>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Szama, jedzenie, smakołyki

trackbank 1,8K

trackbank

Użytkownik
Zakładam ten temat dla ludzi ,którzy lubią gotować no i jeść ,testować nowe potrawy.Chciałbym się np dowiedzieć co &quot;słynnego&quot; do zjedzenia jest u was w mieście ,miejscowości .Ja mogę o sobie napisać ,że lubię odwiedzać różnego rodzaju restauracje ,czyli tam gdzie nogę postawię lubię coś dobrego schrupać.Nie chodzi mi o szamę z KFC ,czy o stołowanie się w Mc Donalds ,bardziej o tradycyjną kuchnie.Może jakiś kucharz trafi się na forum i poleci jakieś ciekawe przepisy.Przepisy na alkohol też można podawać bo to jest nie rozłączna forma- ;) I jak wszystkim wiadomo sezon grillowy rusza liczę na jakieś ciekawe przepisy.
 
lukaszk111 49

lukaszk111

Użytkownik
Cytyrnówka zajebista;p
Skład:
1l spirytu
8 cytryn
2 szkl. Cukru
4 szkl. wody ja wlewam z muszynianki;p
8 Cytryn obieramy ze skórki
Skórki zostawiamy na dwa dni z literkiem spirytu.
Cytryny wyciskamy, oczywiscie bez pestek i najlepiej przecedzic cały ten miąższ.
Do soku z cytryn dodajemy 2 szklanki cukru i 4 szklanki wody mieszamy.
Po 2 dniach mieszamy spiryt(w ktorym moczyły sie skórki cytryny) + sok i najlepiej jak znowu dwa dni postoi.
U nas tak czesto bywało, ze wszystko robiliśmy w jeden dzien a i tak był cud miód ????
Wychodzi z tego troche ponad 2 litry cytrynówki ktora ma koło 50% czego w ogole nie czuć.Mozna pić bez popity u mnie laski na imprezach sobie piły jako drin to ????
 
lipex 349

lipex

Użytkownik
Spaghetti Lipex&#39;a
Takie tam spaghetti, z jak najmniejszą ilością tłuszczów nasyconych i niezłą ilością białka.
Makaron pełnoziarnisty Lubella
30 dag mielone wołowe/wieprzowe
Sos Łowicz Boloński
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
kukurydza
bazylia
&quot;Przyprawa kuchni włoskiej&quot;
Gotujemy makaron pełnoziarnisty, w tym czasie smażymy mielone i po już niezłym wysmażeniu dodajemy sos. Wsypujemy nasze składniki wszystkie + przyprawy. Gotujemy sos na małym ogniu, ale dość długo, żeby smak czosnku, chili i przypraw się zmieszał i dał świetny aromat. Nakładamy i delektujemy się pysznym i dość zdrowym jedzeniem. Można podawać również to z ryżem, świetnie smakuje. Syte i odżywcze ????
 
trackbank 1,8K

trackbank

Użytkownik
To ja też coś zapodam.
Spaghettti z tuńczykiem
Makaron na spaghetti wiadomo jaki kto lubi(tylko spaghetti nie żadne świderki ,muszelki).Do tego 2 puszki tuńczyka w oliwie(nie jest taki suchy) ,2 ząbki czosnku ,bazylia (najlepiej świeża ). Pomidorki koktajlowe ze 4 obrać ze skóry,parmezan,2 oliwki czarne .Wiadomo na patelnie lejemy oliwę(nie żałujemy) ,rzucamy czosnek i pomidorki koktajlowe po chwili( 2-3min) odsączamy tuńczyka z oliwy i dorzucamy na patelnie ,rozdrabniamy go na tej patelni i ładujemy oliwki + bazylię trzymamy na ogniu z 5minut (jest to ostatnia faza) ja na samym końcu gotuje makaron i przerzucam go do tej patelni mieszam i ląduje to na talerzyk i sypię parmezanem .Robi się to szybko i tak jak na to patrzycie to proste nie? bo o to chodzi kozackie. Mówię Wam kozackie najlepiej ustawić się z dziewczyną pod byle pretekstem i ją w to &quot;wkręcić&quot; będzie zadowolona;)
Tam gdzie np podałem 2 puszki tuńczyka to możecie według waszego uznania tak samo i czosnek ,oliwki,pomidorki.Tą szamę jadłem przez 2 miesiące serio nie nudziła mi się można robić ze świeżego tuńczyka jeszcze lepszy;) Danie orzeźwiające w sam raz na wiosenne-letnie dni.
 
