Witam
Nie chcę robić śmietnika na forum, dlatego podepnę się pod temat.
Od jakiegoś czasu myślę nad zakupem tableta, jednak nie mogę się zdecydować na żaden model. Zakup planuję na wiosnę wiec jest jeszcze trochę czasu, dlatego chciałbym zasięgnąć waszej opinii w tej sprawie. Pierwsza kwestia to czy wybrać raczej uznane firmy (Asus, Samsung), czy może jednak Chińskie zamienniki? Wiadomo, za tablet lepszej firmy trzeba zapłacić kilkaset złotych więcej, za to są one lepsze jakościowo. Obecnie nasz rynek zasypuje masa Chińskich tabletów ale są one co raz to lepszej jakości. Bawiłem się np. nowszymi tabletami Kiano i nie wyglądały źle. Wciąż jednak waham się co wybrać, dlatego chętnie wysłucham waszych opinii. Ponieważ jestem biednym studentem :], myślałem o czymś w granicach 1000 zł, chyba, że byłby to na prawdę super sprzęt, wiec można byłoby dołożyć.
Do czego potrzebny będzie mi tablet? Przede wszystkim zależy mi na ebookach i pakiecie Office. Drugą sprawą jest internet. Posiadam modem huawei e3131 i karte aero2, wiec zależy mi, żeby tablet albo obsługiwał karte albo był kompatybilny z moim modemem. Jeśli chodzi o przekątną ekranu to myślałem nad 10', ale jeśli byłby trochę mniejszy to też byłoby ok. Zależy mi na tym, żeby bateria trzymała mi te kilka godzin, żebym mógł z niego skorzystać będąc na uczelni.Myślę o ekranie IPS o rozdzielczości minimum 1280 x 800. Jeśli chodzi o system to oczywiście Android powyżej 4.0. Co do innych rzeczy, to wiadomo, odtwarzanie filmów, ale zawsze
film można prze-konwertować, więc to nie jest dla mnie problem. Fajnie gdyby czytał karty microSD, chyba, że ma wbudowaną pamięć powyżej 16 GB. Dobrze gdyby ładował się przez usb, ale to też taki dodatek a nie wymóg. Ostatnio widziałem zapowiedź ciekawego tableta Ainol Novo 9 FireWire, ciekawe jak będzie się prezentował i jakie są wasze opinie na jego temat.
Chętnie wysłucham każdej opinii osób zorientowanych w temacie. Za wszystkie rady i propozycje z góry dziękuję