Kapfenberger SV vs. Austria Lustenau
Gram na Lustenau po kursie 2.44 w Pinnacle. Warto grać już teraz, kursy do jutra zapewne spadną. Analizę dopiszę w ciągu kilku najbliższych godzin.
W skrócie Kapfenberger z dużymi problemami finansowymi, w przerwie zimowej z klubu odeszli najlepsi zawodnicy, teraz w 29-osobowej kadrze, 20 zawodników to wychowankowie miejscowej akademii. A średnia wieku w zespole to raptem 21 lat. Do tego dochodzą kiepskie wyniki sparingów i parę innych czynników, które szerzej opiszę wkrótce.
Zgodnie z przewidywaniami zachowują się kursy, które z godziny na godziny pikują w dół. Spodziewam się, że do jutra, gdy rozejdzie się info w świat, będą oscylowały w okolicach 1.85-2.0. Ale do rzeczy.
Na zapleczu austriackiej Bundesligi w przerwie zimowej sporo się działo, aczkolwiek niewiele dobrego. Prawie połowa klubów zmaga się z mniejszymi, bądź większymi problemami natury finansowej. Najgorzej sytuacja wygląda w drużynie Austrii Salzburg. Dla której pierwszy mecz po przerwie zimowej, może być ostatnim w sezonie. Jeśli do 1 marca klub nie przyjmie planu reorganizacji i nie znajdzie niezbędnych środków, klub ze skutkiem natychmiastowym zostanie wycofany z rozgrywek. Głównym betem tej kolejki nie jest dla mnie jednak
Austria Salzburg (pograłbym coś przeciw nim, problem tylko w tym, że
Austria Klagenfurt, która będzie ich rywalem, ma podobne problemy. Prezes zespołu z Klagenfurtu bowiem już się zastanawia w jaki sposób jego klub zdobędzie licencje na kolejny sezon), a bet przeciwko KSV Kapfenberger.
Problemy KSV zaczęły się w tragicznym momencie. Pod koniec listopada do klubu napłynęła wiadomość, że wypoczywający na urlopie na Mauritusie - Hubert Scheer, zmarł na atak serca. Ów dżentelmen, multimilioner był bardzo zaangażowany w życie klubu z Kapfenbergu, wielokrotnie pomagał łatać klubowy budżet. To przykre wydarzenie miało nieprzyjemne konsekwencje dla klubu, który przed kilkoma laty grał na najwyższym szczeblu rozgrywkowym. Czteroletnia przygoda z
Bundesliga (2008-2012), zakończyła się spadkiem i rosnącą spirala długów i kłopotów finansowych, których apogeum mamy na początku 2016 roku. W przerwie zimowej doszło do sporych zmian. KSV opuściło kilka kluczowych postaci, na czele z Dimitry Imbongo (17/4, transfer do LASK Linz) oraz Sergi Arimany (18/9, Energie Cottbus). Ta dwójka stanowiła o sile ofensywy, przez co przemawiają liczby. 13 spośród 29 bramek strzelonych w tym sezonie, to sprawka wspomnianej dwójki. A do tych nazwisk należy dodać jeszcze Andreasa Lasnika (16/1, szuka klubu), Christiana Bubalovica (18/1, Birkirkara), Toshiroha Yatsuzuka (10/0, SC Ritzing), Thomas Schnittler (2/0, ASK Oedt), Michael Vollman (5/0, DSV Leoben). Dziury, które powstały po odejściu tych zawodników załatano zawodnikami z miejscowej akademii. Kadra, która na chwile obecną składa się z 29 zawodników złożona jest głównie z młodych wychowanków, aż 20 spośród 29 "kadrowiczów" to zawodnicy szkoleni w KSV. A średni wiek tych piłkarzy oscyluje w okolicy 21 lat. Czy mają oni odpowiednią jakość? Mam co do tego wątpliwości. Wystarczy spojrzeć na wyniki sparingów rozegranych zimą.
Testspiele:
9. Jänner, Kapfenberg -
SV Ried (
Bundesliga)
2:4 (1:0)
15. Jänner, Kapfenberg -
Wolfsberger AC (
Bundesliga)
0:3 (0:3)
21. Jänner, Kapfenberg -
Deutschlandsberger SC (Regionalliga Mitte)
1:0 (0:0)
30. Jänner, Kapfenberg -
SV Mattersburg (
Bundesliga)
1:1 (1:1)
2. Februar, Kapfenberg -
NK Maribor (1. SNL, Slowenien)
1:4 (0:3)
5. Februar, Kapfenberg -
SC Sollenau (Regionalliga Ost)
1:2 (1:0)
9. Februar, Kapfenberg -
SC Ritzing (Regionalliga Ost)
2:3 (2:1)
19. Februar, Kapfenberg -
FK Austria Wien Amateure (Regionalliga Ost)
1:1 (0:1)
Co prawda sparingi nie są dobrym wyznacznikiem, na co stać daną drużynę, aczkolwiek wspomniane wyżej wyniki są dla mnie wystarczającą przesłanką, by stwierdzić, że w drużynie KSV nie dzieje się najlepiej. Porażki z zespołami z niższych lig nie napawają optymizmem. Przyznam, że widziałem w akcji młody zespół Kapfenbergu przy okazji gry z Mariborem i wnioski nie są zbyt optymistyczne. Słoweńcy z łatwością punktowali swoich oponentów. Szczególnie kiepsko wyglądała obrona, brakowało tam konsekwencji, kiepskie ustawianie. Na podstawie jednego meczu nie można wyciągać wielu wniosków, ale 8 sparingów i 18 straconych bramek (rywale głównie z niższych lig) - to już daje do myślenia.
