Johansson-Kubacki 1 @1.65
Dzis nie zapowidaja sie zbyt dobre warunki pogodowe pod katem wiatru i to moze martwic, ale propozyjca jest jak powyzej
Szału nie ma, jesli idzie o dyspozycje naszych skoczków na otwarcie sezonu. Kubacki tak w miare dobrze, ale to nie jest to co ubieglej zimy czy latem. Tak wiem, widzialem ta nieoficjalna klasyfikacje indywiduwalnym po konkursie druzynowym po wczorajszej druzynowce jak pewnie kazdy kto potrafi odwiedzic strone skijumping, ze w tej noeficjalnej klasyfikacji wygral niby Kubacki, ale to raczej mnie rozbawilo, bo Polak mial najkrotosza srednia wypadkowa sumujac dwa skoki bodajze 8 czy nawet 9 skoczkow.
Z zawodnikami natomaist, ktorzy skakali z nim w ostatniej grupie jak Geiger, Kraft, Johansson, Peier to w ogole nie ma zbytnio co porownywac i zadna klasyfikacja uwzgledniajaca przeliczniki mnie nie przekona, jezeli inny skoczkowie skacza po 10 metrow dalej w decydujacym skoku.
Johansson wliczajc treningi, kwalifkacje, serie probna i przeliczajac wczorajszy
konkurs druzynowy ani razu nie byl ponizej 5 miejsca. Baaa...wygral serie probna, a wczoraj w druzynowce w ostaniej grupie oddal w swoch dwoch seriach 3 i 1 najdluzszy skok, wiec tutaj mozna smialo mowic o bardzo dobrej formie i regularnym skakaniu.
Co wiecej, warto rowniez zauwazyc, ze Johansson swoje dwa skoki skoczyl z bardzo slabym ladowaniem (1-szy skok byl zachwiany, 2-gi bez telemarku). Byc może bylo to poklosie bezpieczniejszego skakania, bo Johansson w serii probnej zaliczyl upadek, ale podjerzewam, ze dzis w konkursie indywidualnym to poprawi.
Wracajac jeszcze to nieoficjalnej klasyfikacji indywidualnej po druzynowce to nie da sie tez ukrcy, ze gdyby nie te ladowania Johanssona to on bylby zwyciezca tej nieoficjalnej klasyfikacji, bo tam roznice miedzy pierwszymi pięcioma sklasyfikowanymi skoczkami byly mininalne.
Reasumujac, Norweg na gole oko skacze duzo dalej niz Polak i robi to poki co z czestotliwoscia szwajcarskiego zegarka. Mysle, ze jezeli nie nastapi jakas czynniki zwiazane z wietrzna pogoda to Johansson bedzie po prostu lepszy.