Niestety ostatnio moje typy nie należą do najlepszych, jednak od dnia dzisiejszego będę grał najbardziej przemyślane mecze i mam nadzieję, że
bilans w końcu ulegnie poprawie. Na początek trochę meczy z
WTA w Tokyo:
???? Urszula Radwańska (POL) vs. Klara Zakopalova (CZE)
[2,10]
---------------------------------------------------------
Buk: Sportingbet / Stawka: 100zł / PW: 110zł
Ula przez ostatnie kilka tygodniu spisuje się na prawde nieźle, pokazując swoją wysoką formę. Osiągnie top 100 dnia jutrzejszego po bardzo dobrych występach w TASHKENT (półfinał) oraz Guangzhou (ćwierćfinał) przegrywając w obu przypadkach z przyszłymi zwycięzcami turnieju (!). Jej konsekwentna gra sprawia, że jest trudnym przeciwnikiem do pokonania i nie sądze, by dość nierówna Zakopalova powinna być faworytem w tym meczu. Osiągnęła w coprawda w ostatnim turnieju w Seulu półfinał, ale została tam z łatwością pokonana przez Martinez. Jest dobrym graczem w ofensywie, ale jej postawa na korcie jest dość mizerna ostatnimi czasy. Uważam więc, że Ula wykorzysta tą przewage dość dobrze, i użyje także zaletę swoim returnem przeciwko słabemu serwisowi Czeszki. Bilans spotkań obu pań to 2:2, gdzie ostatni raz górą była Ula dokładnie w marcu podczas Indian Wells (2:1)
???? Christina McHale (USA) vs. Tamira Paszek (AUT)
[1,75]
Buk: Sportingbet / Stawka: 120zł / PW: 90zł
McHale ma za sobą dobry okres letni pokonując m.in Caroline Wozniacką w Cinncinati, (miałem okazje typować wtedy ten mecz i na moje szczęscie trafnie) trzecią rundę w US Open, po również dobrym zwycięstwie nad włoszką Bartoli w drugiej rundzie. Bilans młodej Amerykanki od wimbledonu to 9-5, i wszystkie 5 porażek doznała z ręki zawodniczek z top 30 - Cibulkova, Radwańska, Petrova, Woźniacki i Kirilenko. Wierzę, że jako nieliczna zawodniczka z
USA wyniesie dobre rezultaty poza korty w swoim kraju. Po drugiej stronie Tamira Paszek; po jej bardzo dobrym występie w Wimbledonie, jej gra stała się dość przeciętna. Osiągnęła półfinał w Waszyngtonie, lecz drabinka była tam dla niej bardzo korzystna grając przeciwko Oudin, Brengle i Dubois w jej pierwszych trzech meczach. Później w Carlsbad, gdzie pokonała Halep, Kirilenko oddała mecz walkoverem po czym sama skreczowała w meczu z Scheepers. Z kolei występ w US Open na pewno nie może zaliczyć do udanych po porażce już w pierwszej rundzie z Amanmuradovą (6-4, 6-2). Wydaje mi się, że
McHale jest w lepszej aktualnie sytuacji aniżeli niekonsekwentna Tamira i powinna być zrefleksowana do tego meczu. Podejrzewam przewagę McHale w dłuższych wymianach, jako kluczową sprawę w tym pojedynku.
???? Iveta Benesova -3,5 (CZE) vs. Anastasyia Yakimova (BLR)
[1,81]
Buk: Pinnacle / Stawka: 100zł / PW: 81zł
Obie panie spotkały się w tamtym tygodiu w pierwszej rundzie, gdzie Benesova wygrała 6-3, 6-2. Podejrzewam w tym meczu taki sam rezultat. Benesova bowiem jest w przyzwoitej formie, wyeliminowała ostatnio dobrze dysponowaną Voskoboevą w drugiej rundzie turnieju w Seulu. Nie jest graczem ze ścisłego topu, ale na pewno ma plan i wie jak pokonać zawodniczke pokroju Yakimovej. Białorusinka to dość przeciętny gracz jak na top100, będąc tam głównie po turniejach
ITF. Zdobyła własnie tytuł
ITF w Japonii dwa tygodnie temu. Jej rekord
WTA to 29-63 i w tej randze, w tym roku zdołała pokonać tylko Kudryavtsevą, Paszek (po kreczu) oraz Arvidsson na Wimbledonie (która nie przepada za tą nawierzchnią jakkolwiek), 37 letnią Craybas, Savinykh (138 w rankingu w tamtym czasie) oraz Lartcheewakarn (156). Sądze, że róznica pomiędzy tymi dwiema zawodniczkami została już udowodniona w ostatnim tygodniu i jestem przekonany że tym razem będzie podobnie.
???? Tamarine Tanasugarn (THA) vs. Maria Sharapova -6,5 (RUS)
[1,73]
Buk: Pinnacle / Stawka: 80zł / PW: 58,4zł
Tanasugarn bardzo nieoczekiwanie pokonała dzisiaj faworyzowaną Cetkowską w dwóch setach, nie mniej jednak uważam, że druga taka okazja już się nie nadaży, tymbardziej z zawodniczką pokroju Marii. Obie zawodniczki grały ze sobą cztery razy, gdzie każdy mecz zakonczy się wynikiem 2:0 dla Sharapovej (6-2 6-3; 6-1 6-3; 6-2 6-2; 6-1 6-3). Według mnie Tanasugarn bez szans.
Niestety o jeden gem za dużo. (6-2, 7-5)
A tutaj dwa typy z
ATP w Bangkoku i Malezji:
???? Grigor Dimitrov (BUL) vs. Ivan Dodig (CRO)
[2,37]
Buk: Pinnacle / Stawka: 70zł / PW: 95,9zł
Dimitrov to gracz, który aktualnie bardzo zawodzi. Mimo wszystko jest
zawodnikiem bardzo utalentowanym i liczę, że w pierwszej rundzie turnieju
w Bangkoku w końcu się przełamie i zacznie grać na poziomie top50. Posiada dobry serwis, forhend i bardzo dobry backhand. Dodig to gracz, który również posiada podobne atuty i zaliczył wcześnie dobre rezultaty (pokonując m.in Nadala), jednak podobnie jak Grigor przegrał swoje ostatnie trzy mecze. Tak jak napisałem wyżej, liczę tutaj na przełamanie się Dimitrova, który na pewno nie jest faworytem w tym meczu, ale w swojej optymalnej formie jest w stanie pokonać Dodiga.
???? Dimitry Tursunov -4 (RUS) vs. Paul Capdeville (CHI)
[1,96]
Buk: Pinnacle / Stawka: 80zł / PW: 76,8zł
Rosjanin w dotychczasowych meczach przeciwko Capdeville prowadzi 3-0 i
za każdym razem ów handicap został pokrywany, wszystkie zwycięstwa na
twardych kotach. Tursunov jest bardzo silnym graczem, z dobrym serwisem i forhendem który powala słabą defensywe graczy. Capdeville to gracz, który preferuje clay, nie jest obdarzony dobrą defensywą a ni poważną bronią. Stawiam tutaj bez wątpienia na Rosjanina.