Myślałem nad tym jak ulepszyć ten system, żeby to nie było na zasadzie zaprzepaszczenia w jednym meczu tego co udało się ugrać na 5 wcześniejszych spotkaniach. Pokusiłem się więc o jeszcze jedną analizę, która dała ciekawe wyniki. Na początek aktualizacja statystyk:
Djokovic - Potro 2 gem
Vesely - Krajinovic 1 gem
Mayer - Gonzalez 3 gem
Murray - Janowicz 1 gem
Russell - Gonzalez 2 gem
Giraldo - Fabbiano 2 gem
Ramirez - Hidalgo - Zekic 2 gem
Bozoljac - Quigley 1 gem
Brown - Ward 6 gem
Zverev - Chvojka 3 gem
Kuznetsov - Harrison 1 gem
Munoz - Panfil 2 gem
Levine - Sugita 1 gem
Kukushkin - Rice 1 gem
Davydenko - Munoz 6 gem
Ramos - Reister 2 gem
Verdasco - Vinciguerra 6 gem
Kudla - Pospisil 2 gem
Kuznetsov - De Schepper 10 gem
Berlocq - Kavcic 3 gem
Chardy - Berrer 1 gem
Capdeville - Monteiro 2 gem
i teraz tak: na 22 wybrane mecze, tylko 4 przekroczyły 3. etap progresji.
łączna liczba meczów: 22
mecze zakończone po 1 etapie: 7
mecze zakończone po 2 etapie: 8
mecze zakończone po 3 etapie: 3
co daje średnie kończenie progresji przy progu równym 2,5 (choć i tak jest to zawyżone ze względu na wysokie progi w tych 4 meczach)
I tak sobie pomyślałem, że może warto by zastosować do tego systemu progresję 3-stopniową, zaczynającą się de facto od 5 progu pierwotnej wersji i również kończącą się na pierwotnym progu 7. Wówczas stawki wyglądałyby następująco: 1 gem 32,00 zł 2 gem 64,00 zł i 3 gem 128,00 zł. Szybko przerzuciłem takie stawkowanie na dotychczasowe mecze i wyszedł zdecydowanie najkorzystniejszy bilans ze wszystkich rozważanych już w tym temacie opcji systemu tj. ok. 1160 zł, w porównaniu do ok. 510 zł bilansu zakładającego 7-stopniową wielokrotną progresję w ciągu jednego meczu i do ok. 350 zł bilansu zakładającego 7-stopniową jednokrotną progresję w ciągu jednego meczu.
I teraz pytanie - czy na podstawie tych 24 meczów można zakładać już taką prawidłowość odnośnie wygrywania serwisu do 15 w ciągu pierwszych 3 gemów, czy jednak jest to zbyt mała liczba, żeby pozwolić sobie na takie wnioski. A także, czy taka prawidłowość w ogóle istnieje i można w to załadować pieniądze, czy jednak decydującym czynnikiem jest tutaj dobór meczów - tu mam pewien dylemat.
No i czy progresja 3-stopniowa nie jest zbyt ograniczona i tym samym zbyt ryzykowna.
Liczę na wasze opinie ????