A.Pograjc - B.Kłusek 1 @1.58, Milenium
Słoweniec praktycznie w każdym skoku był lepszy od Polaka, nawet gdy warunki nie sprzyjały. Myślę, że w tej parze śmiało można pograć na Słoweńca, oboje staiają pierwsze kroki w PŚ, ale Słoweniec wydaje mi się ciut lepszy od Polaka.
N.Kasai - D.Prevc 1 @1.58, Milenium
Rutyna i doświadczenie kontra młodość i przebojowość. Młody Prevc lata daleko, ale czasami brakuje doświadczenia i te skoki poprostu nie są aż tak dalekie. W treningach skakał dwa razy po 132,5, kwalifikacje trochę mu nie wyszły i uzyskał 126,5 metra. Z kolei Kasai odpuścił sobie tylko pierwszy trening, w drugim zaś uzyskał 136 metrów, a w kwalifikacjach poszybował aż na 137 metr. Dla mnie Kasai to taki "czarny koń" tego sezonu, praktycznie w każdym konkursie można spodziewać się jego miejsca okolicach podium, a nawet na nim. Zdecydowanie stawiam w tej parze właśnie na Japończyka.
A.Fannemel - J.Hauer 1 @1.37, Milenium
Para norweska, w której obaj skoczkowie będą bardzo mocni w konkursie. Fannemel wiadomo, pierwsza dziesiątka PŚ, stała postać drużyny norweskiej i moim zdaniem faworyt tej pary. Róno, daleko skaczący w każdym konkursie, wydaje się być mocniejszy niż kolega z reprezentacji. Hauerowi jeszcze trochę brakuję, aby oddawać tak równe skoki jak Fannemel, jednak ma potencjał i z pewnością będzie wysoko w konkursie. Niemniej jednak czysta 1.
AKO: 3.42