejsć, wzmocnienia, testy itp. Z nowych zawodników na pewno wzmocnienie wychowankiem Janem Kolarem, który wrócił z
KHL, a takze Kindl, Tybor czy Latal. Ekipa w przebudowie. Myślę, ze u siebie są w stanie dziś pokazać sięz dobrej strony niemniej grają z ekipą, która w tym sezonie dosyć mocno będzie mnie interesowała. Uważam, że KV ciekawie wzmocniły zespół mimo wielu odejść, dosyć solidna postawa w sparingach, mam przeczucie, że nie bedą w tym roku chłopcem do bicia. Nie wykluczam tu dzisiaj niespodzianki.
Zlin - Vitkovice 2
Berani wzmocnieni Szturcem czy Kohlerem, niemniej ekipa wygląda słabiutko kadrowo i to mój główny obok Kladna kandydat do walki o utrzymanie. W Vitkovicach nieciekawa atmosfera z uwagi na poczynania trenera Petra, to jakim zawodnikom, wręcz ikonom pozwolił odejsć, lub jakich nie ściągnął (np wolny Svacina z Trzyńca). Ogólnie dużo zawodników odeszło, znaczących, na czele z oporą w bramce Bartosakiem, który w zasadzie utrzymywał ten klub na powierzchni ligowych realiów. Mimo to kilka ciekawych transferów np Lakatos, Bukarts, Nemec ze Znojma, czy nieoczekiwanie końćzący przygodę w Komecie Mallet. Do tego został np Dej czy Vytisk, ciekawy, utalentowany bramkarz Svoboda. Ja bym tych Vitkovic nie skreślał i dziś chyba dadzą radę.