A. Wellinger - S. Ammann @ 1,55 Betsafe

Znowu przeciwko Szwajcarowi sympatycznemu. Ammann od początku sezonu wydawało mi się, że nie skakał słabo, tylko często nie trafiał z warunkami. Wczoraj w drugim skoku już chyba ewidentnie po prostu popsuł i nie ma co zganiać na warunki. Większość jego skoków tu jest słaba, włącznie z wieczornym treningowym na HS130. Wellinger wręcz przeciwnie. W bardzo dobrej formie, świetny występ wczoraj i dzisiaj powalczy znowu o czołowe lokaty, a Simi może druga dziesiątka.
potem coś dodam jeszcze.
Szykuje się znowu w miarę sprawiedliwie pod względem wiatru, ale problemem tym razem może być padający, gęsty śnieg ???? Aczkolwiek przy równomiernym puszczaniu zawodników w tych samych odstępach to nie jest problem. Gorzej jak tu sobie zrobią przerwę przez Gregorem, żeby tory przedmuchać..
Witamy w Lillehammer, gdzie od rana sypie gęsty śnieg. Dobra nowina jest taka, że wydaję się być bezwietrznie. Może czekać nas dziś zatem "śnieżny
konkurs", przeplatany oczekiwaniem na czyszczenie torów.
G. Schlierenzauer -
K. Stoch @ 4,15 STS
Schliri skoczył gorzej, choć warunki nie były optymalne dla końcówki, ale Kamil tradycyjnie najgorsze warunki z całej stawki! Formy brak to jedno, ale naprawdę ile można mieć takiego pecha.. W 2 serii formalność. E: a jednak, minimalnie tylko Kamil przegrał. Gregor w końcu też dostał gorsze warunki i wyszło w jakiej jest formie.
Myślicie pewnie wariat, no niepoprawny, patriotyczny optymista. Otóż nie do końca. Ten kurs jest mega przesadzony po dotychczasowych konkursach, szczególnie wczorajszych. Kamil fakt - nie jest w najlepszej formie na razie, trochę dusi te skoki, ale uważam, że jego forma jest lepsza niż jego wyniki. Na razie ma naprawdę dużego pecha do warunków w zawodach i co
konkurs skacze po prostu w fatalnych bądź słabych. W dodatku miał już na treningach/kwalach kilka naprawdę perfekcyjnych skoków, pokazujących, że może wystrzelić w każdym momencie. Gregor? 2 zwycięstwa, lider PŚ, pięknie, pięknie tylko co z tego? Wg mnie on nie ma jakiejś zdecydowanie lepszej formy od Kamila. Ma za to coś innego - szczęście do warunków. 2 skok w Kuusamo, wczoraj 1 skok. Naprawdę miał mega dobre warunki i zawodnik jego klasy zawsze to wykorzysta. Gdyby nie to, podium by jeszcze nie powąchał, bo jest wielu skoczków w lepszej dyspozycji.
Na co dziś liczę? Na równe warunki, szczególnie, że do Kamila się szczęście w końcu uśmiechnie i stanie mu skoczyć w korzystniejszych warunkach. Myślę, że wtedy nie jest bez szans z przecenianym Austriakiem, któremu zdarzały się już bardzo słabe skoki w tym sezonie. Kurs to wg mnie mega value. serio