H3H Anders Fannemel vs Severin Freund vs Noriaki Kasai @ 3.20 betsafe 10-11-3
Na dzisiejszy
konkurs spróbujemy, taki oto zakład, który uważam, że ma dość duże szanse powodzenia. Analitycy w tym zestawieniu najniższe notowania przydzielili Noriakiemu. Pewnie głównie kierowali się tamtego rocznym weekendem w Vikersund, gdzie znakomicie radził sobie Fannemel, ustanawiając przy okazji rekord świata oraz jeden z konkursów wygrał Freund. Ja jednak na pierwsze piątkowe loty w Vikersund wybieram zawodnika, który w ostatnim okresie prezentuje najrówniejszą i najwyższą formę z wyżej wymienionej trójki.
Uzasadnienie typu będzie trochę szarpane, ale nie ma weny do pisania. Trzej zawodnicy to czołówka lotników w pucharze świata. Potrafią odlecieć i wszystko pozamiatać. Zaczniemy od Fannemela, w tamtym sezonie pokazał się z kapitalnej strony na Vikersund, wydaje mi się, że ta skocznia jest stworzona pod niego, znakomicie potrafi w pierwszej fazie lotu niziutko latać nad zeskokiem a później kapitalnie odlatuje, ale Fannemel odlatuje jak ma naprawdę dobre warunki, co pokazał w niedzielnym konkursie w Sapporo, gdzie wygrał zawody. Uważam, że Fannemel, tym zwycięskim konkursem na Okurayamie trochę zamydlił nam oczy. A tak naprawdę to on cały czas w tym sezonie tej formy szuka i prezentuje się zdecydowanie poniżej swoich możliwości. Tamtego roczne miejsca na podium i kapitalne skoki na Vikersundbakken nie wzięły się z niczego. Jak spojrzymy na zeszłoroczne występy Fannemela przed Vikersund do Anders był 12 razy w top6, dwa razy wygrał i dwa razy był drugi, wygrał ostatni
konkurs przed lotami w Neustadt, a ten sezon to oprócz tego zwycięstwa w Sapporo to tylko dwa miejsca w top6 i nic po za tym. W MŚ w lotach kapitalne skoki treningowe nie dokońca udało się przełożyć na miejsce w generalce na koniec 7 lokata. Ostatnie
konkursy to średnie występy w Zakopanym, słabe skoki w sobotę w Sapporo , słabe skoki W Oslo w drużynie, no i nie udany skok w Trondheim. Jak dla mnie to Fannemel musi zyskać trochę pewności siebie i jeśli warunki pozwolą to będzie się rozkręcał z każdym skokiem i ten piątkowy pierwszy
konkurs mam duże oczekiwania, że będzie najsłabszy w jego wykonaniu.
Severin Freund to nie jest ta zeszłoroczna „maszyna do wygrywania „ zupełnie nieudane mistrzostwa świata w lotach, po pauzie w Zakopanym, wydaje mi się, że oglądamy jeszcze słabszego Niemca. Dobre skoki, bo nie ma tych znakomitych, przeplata ze słabymi czy średnimi. Nie jest on w najwyższej formie. Ostatnie
konkursy słabe w jego wykonaniu, popełnia tych błędów sporo, a jeśli przechodzimy na mamuty, to te błędy mogą być tylko potęgowane i tych kilkunastu metrów może brakować . Freund trochę się nam pogubił i te loty to tak w nienajlepszym momencie przyszły dla niego.
A mój faworyt przeżywa kolejną młodość. Jest w bardzo wysokiej formie. Ostatnie
konkursy i wydarzenia w jego życiu bardzo mocno podbudowały jego morale. Ojcostwo mu służy. Kapitalny skok wyrównujący rekord skoczni w Trondheim tylko to potwierdza. Na mistrzostwach świata zaprezentował się najlepiej z wymienionych zawodników. Noriaki dzięki bogatemu doświadczeniu, potrafi szybko „przeprogramować się” z jednej skoczni na drugą. Wiele razy pokazywał, że skoki treningowe nie są mu potrzebne (wiadomo duże przeciążenia), aby osiągać znakomite rezultaty na mamutach.
Podsumowując uważam, że obecna forma, spokój i duża pewność siebie(czego raczej nie można powiedzieć o pozostałej dwójce), oraz bogate doświadczenie zaprocentują i w dzisiejszym konkursie Noriaki uplasuje się wyżej od swoich przeciwników.
