KONKURS #2
Tschofenig vs Stoch -> @1.77,
Fortuna
Dalej nie jest to zawodnik odpowiednio doszacowany przez bukmacherów, przede wszystkim w starciach H2H.
Tak jak napisał już wyżej kol.
karfus, wczorajsze 6. miejsce Austriaka nie było dziełem przypadku. O Tschofenigu rozpisałem się szerzej już
wczoraj, ale przytoczę jeszcze raz wyniki uzyskiwanego przez niego w ten weekend w Wiśle, wraz z wczorajszymi próbami.
1. seria treningowa: 5. miejsce, 123 m, belka 12, komp. 12 pkt.
2. seria treningowa: 7. miejsce, 124 m, belka 11, komp. 7.1 pkt.
Kwalifikacje: 6. miejsce, 130.5 m, belka 12, komp. -2.3 pkt.
Seria próbna: 5. miejsce, 128.5 m, belka 11, komp. -5.9 pkt.
1. seria konkursowa: 7. miejsce, 122 m, belka 11, komp. 2.4 pkt.
2. seria konkursowa: 10. miejsce, 121 m, belka 11, komp. 3.9 pkt.
Ostatecznie oba skoki konkursowe pozwoliły mu, jak już wspomniałem, na zajęcie 6. miejsca. Na co warto zwrócić uwagę? W czołowej 30. tylko Tschofenig, Villumstad oraz Lanisek oddawali swoje próby dwukrotnie z wiejącymi wiatrem z tyłu skoczni. Jednak, to co podkreślałem również wczoraj, Austriak skacze pewnie, zawsze ponad 120 m, niezależnie od warunków. W tym nie ma przypadku. Jest po prostu w naprawdę dobrej formie. Stawiam tezę, że trafiając wczoraj na odrobinę lepsze warunki, mógłby się zakręcić w okolicach podium. Dzisiaj Tschofenig również powinien włączyć się do walki o czołowe lokaty.
O Polaku szerzej się już nie będę rozpisywał, natomiast odnotuję wyniki, które wykręcił Polak we wszystkich seriach w Wiśle. Noty Stocha dawały kolejno miejsca: 16, 22, 9, 16, 13, 13. Na ten moment wygląda na to, że jego dyspozycja to realnie walka o miejsca 10-15. Ponadto, utytułowany Polak, zwłaszcza na początku sezonu, znany jest z chimeryczności. Nawet w przypadku bardzo udanego występu, aby pokonać Austriaka będzie musiał zakręcić się w okolicach podium, a o to będzie bardzo trudno.
---
Habdas vs Juroszek -> @1.70,
Fortuna
Habdas: 33, 33, 18, 6, 34
Juroszek: 27, DNS, 52, DNS, DNS
18-latek wydaje się być bardziej regularny. Choć w 1. serii treningowej przegrał nieznacznie z Juroszkiem o 1 m, to później konsekwentnie oddawał skoki plasujące go na początku 4. dziesiątki, a w kwalifikacjach i serii próbnej, umiejętnie potrafił wykorzystać sprzyjające warunki i zanotować bardzo dobre wyniki. Dyspozycja Juroszka to pewna zagadka, bowiem nie poradził sobie w piątkowych kwalifikacjach, a wskaźniki nie wskazywały na bardzo trudne warunki wietrzne. Istnieje pewna szansa, że typ będzie trafiony już po serii kwalifikacyjnej, choć myślę, że obaj powinni zameldować się w konkursie głównym, przy czym Habdasa stać nawet na wskoczenie do TOP30.
Tutaj typ oczywiście z zastrzeżeniem, że są to młodzi, niedoświadczeni zawodnicy, z "falującą" formą, gdzie może zadecydować tzw. dyspozycja dnia lub warunki wietrzne na skoczni.
Prognoza pogody: 06.11.2022 r.
PŚ w Wiśle: Listy startowe niedzielnych kwalifikacji
Protokół FIS z wynikami wczorajszego konkursu
PŚ w Wiśle: Dawid Kubacki wygrywa na otwarcie sezonu!