A odnosnie przestepstwa. Jaka kara moze byc za takie cos?
Kodeks karny- Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub
przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
Zbieg przestępstw tutaj masz.
Kodeks karny- Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do
niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym
mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
Ale bez paniki. Moim zdaniem są minimalne szanse na to, że buk złoży zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa do organów ścigania. Trzeba pamiętać, że grając u buka netowego robisz to także nielegalnie w Polsce.
Nie oszukasz bukmachera, bo oni mają dostep do baz danych i moga sprawdzic czy taka osoba faktycznie istnieje i czy wszystkie dane sie zgadzają.
Skan dowodu sluzy tylko i wylacznie do potwierdzenia czy jestes tą osobą za którą się podajesz.
To już mnie załamało...
Ustawa o ochronie danych osobowych
Art. 1. 1. Każdy ma prawo do ochrony dotyczących go danych osobowych.
2. Przetwarzanie danych osobowych może mieć miejsce ze względu na dobro publiczne, dobro osoby, której dane dotyczą, lub dobro osób trzecich w zakresie i trybie określonym ustawą.
Jeśli buk już jest w posiadaniu danych osobowych to niezgodnie z prawem. I nie może oficjalnie tego wykorzystywać.
Jeśli ktoś miał taką sytuację i chciałby przedsięwziąć kroki prawne to mogę pomóc.
Dalej nie chce mi się wklejać już więcej treści przepisów.
Pozdr.
Vader