Sorry, że zaśmiecę Ci temat, ale nie do końca rozumiem kilku rzeczy w Twoich tabelkach. Począwszy od tego, że nie zgadzają się punkty rankingowe z tym, co widzę na stronie clubelo.com.
Nie wiem też, skąd wzięło Ci się 42.144% na zwycięstwo Wolves. Ja to liczę łopatologicznie, bez żadnych programów i wydaje mi się, że nie ma w tym błędu logicznego.
Wolves - Arsenal:
Prawdopodobieństwo zwycięstwa gospodarzy wynikające z kursu: 100% / 3.65 = 27.3973%
Prawdopodobieństwo remisu wynikające z kursu: 100% / 3.25 = 30.7692%
Prawdopodobieństwo zwycięstwa gości wynikające z kursu: 100% / 2.30 = 43.4783%
Mamy zatem około 3% przebitki na zwycięstwie Wolves.
Ok, suma prawdopodobieństw przekracza 100%, ale to nie ma tutaj żadnego znaczenia, bo marża przecież jest wliczona w gotowy kurs i tylko on nas interesuje - każdy pojedynczo, bo ostatecznie i tak zagramy tylko ten jeden, najbardziej przewartościowany. Zdaję sobie też sprawę z tego, że to są kursy od legalnych buków, więc każdy z nich powinien zostać pomnożony przez 0.88. Ale to tylko przykład.
Wnioski mamy te same, bo w ujęciu ELO - kursy na Wolves są zawyżone. Chciałbym jednak zrozumieć te liczby, które wrzucasz w swoich postach. Może korzystamy z innych stron?
BTW
3.65 x 0.88 = 3.212
100% / 3.212 = 31.1333%
Jeśli ELO faktycznie miałoby sens przy typowaniu, to gra u polskich buków raczej odpada. Co w sumie nie jest żadnym odkryciem. Choć wydaje mi się, że np w weekend, gdy jest pełno meczów - na pewno znalazłyby się takie spotkania, gdzie kurs z mnożnikiem 0.88 i tak jest zawyżony względem ELO. Tyle, że wówczas jeszcze bardziej opłacałoby się go zagrać bez podatku.