benek_27 4,5K

benek_27

Forum VIP
Track, Spaghetti z tuńczykiem to coś rewelacyjnego. Przerzuciłem się jakiś czas temu na zdrowszą żywność i brakowało mi takiej potrawy z makaronem - Twoje danie wspaniałe :!: Tylko ja dorzuciłem jeszcze świeży szpinak na patelnie ;) Żeby nie było OT później wrzucę jakiś przepis ;) Musiałem skomentować na otwartym potrawę Tracka ???? Jeśli masz coś jeszcze ciekawe związanego z rybami (w każdej postaci) to daj cynk ????
 
sajuken 35

sajuken

Użytkownik
Olejcie tunczyka z puszki. Kupcie swiezego tunczyka filet nawet najtanszy 1.5 minuty na kazdej ze stron na oleju przed dymieniem przy koncu skrobcie cytryna, pol surowy w srodku emperatura okolo 40 stopni. Zadnego sosu lowicz lenie same konserwanty zrobcie sobie domowy pomidorowy na czystej bazie z pomidorow (sparzyc i obrac ze skorki) czosnku i cebuli z mielic i nawet nie trzeba przecedzac dodac makaraon a jak tunczyk gotowy proponuje pare swiezych listkow basyli.
Jakkikolwiek przepisy walic smialo, temat dla mnie:grin:

Zadnych przypraw kuchni wloskiej i inyych badziew to zazwyczaj sa stare oregano zmielone z dodatkiem wzmiacniaczy smaku i soli ????
Bardzo wazne sa pomidory proponuje na targu kazac przekroic zadnych pakowanych nie kupowac bo zazwyczaj sa na dwutlenku wegla dojrzewajaca to nie bedzie ten smak..
 
trackbank 1,8K

trackbank

Użytkownik
Zadnych przypraw kuchni wloskiej i inyych badziew to zazwyczaj sa stare oregano zmielone z dodatkiem wzmiacniaczy smaku i soli ????
rozwiń bo nie zrozumiałem? tyle państw się przejechało i takich rzeczy nie słyszałem ? normalnie bazylie ,oregano i inne przyprawy mam świeże więc?
ja zapodam też jeszcze parę przepisów jak będę miał więcej czasu
cieszę się Benek że smakowało ;)
 
norek_89 56

norek_89

Użytkownik
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem
Danie na 2 osoby na dwa dni, cała pierś kurczaka, połtorej paczki rozdrobnionego szpinaku, dwa ząbki czosnku, serek topiony śmietankowy, paczka makaronu świderki, cebula, 4-5 plasterków zółtego sera.
Sos- jogurt bałkański, troche majonezu, pieprz, czosnek, troszkę soli

Kurczaka kroimy w drobne kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, smażymy na patelni. Gdy już zwolni nam się patelnia, wrzucamy tam 1,5 paczki szpinaku dodajemy posiekaną cebule, rozgniecione ząbki czosnku i serek topiony. Wszystko ładnie mieszamy. Następnie nastawiamy piekarnik na jakieś 180 stopni, do naczynia żaroodpornego wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy go ze szpinakiem z patelni, posypujemy kawałkami kurczaka i na sam wierzch kładziemy ser zółty. Zapiekanka gotowa jak ser fajnie się rozpusći
Sos- mieszamy jogurt z łyzką majonezu przyprawiamy, wrzucamy ze 2 ząbki czosnku rozdrobnione.
PYCHOTA
 
szymonbee 110

szymonbee

Użytkownik
Proste i w miare szybkie ale pyszne! (najważniejszy sos)

Kurczak z makaronem i warzywami w sosie beszamelowym

Składniki:
- makaron
- mieszanka meksykańska
- kurczak
- 4dkg masła (1 łyżka)
- mąka
- 2 szklanki zimnego mleka
- 1 żółtko
- tłuszcz
- curry
- inne przyprawy

Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować. Kurczak pokroić na małe kawałki, podsmażyć na tłuszczu i przyprawić. Mieszankę meksykańską ugotować. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wymieszać z mlekiem i żółtkiem a następnie zagotować, potem dodać soli i curry(ilość w zależnosci od tego jak kto lubi i w jakiej ilosci tego robimy. Ja zwykle sypie dużo curry bo lubie dobrze przyprawione).
Makaron, jarzyny, mięso i sos wymieszać i zapiec w piekarniku (można posypać serem).
 
