>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Sport jako przemysł

matty1991 712

matty1991

Użytkownik
Robie właśnie prezentacje na studia i szukam już chyba z godzine i nie umiem znaleść, szukam informacji o jakimś przemyśle (jakie generuje pieniądze) żeby mozna było to porównać z kasą jaka jest np. za wygranie Ligi Mistrzów (PS mój temat to Sport jako przemysł)

ogółem temat to SPORT JAKO PRZEMYSŁ, jeśli ktoś ma jakiś pomysł byłbym wdzięczny!!!!!

sumada90 19,8K

sumada90

Forum VIP
W Skarbach Kibica Ligi Mistrzów Przeglądu Sportowego na ostatniej stronie zawsze rzucają ile kto zarobił w poprzedniej edycji. Jeśli nie masz to mogę Ci zeskanować z kilku ostatnich lat do porównania. Jak coś to pisz na PW.

grzesio 91,5K

grzesio

Forum VIP
Robie właśnie prezentacje na studia i szukam już chyba z godzine i nie umiem znaleść, szukam informacji o jakimś przemyśle (jakie generuje pieniądze) żeby mozna było to porównać z kasą jaka jest np. za wygranie Ligi Mistrzów (PS mój temat to Sport jako przemysł)
ogółem temat to SPORT JAKO PRZEMYSŁ, jeśli ktoś ma jakiś pomysł byłbym wdzięczny!!!!!
Na angielskim Forbesie sa czasami ukazane bilanse zyskow etc klubow NFL , NBA , MLB etc.

sawas 27

sawas

Użytkownik
Dziwnie sformułowany temat. Nie wiem, czy do końca rozumiem, ale też przygotowuję pracę związaną z finansami w piłce i na początku było trudno znaleźć interesujące materiały, ale jeśli już złapiesz coś ciekawego, to powstaje świetna reakcja łańcuchowa, jedno wynika z drugiego.
Proponuję po prostu Google i strzelanie hasłami typu &quot;economics of football/world cup/premier league&quot;, itp. Na polską literaturę nie ma co tracić czasu.

ramzesa 13,8K

ramzesa

Forum VIP
Ja nie rozumiem dlaczego niektórzy wybierają tematy prac/prezentacji gdzie trudno jest znaleźć materiały. Na prawdę finanse klubów to jedna z dziedzin w sporcie do której bardzo trudno dojść, bo kluby raczej nie rzucają konkretnymi informacjami ogólnie dostępnymi. Radziłbym szukać po konkretnych adresach, tzn. patrzeć które kluby są rozsądnie zarządzane. Z tego co wiem to Bayern uchodzi za solidną firmę jeśli chodzi o zarządzanie i wydawanie pieniędzy z głową.
Tu najlepiej wziąć jakiś przykład klubu i opisać jego strategię. Zanotować przychody z LM na przestrzeni ostatnich lat, wydatki na transfery, na płace, przychody z biletów. Temat nie tyle co trudny co ciężki do zrealizowania. Musisz mieć konkretne dane, żeby to wszystko solidnie wyglądało, bo papier nie kłamie.
Druga kwestia to ten temat jest tak sprecyzowany, że możesz opisać nawet schematy działań w fabryce Nike i nic się pewnie nie stanie.

Do góry Bottom