Przed nami druki
konkurs w Kuusamo. Oferta jest dużo bardziej szeroka i dużo bardziej ciekawa niż wczoraj. Wprawdzie kursy na zwycięzce i podium nie powalają, gdyż wczoraj nie było niespodzianek i wygrał typowany przeze mnie R.Kobayashi, a typowany przez bukmacherów Stoch był drugi. Jednak na kilku mocnych zawodników jak np. Aalto czy Klimov kursy są całkiem fajne i próbujemy z nich korzystać. Do tego kilka perełek na h2h i zapowiada nam się ciekawy
konkurs. Zestaw najciekawszych typów poniżej:
Na wygraną(typ/kurs/stawka):
r.kobayashi 6 300
aalto 41 150
johansson 11 225
klimov 15 150
d.prevc 18 40
geiger 17 35
fannemel 41 30
eisenbichler 26 50
Na podium(typ/kurs/stawka):
r.kobayashi 1,83 350
aalto 11 450
johansson 3,5 200
klimov 4,5 225
d.prevc 6 85
geiger 5 100
fannemel 14 50
eisenbichler 7 75
stoch poza podium 1,75 1000
Top6:
top6
stoch poza top6 2,62 115
johansson 2,25 200
klimov 2,5 150
d.prevc 3 100
eisenbihcle 3,5 150
fannem 4,5 100
aalto 6 300
j.kobayashi 12 25
zografski 13 25
H2H:
wellinger - forfang 1,75 175
klimov - zyla 2 425
r.kobayashi - stoch 1,75 650
eisenbichler - forfan g 1,9 1000
fannemel - kubacki 2,1 500
johansson - wellinger 1,57 525
d.prevc - zajc 1,96 300
aalto - zajc 2,3 740
stjernen - hula 1,67 150
kubacki - tande 1,75 100
bickner - kot 1,83 400
j.
kobayashi - schlirenzauer 1,95 200
fettner - koudelka 2 250
granerud - mogel 1,65 125
Argumentacja:
W kwestii zwycięstwa czy podium moim faworytem nadal jest R.Kobayashi, jednak kursy nie są już tak dobre jak w sobotę, więc nie jest to takie value, więc i stawka mniejsza i szukam niespodzianki (ostatecznie bardzo rzadko w jeden weekend wygrywa ten sam zawodnik - szczególnie jak spodziewana jest loteria). Tak więc mój typ, który byłby mega niespodzianką pada na Fina Aalto. Fin już w Wiśle regularnie meldował się w czołówce wszystkich serii, wytrzymują napięcia również w konkursie i zajmując 7 miejsce o 4,6pkt za podium. Czyli jakieś 3 metry w dwóch skokach mu brakło - to jest bardzo mało. U siebie w Finlandii, szczególnie w Kuusamo cała kadra Fińska skacze te 5 metrów lepiej niż na innych skoczniach. Idąc tym tokiem owe 5m ma szanse dać Finowi podium. Że jest to realne Aalto pokazał wczoraj rano w treningu zajmując 4 miejsce i mając 0.9pkt straty do 3 miejsca i 5pkt do 1 miejsca. W konkursie Finowi nie poszło i stąd te kursy. Ale zakładając że dzisiaj odda swoje normalne skoki, miejsce w szóstce jest bardzo prawdopodobne, więc kurs na top6 - 6.00 biorę w ciemno i gram go grubo. Gdyby Finowi powiało lub oddałby skok życia bardzo realne jest podium (kurs 11.00), a i wygrana mnie nie zdziwi (kurs 41.00). Także próbuje na Fina bo tak jak pisałem w przypadku Klimova, wystarczy że taki typ wejdzie raz na 15 konkursów żeby być na plus, a wchodzą znacznie częściej (patrz Klimov tydzień temu). Kolejne typy to właśnie na wspomnianego Klimova, gdyż po wczorajszej wpadce kursy mocno skoczyły, a o ile Rosjanin już tak nie dominuje jak w Wiśle, o tyle na zwycięstwo czy podium go bezapelacyjnie stać. Do tego również większa stawka na Johanssona, który ma potencjał na podium, ale coś nie może oddać dobrego skoku w konkursie, więc może tym razem. Oprócz tego mniejsze stawki na skoczków, którzy w pojedynczych skokach pokazywali potencjał i jak trafią dobre warunki na Fińskiej loterii to mogą namieszać. Wśród tych zawodników są: Domen, Geiger, Fannemel i Eisenbichler. Kursy bardzo wysokie, więc żal nie spróbować za drobną stawkę.
Tyle w kwestii typów na wygraną, podium czy top6. Przejdźmy do par h2h bo tu kilka perełek: Wygrana Klimova z Żyłą po kursie 2.00. Skoro Piotrek był słabszy od Rosjanina u siebie, to w Finlandii również Rosjanin powinien być górą. Wczoraj było inaczej, ale w skokach wszystko się może zmienić i taki kurs uważam za świetne value. R.Kobayashi lepszy od Stocha - tutaj cały czas gram przeciwko bukmacherom faworyzującym Stocha, który w mojej opinii nie jest w stabilnej, optymalnej dyspozycji i czekam aż zdarzą mu się słabsze skoki w konkursie. Za to Ryoyu jest w takim gazie, że może w zółtej koszulce dotrwać do
TCS. Eisenbichler - Forfang czyli
typ dnia. Niemiec jest chimeryczny i tylko tego się obawiam, ale pokazał że stać go nawet na wygraną wygrywając poranny trening. Z drugiej strony Forfang, podobnie jak Tande jest kompletnie bez formy z racji zaburzeń w przygotowaniach do sezonu. Forfang oddając wczoraj dobry skok jak na swoją dyspozycje zajął miejsce 13, a Eisenbichler kompletnie psując próbę (sądząc po złości po skoku) zajął 15. Jeśli Niemiec odda normalny skok, Norwegowi raczej nic nie pomoże. A nawet jeśli Niemiec znowu zawali to spore szanse, że tym razem i Norweg odda nieco słabszy skok i przegra w tej parze. Przy kursie 1.5 bym tak agresywnie tego nie grał, ale przy 1.9 uznaje to za value dnia. Kolejny typ Johansson - Wellinger 1. Tak jak już pisałem Johansson czekam aż odda dobre skoki w konkursie i powalczy o podium, Wellinger wydaje się być daleki od optymalnej formy i miejsca pod koniec pierwszej dziesiątki na taką dyspozycje są i tak już dobrą lokatą. D.Prevc - Zajc 1 po kursie 1.96 to także super typ. Domenowi leży ta skocznia wybitnie. Wczoraj przy normalnym lądowaniu mógłby nawet wygrać. Kolega z drużyny Zajc nie sądze by się znalazł w pierwszej dziesiątce. Będąc przy Zajcu, udało się wyhaczyć drugą perełke dnia czyli para Aalto - Zajc 1 po kursie 2.3. Tak jak pisałem Aalto typuje na top6 lub wyżej a Zajca poza top10, dlatego nie rozumiem takich kursów i biorę je w ciemno. Ostatnią perełką jaką opisze jest Bickner - Kot 1 po kursie 1.83! Amerykanin pokazał w Wiśle, że powinien spokojnie regularnie wchodzić do 2 serii. W przypadku Kota obawiam się, że typ zostanie zwrócony gdyż Maciek może nie dostać się do konkursu. Reszta typów widoczna na liście, nie będę każdego z osobna opisywał ze względu na brak czasu, ale wydaje mi się że są to typy zrozumiałe i logiczne.