P 907

pawel-1

Użytkownik
1. torebka szpinaku w sosie śmietanowym (osobiście używam Hortex)
2. kostka sera camembert naturalnego (osobiście używam Turek)
3. 2 kostki czosnkowe Knorr
4. trochę pieprzu
5. trochę oleju
6. makaron penne

Torebkę szpinaku w sosie śmietankowym wrzucamy do garnka/na patelnię z olejem. Czekamy aż się zagotuje od czasu do czasu mieszając. Kiedy zrobi się z tego jednolita &quot;paćka&quot; dodajemy pokrojony w mniejsze kostki ser camembert. Jak ser się rozpuści dorzucamy pieprz i skruszone kostki czosnkowe. Całość pogotować z 5 minut i można jeść. Najlepsze z makaronem penne.

Zdecydowanie polecam! Robi się bardzo szybko(w zasadzie to najdłużej gotuje się makaron...) i jest smaczne. Co ciekawe - to danie lepiej smakuje ze szpinakiem mrożonym niż świeżym.:grin:

Liczę na to, że chociaż jedna osoba spróbuje i podzieli się opinią.;)
 
J 7K

juanroman08

Forum VIP
Coś na śniadanie ????
serek wiejski
ogórek
pomidor
oliwki / szczypiorek
papryka słodka mielona
łyżka majonezu
przyprawy według uznania
Warzywka pokrojone w jak najmniejsze kostki, posypać to sporą dawką papryki, wszystko wymieszać i zapewniam że będziecie syci po takiej misce serka :razz:
 
ramzesa 13,8K

ramzesa

Forum VIP
Wczoraj zrobiłem niezłą lazanię. Samodzielnie robiłem pierwszy raz i byłem zadowolony.
- cała papryka
- 3 pomidory
- duża cebula
- czosnek 2-3 ząbki (wedle uznania)
- mięso mielone (miałem tego z 400g)
- kiełbasa (jedna laska styka) grubo pocięta w kostkę
- trochę szynki (mielonki) grubo pociętej w kostkę
- sos beszamelowy
- ser
- sok pomidorowy, ale może być rozrobiony ketchup z przyprawami i wodą.
Kroimy cebulkę (ja kroiłem w &quot;skrzydełka&quot; grubo, bo lubię, ale to też raczej wedle uznania. Jak kto woli), pomidory w drobne kawałki, paprykę w cienkie plasterki. Najpierw cebulkę wrzucamy na patelnię (na olej rzecz jasna) i lekko podsmażamy. Później po kolei wrzucamy kolejne składniki, ale po cebuli dajemy najpierw mięsa. Tak więc najpierw dałem mielone żeby nie było surowe. W międzyczasie dałem kiełbasę i szynkę. To wszystko smażyłem aż mięso mielone straciło różowy kolor. Później wrzuciłem pomidory i paprykę. Dolałem sok pomidorowy i starłem 3 ząbki czosnku. Wszystko doprawiłem przyprawą włoską, pieprzem, solą, pikantną papryką i dusiłem pod przykryciem z 25 min. W międzyczasie odpaliłem piekarnik i zrobiłem sos beszamelowy. Wziąłem naczynie żaroodporne, wysmarowałem dno masłem i układałem plastry makaronu. W międzyczasie cała zaprawa doszła do siebie i zacząłem układać kolejne piętra. Makaron &gt; Sos &gt; starty ser &gt; sos beszamelowy &gt; makaron. Wyszły mi w sumie 3 piętra i całe naczynko było pełne. Ważne żeby solidnie wysmarować sosem ten makaron, bo jak damy za mało to od góry zrobi się on nam twardy i suchy. Najlepiej wylać ten sos w całości na górę już. Dałem piekarnik na 180 stopni i pichciłem to przez 30 min.
Sam ułożyłem przepis w głowie w trakcie robienia lazanii.
 
Do góry Bottom