Noriaki Kasai top 6 @ 1.60 Unibet 3 miejsce
Tak, dziś mocno ufam i stawiam na Noriego. Kurs na miejsce w pierwszej szóstce, bardzo przyjemny. Przyglądając się po kolei dzisiejszym faworytom do wysokich lokat to mamy tak: Prevc (bez komentarza), Kraft super forma, którą dało się już zauważyć od Kulm, w lotach czuje się świetnie, ale… Stefana nigdy tu nie było. Vikersundbakken trochę różni się od pozostałych mamutów i zobaczymy jak sobie Austriak dziś poradzi, tym bardziej, że gdyby
konkurs rozgrywany był zgodnie z harmonogramem, to o te 2 skoki treningowe miałby więcej . Norwegowie, armia potężna do miejsc w top 6, ale Fannemela opisałem wcześniej, Forfang solidny, ale ostatnio wpadło kilka słabszych konkursów, Gangnes nie skacze już tak regularnie jak na
TCS czy MŚ w lotach ale powinien być wysoko. Hayboeck jak przychodzą Loty to trochę traci animuszu, Kranjec i Tepes skaczą jak skaczą, potencjał duży, ale często brakuje regularności.
Niemcy na czele z Freundem trochę notują regres formy. Myślę, że z aktualną dyspozycją, na tle swoich rywali Kasai prezentuje się bardzo dobrze i śmiało może myśleć o miejscu w top6, a może po raz kolejny nas zachwyci świetnymi skokami i będzie to miejsce na podium. A wyniki z tamtego sezonu Noriego to 3 i 5 miejsce w Vikersund. W tym roku na Mistrzostwach Świata 5 pozycja. W tamtym sezonie 5 na Kulm, 5 i 8 w Planicy.
Taku Takeuchi vs Manuel Fettner 1 @ 1.75 Expect 39-32
Tę parę opisywałem przy okazji poprzedniego konkursu w Trondheim, tutaj mamy niższy kurs, ale myślę, że dalej warty gry. Jak pisałem w tamtym poście Taku od konkursów w Sapporo prezentuje się bardzo solidnie i rzadko psuje swoje próby. W kilkunastu ostatnich skokach prezentował się lepiej od Fettnera. W Trondheim seria próbna na korzyść Takeuchiego. Pierwsza seria konkursu w Trondheim Taku notuje kolejny świetny skok zajmuje 5 miejsce (z pokaźną bonifikatą za wiatr), Fettner w lepszych warunkach plasuje się na 36 miejscu. W drugiej serii Taku skończył bardzo źle, ale można powiedzieć, że to nie on zepsuł skok, tylko został zmuszony przez duży podmuch wiatru. Po raz kolejny w tym sezonie ma pecha do warunków, dostał najwyższą bonifikatę za niekorzystne warunki tamtego dnia. Ten drugi skok o niczym nie świadczy i raczej należy traktować go z przymrużeniem oka.
Co do dzisiejszych lotów, Fettner nigdy lotnikiem nie był. W Mistrzostwach Świata na Kulm Fettner 25 pozycja w generalce, nie zachwycił żadnym skokiem. Taku nie startował. Dla Fettnera będzie to debiut na Vikersundbakken, nigdy tu nie skał. W porównaniu do Takeuchiego, który startował tutaj 2011, 2012 i 2015r. Rok temu Takeuchi w kwalifikacjach 6 pozycja w pierwszym konkursie 9 miejsce w 2 konkursie zajął 19 lokatę. Od początku swojej kariery Taku skakał stosunkowo dużo na mamutach, potrafił skoczyć do pierwszej dziesiątki nie tylko na Vikersund. Uważam, że Taku jest w lepszej i solidniejszej formie od Fettnera i po raz kolejny z tego pojedynku wyjdzie zwycięsko.
Michael Hayboeck vs Daiki Ito 2 @ 2.50 bet365 6-19
Delikatnie spróbuje jeszcze taki zakład, bo taki kurs na Daiki to troszkę za wysoki. Nie ruszałbym tej pary gdyby nie mocna postawa Ito w Trondheim i w Sapporo. Dodatkowo Hayboeck nigdy specjalnym typem lotnika nie był. Austiak cały czas jest w gazie, dysponuje potężną siła wybicia, ale nie zawsze przekłada się to na postawę na skoczniach do latania. Ito jak ma dobre warunki to potrafi daleko odlecieć, kilka miejsc na lotach w top6 ma, stawał również na podium w konkursach rozgrywanych na skoczniach mamucich. W Vikersund meldował się w dziesiątce z 4 razy. Myślę, że w cale nie stoi na straconej pozycji w starciu z Austriakiem.