Dziś jeśli chodzi o prognozy to będzie podobnie jak wczoraj, tylko będzie wiało centralnie w plecy, więc zapowiada nam się kolejna loteria, jutro może być jeszcze gorzej. Znalazłem fajne pary na kwalifikacje.
Kot - Wolny 1 @1.70 (kwalifikacje)
Tej pary nie powinno być w zestawieniu. W całym cyklu Maciek skaczę zdecydowanie lepiej od Kuby, który nie może się odbudować i skakać lepiej. Wczoraj Polacy byli blisko siebie, bo Wolny jeszcze jako tako radzi sobie z wiatrem pod narty, a jak już dziś będzie dmuchało mocno z tyłu to może się skończyć nawet na braku awansu do konkursu. Kot po fajnych występach w PK powrócił do PŚ i wygląda to już zdecydowanie lepiej, nie popełnia błędu przy wyjściu z progu i potrafi oddać skok w granice 10-20 miejsca, skakał w drużynówce w Oslo, skoczył swoje i obecnie jest w zdecydowanie lepszej dyspozycji od kolegi z kadry. Fajny kurs, więc pobieram.
D. Huber - D. Prevc 1 @1.70 (kwalifikacje)
Kolejna para, której również nie powinno być w zestawieniu. Domen chyba jest już myślami w Vikersund i w Planicy, gdzie będzie walczył o medale MŚ. Skacze fatalnie w Norwegii, odpowiednio 50 i 37 miejsce, dla porównania Huber 18 i 31. Austriak cały sezon skacze na poziomie 15-25 miejsca, więc bez rewelacji, ale z Domenem, który nie przepada za tylnymi podmuchami, powinien sobie bez problemu poradzić.
Y. Sato - K. Geiger 1 @1.84 STS (Klasyfikacja końcowa Raw Air)
Japończyk z przewagą 15 pkt na rywalem, Geiger może coś odrobi dziś i jutro, ale też nie musi. Dlaczego? Widać, że zeszło z niego powietrze, Kryształowa Kula już praktycznie poza zasięgiem, zapewnione 2 miejsce na koniec sezonu, nie liczy się w walce w cyklu
Raw Air, i nigdy nie był wybitnym lotnikiem, a przynajmniej Vikersund to nie jest jego ulubiony mamut i została mu walka w Planicy, gdzie potrafił się mieścić w czubie, więc kto wie może na MŚ zachowa najwięcej sił. Stąd mój typ na Sato, który w Oslo , Lillehammer kręcił wyniki w pobliżu 10-20 miejsca, wczoraj lepiej od Niemca, więc dziś i jutro mogą skakać na podobnym poziomie, a już na mamucie Japończyk powinien być górą, zwłaszcza kiedy dostanie podmuch pod narty to potrafi odlecieć. Typ bardziej przeciwko Geigerowi, aniżeli Sato, ale Japończyk potrafi od czasu do czasu pozytywnie zaskoczyć i myślę, że 15 pkt przewagi nad bezbarwnym Niemcem powinno spokojnie wystarczyć.