Kim Clijsters vs Maria Sharapova
Jeśli spojrzeć na drabinkę, to chyba każdy ćwierćfinał zapowiada się na swój sposób ciekawie. Ale najlepszym do oglądania wydaje się pojedynek Kim Clijsters i Marii Sharapovej.
Pojęcia nie mam kto może okazać się lepszy (jak dla mnie mecz z serii pół na pół), ale jakbym miał grać na kuponie to bardziej skłaniałbym się w stronę Clijsters. Dodam do argumentów
tennispro jeszcze jeden: Kim na pewno się Rosjanki nie przestraszy. Niektóre zawodniczki jak wychodzą na kort z Sharapovą, to często gęsto przegrywają te mecze najpierw w głowie, a dopiero potem w grze. Tutaj tak nie będzie. Belgijka na pewno kompleksów mieć nie może, zacięta mina Marysi i drobienie kroczkami przed serwisem wrażenia na niej nie zrobią. Nie takie tenisistki Belgijka już odprawiała. A Sharapova jest tego jak najbardziej świadoma. Mecz z Clijsters będzie solidnym testem dla głowy Rosjanki, który odpowie na pytanie jak mocna w tym momencie jest Maria. Zobaczymy.
Ku jednemu jednak się skłaniam - będzie to mecz walki. Stąd pomysł na over gemowy. Całkiem realne są trzy sety, to raz. A nawet gdyby do trzeciego nie doszło, to zakład również ma szansę wejść. Typ opieram o założenie, że obie zawodniczki będą pilnować swojego serwisu i wyczekiwać błędów oponentki, po których nadarzyłaby się okazja do przełamania. Czyli serwis. Rosjanka wydaje się mu ufać, zresztą ona zawsze wali mocno licząc że siądzie, niezależnie z kim gra, więc z Belgijką też raczej się to nagle nie zmieni. A Clijsters też serwisem potrafi sobie wymianę ustawić. Śledząc livescore z meczu z Ivanovic widziałem że gemy serwisowe Belgijki były szybciutkie (bodajże dwa gemy do zera, po 1-2 min, cały pierwszy set to 25 minut). Jak dla mnie buki nisko ustawiły linię overową, co tym bardziej utwierdza mnie w przekonaniu do postawienia takiego zakładu. Reasumując - spodziewam się minimalnej liczby przełamań, dobrych gemów serwisowych każdej z zawodniczek i dwoch zaciętych setów, a może i trzeciego.
Over 21.5 G
@1.80 [Bet365]
Wynik: 2/6 5/7
Serena Williams vs Caroline Wozniacki
Biłem się z myślami, czy w ogole ruszać to spotkanie... Karolina gra piach i to widać. Natomiast młodsza z sióstr jest w niesamowitym gazie. Po zwycięstwie w Wielkim Szlemie wydaje się, że pewnie zmierza po olimpijskie złoto. Bo tak trzeba powiedzieć - Serena idzie po złoto, a czy któraś z dziewczyn będzie w stanie ją zatrzymać, to inna kwestia. Po blamażu we French Open Amerykanka notuję świetną serię 14 zwycięstw z rzędu i raczej nie mam złudzeń, że Dunka polskiego pochodzenia będzie w stanie tą serię przerwać. Nie, szansa na to jest doprawdy niewielka. Ale liczę, że Karolina dzisiaj powalczy. Ogólnie w tym turnieju widziałem jej mecz z Yaniną Wickmayer i jedyny pozytw, który dostrzegłem to determinacja i chęć walki (poza ostatnimi gemami drugiego seta) - oby nie opuściły jej również w dzisiejszym meczu, bo wtedy kaplica i zakłady na pewno nie wejdą.
Popatrzmy na mecze Sereny na IO - Jankovic i naszej Uli nie dała szans, Zvonarevą wręcz z kortu zmiotła (Rosjanka sama sobie winna zresztą), ogólnie w żadnym meczu ani linia gemowa, ani HC by nie weszły. Tym bardziej skłania mnie to do zagrania ich teraz. Serena po tych "spacerkach" może poczuć się za pewnie, czasami jej się to zdarza. Wtedy nie wchodzi w mecz na 100%, podczas gdy umotywowana rywalka spina się i dobrą grą odwleka egzekucję o te kilka gemów
Na to liczę dzisiaj. Musi być jednak spełniony podstawowy warunek - Woźniacka musi wyjść na wimbledońską trawę z przeświadczeniem, że chce ten mecz wygrać. Czy jest w stanie, czy nie - nie jest to ważne. Ważne jest, żeby była w niej ta wiara, co pozwoli jej podjąć rękawicę. Poza tym, jak wspomniałem, do tej pory mecze młodszej Williams można określić jako "spacerki". W każdym turnieju zdarza jej się jednak przynajmniej jeden mecz zacięty. Na Olipiadzie jeszcze takiego nie miała, może więc będzie to ten? Karolina na pewno ma papiery, aby te sześć-siedem gemów ugrać, nikt mi nie wmówi, że nie, choć zgadzam się że w tym roku gra mocno przeciętnie.
Dodam jeszcze, ze jedyny mecz z Sereną, który Woźniacka wygrała miał miejsce w tym roku, na kortach Miami. Wtedy Williams była jeszcze lekko pod formą (marsz ku górze rankingu zaczęła od Charleston), ale może mieć to znaczenie psychologiczne dla Dunki.
Zobaczymy jak będzie. Niemniej zaufam Karolinie, że nie wyjdzie na kort jako statystka. Stąd poniższe typy:
Caroline Wozniacki +6.5 G @1.72 [Bet365]
Over 18.5 G @1.90 [Bet365]
Wynik: 0/6 3/6 (a jednak Karolina była tylko statystką, szkoda)