Austria Lustnau utrzymała skład z poprzedniej rundy. Nie doszło tu do większych zmian. Na plus należy zanotować transfer kolejnego Brazylijczyka - Alexa Viany, który dołączył do kilku innych swoich rodaków. Wyniki sparingów są całkiem zadowalające. Udało się pokonać m.in. przedstawicieli szwajcarskiej Superligi - St. Gallen (2-1) oraz Vaduz (2-1). Ogólny bilans 4-2-1.
Jeśli chodzi o absencje to w szeregach gospodarzy na pewno nie zobaczymy: Phlippa Wendlera (leczy kontuzje niemal cały sezon, w poprzednim wykręcił 7 goli w 31 spotkaniach) oraz Maximilana Ritschera (9/1). W szeregach gości o przewidywanych absencjach cisza.
Podsumowując to wszystko. Dla mnie goście są zdecydowanym faworytem tego spotkania (co zapewne wkrótce znajdzie również odzwierciedlenie w kursach). Przetasowania jakie miały miejsce w przerwie zimowej w drużynie KSV na pewno odbiją się na jakości ich gry. Bardzo młody skład może nie poradzić sobie z bardziej doświadczonymi rywalami.
Austria Lustenau powinna to wykorzystać. Kadra KSV -
LINK.
Typ główny: Austria Lustenau wygra @ 2.44 w Pinnacle 2-4
Typy poboczne:
Austria Lustenau i over 2.5 @ 3.30 w Betano
Austria Lustenau -1 (EH) @ 4.33 w Betano
Floridsdorfer AC vs. Wacker Innsbruck
Ten kurs na Wacker jak dla mnie stanowczo za wysoki, no ale nic tylko brać. Gospodarze to zdecydowanie najsłabsza drużyna w lidze. Niech świadczy o tym dorobek 5 punktów w 19 grach. Z drugiej strony lider.
Ponadto FAC przed rundą wiosenną mocno się osłabiło. Odeszli Csaba Csizamadia (15/1), Arvedin Terzic (12/0), Mehmet Sutcu (11/1), Alexander Frank (12/0) oraz Marko Brekalo (8/0). Zawieszony jest natomiast Christian Haselberger (13/1). Wacker to drużyna lepsza i powinno przełożyć sie to na wynik. W drugiej kolejce Wacker rozbił na wyjeździe FAC 5-1. Nie zdziwi mnie jutro podobny wynik.
Typ: Wacker Innsbruck @ 1.729 w Pinnacle 0-1
/update, piątek 12:52
Austria Salzburg vs. Austria Klagenfurt
Jednak zdecydowałem się pograć w stronę Austrii Klagenfurt. Jak wspomniałem wcześniej dla gospodarzy może być to ostatni mecz w tym sezonie, wszystko przez ogromne problemy finansowe, klub jest w zasadzie bankrutem i chyba tylko cud może uratować ich ligowy byt. Teraz w zasadzie już nic nie zależy od nich. Wierzyciele muszą się zgodzić na pewne ustępstwa, nie wiem, jak to w Austrii od strony prawnej wygląda, ale wkrótce ma pójść w ruch odpowiednik naszej upadłości układowej. Zadłużenie na chwilę obecną wynosi około 1.5 miliona euro. 1 marca ma zostać podjęta decyzja co dalej. Jak donosi "Kronen Zeitung" wierzyciele oczekują do tego czasu spłaty choćby 20% wspomnianej kwoty, jednak jak informuje dyrektor zarządzający klubu Fredy Scheucher to nie musi wystarczyć, by klub nadal funkcjonował, bowiem na zebraniu akcjonariuszy ponad połowa wierzycieli musi zagłosować za przyjęciem planu restrukturyzacji. W kuluarach mówi się jednak, że główni zainteresowani nie są zadowoleni z 20% spłaty (wymagają co najmniej 40%) i mogą nawet nie dać szansy na przetrwanie dla klubu, a w sądzie regionalnym w Salzburgu już rozpatrywane jest pismo ws. likwidacji klubu.
Co oczywiste w klubie napięta atmosfera i ciężko myśleć o futbolu, gdy w najbliższym czasie czeka ich najważniejszy mecz, ale poza boiskiem. Co naturalne taka sytuacja odbiła się na drużynie. W zimowej przerwie z klubem pożegnali się ważni w klubowej hierarchii zawodnicy. Są to najlepszy strzelec Valentin Grubeck (17/5, transfer do Grodig), kameruński pomocnik Somen Tchoyi (15/1,
eks Augsburg, WBA) oraz Ibrahim Bingol (18/3, transfer do Wolfsberger). Do tych zawodników należy również dodać nieobecnych dzisiaj z różnych powodów innych piłkarzy:
Austria-Coach Gerald Baumgartner, der auf die verletzten Lukas Katnik (13/2), Uros Palibrk (14/3), Mehmet Bulut (5/0) und Aleks Simic (4/0) verzichten muss, fiebert auf seinen ersten Einsatz an der Linie bei einem Meisterschaftsspiel der Salzburger
Brakujących dziś piłkarzy będzie trudno zastąpić. Zdobyli oni bowiem 14 spośród 29 strzelonych przez drużynę bramek i odgrywali bardzo ważną rolę w zespole.
Jak również wspomniałem w drużynie z Karyntii mamy trochę kłopotów ekonomicznych. Jednak nie są one na taką skalę jak w drużynie ich dzisiejszych rywali. W zimę udało się utrzymać trzon zespołu. I według mnie są oni dzisiaj faworytem tego pojedynku.
Typ główny: Austria Klagenfurt @ 2.29 w Pinnacle 1-2
Typy poboczne:
Klagenfurt i over 2.5 @ 3.10 w Betano
Dla lubiących teorie spiskowe, można spróbować taki bet:
Salzburg/Klagenfurt (HT/FT) @ 23 w Bet365