Hilde - Janda 1 @1.45 na kwalifikacje
fortuna
W ogóle niezrozumiała para dla mnie, ale to tylko lepiej - korzystam. Hilde w każdym skoku lepszy w Engelbergu, widać że pasuje mu ta skocznia. Żadnego skoku nie zepsuł, wszystkie dobre, bądź bardzo dobre. Janda jedynie w drugim treningu piatkowym oddał niezły skok 130 m. oraz w kwalifikacjach przy niekorzystnych warunkach 126 m. O reszcie nie ma co nawet wspominać, kiepsko. Należy dodać, ze nawet przy tych dwóch niezłych skokach Jandy Hilde okazywał się lepszy ???? Jedyne zagrożenie jakie widzę w tym typie, to fakt, ze to kwalifikacje i tylko jeden skok, ale mimo wszystko traktuje ten typ jako moją perełkę
Freund - D. Prevc 1 @1.65 fortuna
Kurs kosmos. Rozumiem, że wczorajszy
konkurs nie wyszedł Severinowi, rozumiem też że nie przepada za tą skocznią, nie przypominam sobie jakichś większych sukcesów, a nie mam czasu poszperać (pewnie zaraz ktoś mnie poprawi, śmiało) Mimo wszystko to Freund, takie kursy na Niemca trzeba pobierać, zwłaszcza, że do pary dali mu młodego Słoweńca. Wczoraj świetny
konkurs Prevca, ale jego wcześniejsze skoki tutaj na to nie wskazywały, tym większe było moje zdziwienie. Obstawiałem raczej, że Lanisek odpali, a nie Prevc i się ostro przejechałem wczoraj
Myślę, że drugi
konkurs z rzędu Prevcovi, aż tak nie wyjdzie, zaś Freund powinien się poprawić w stosunku do wczorajszego konkursu. Dlatego też tę parę gram z przyjemnością, a przeciwko Domenowi gram więcej typów w moim temacie
Forfang - Hauer 2 @2.03 Betsafe
Ze względu na kurs - próbuje. Hauer bardzo solidnie w Engelbergu, jedynie wczorajszy skok w drugiej serii poniżej 130 m. Zresztą opisywałem go wczoraj w tym temacie i podtrzymuje swoje zdanie o nim. Dzisiaj gram go w parze z Forfangiem. Większe ryzyko, niż wczorajasze zestawienie z Tande, ale też nieporównywalnie wyższy kurs. Jeżeli miałbym wystawiać kursy na tę parę raczej bym je odwrócił. Forfang wczoraj przeciętny występ, drugim skokiem trochę podreperował swoją pozycje. Tutaj bez błysku, ląduje między 125-130 m. Właściwie dużej różnicy między tymi dwoma zawodnikami się nie spodziewam, myślę że 5-8 pozycji maksymalnie. Mimo wszystko, Hauer tutaj lepiej się prezentuje i myślę, że ta przewaga kilku pozycji będzie na jego korzyść
Po takim kursie grać trzeba
Lanisek - Ammann 1 @1.85 Unibet
A spróbuje jeszcze raz na Słoweńca, tym razem w parze z moim ulubieńcem Ammannem. Piątek w wykonaniu Laniska super, a wczoraj coś się popsuło. Już w sesji treningowej przeciętny skok, później w konkursie ponownie kiepskie skoki, więcej spodziewałem się po Słoweńcu. Jednak mimo to, był wczoraj blisko Ammanna, który również nie błyszczał. Chyba Szwajcar nie przygotuje formy na
TCS, a szkoda bo życzę mu jak najlepiej ???? Wracając do typu, jeżeli Lanisek dzisiaj odpali, Ammann nawet przy dobrych skokach, ze względu na noty nie ma szans. Przy dalszych odległościach lądowanie Ammanna jest fatalne, przy bliższych stara się z tym telemarkiem, ale sędziowie i tak tego nie doceniają. Szanse na to, że Lanisek odpali moim zdaniem są spore, według mnie wczorajszy słabszy występ był wynikiem słabszej dyspozycji dnia, bo forma widać w ostatnim czasie u młodego Słoweńca jest bardzo wysoka.Jeżeli nie odpali, to typ będzie na styku, takze szanse na wygraną nadal są. Kurs biorę i próbuje
e: tragedia ten weekend, chociaż 'perełka' weszła, ale małe to pocieszeni, bo weekend na spory minus