>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Skoki Narciarskie 2012/2013 Lahti 09-10.03 [HS 116] + Kuopio 12.03

Status
Zamknięty.
pezio 33,1K

pezio

Użytkownik
Niemcy v Norwegia 1 @1,6 Totomix ✅

Wank &gt; Velta. Norweg bez błysku, taki norweski Miętus. Jak podwieje pod narty może odlecieć(choć ostatnio zdarza mu się to bardzo rzadko) a jak znowu w plecki to bula możliwa. Wank w Predazzo złapał formę, tutaj zdaje się prezentować podobnie jak na MŚ, mocny punkt w reprezentacji. Stjernen minimalnie lepszy niż Neuma. Freund solidny, bez rewelacji ale nie psuje skoków, skacze równo. Jacobsen.. to może być dziś gwóźdź do trumny Norwegów. Jak do tej pory skakał tu 113,5, 99,5 i 114m. Zatracił gdzieś niezłą dyspozycję. Seweryn w tej parze ma przewagę. I na końcu Freitag z Bardalem. Lepiej prezentuje się tu Rycho, Anders w zasadzie po złotym medalu na małej skoczni nie zachwyca. Niemcy powinni być dziś wyżej.

Czechy v Rosja 1 @1,3 ✅

Tutaj Hlava &gt; Kornilov , Matura &gt; Vassiliev powinni zrobić mega przewagę, zwłaszcza Janek. Vassiliev totalny dołek, zaliczy bule, wierzę. Janda może przegrać z Rosliakovem choć też niekoniecznie no ale w kwalifikacjach obaj #bula. Koudelka i Romashov na podobnym poziomie. Wejdzie lekko.

Wank v Tepes 1 @1,65 [I seria] Totomix ✅

Tak jak wspominałem, Wank równy, dobra forma. Tepes to Tepes, pokazał w drużynie ostatnio swoje oblicze, jeden skok zepsuje(oby ten pierwszy). Wiaterek będzie kręcił, on takich warunków nie znosi.

A co do Polaków.. Kot pierwsza zmiana, jest tu mocny, zmotywowany po niezbyt udanym 1 skoku w Predazzo. Żyła też na luzie, wiadomo garbik i te sprawy, skoczy swoje. Krzysio totalna niewiadoma dla mnie, nie popieram decyzji Kruczka, coś mi się zdaje że zrobił Miętusowi prezent na urodziny wstawiając go na dziś. W kwalach Miętus był lepszy jedynie o 3 pkt od Kubackiego ale miał minimalny wiatr pod narty a Dawid ponad 0,5m w plecy. No zobaczymy. Stoch wiadomo, klasa i nadrobi porządnie. Austriacy solidni ale mają Krafta który zawali. Każda ekipa ma jakąś czarną owcę, Niemcy najrówniejsi i ja typowałbym ich zwycięstwo.

adhemar 374

adhemar

Użytkownik
Ja też myślałem,że Wank już sezon zakończy,a tymczasem powrót dobrej formy.
Niemcy zdecydowanie najrówniejsi - podobnie jak na MŚ nie widać kandydata do zepsucia skoku,podczas gdy inne reprezentacje mają conajmniej jednego &quot;dywersanta&quot;.
I przy wyrównanym poziomie zapewne tacy skoczkowie zadecydują o wygranej/przegranej.
Pierwszy raz w życiu widzę kursy wskazujące Polskę na faworyta i to w Bet365 dość jednoznacznie 2,35 przy 3,25 na Austrię i 4,00 na Niemców.
Niezby się z tym zgadzam,owszem Kamil miażdzy i na pewno odrobi dużo,Maciek ciągle głodny sukcesu,ciagle niezadowolony,ale tu powinien skoczyć lepiej niż na MŚ,niestety środkowe zmiany wyglądają gorzej.
We wczorajszych kwalifikacjach,wiatr wiał głównie z tyłu skoczni,ale kilku (bodaj pięciu) jeśli wierzyć pomiarom,miało wiatr pod narty ,w tym Żyła i nieszczęsny Krzysiu Miętus.
O ile Żyła najprawdopodobniej sobie jakoś poradzi z tylnym wiatrem i nie zrobi katastrofy, o tyle przy zmiennym wietrze, Krzysiu to tykająca bomba.
Zamiana Kubackiego na Miętusa jest dla mnie niezrozumiała,na konkursie MŚ Kubacki zdobył więcej punktów niż Kot i Żyła.Owszem wczoraj w kwalifikacjach minimalnie lepszy był Miętus,ale TYLKO dlatego,że trafił dobry wiatr.
Jeśli trafi też taki dziś - będzie podium,może nawet wygrana,ale jeśli Krzysio dostanie 1-1,5m/s w plecy to z belki 11 -110 m będzie sukcesem.
Z drugiej strony trochę mam nadzieję na właśnie taką sytuację,jeśli Krzysio (drugi raz po Zakopanem) udupi nam wygraną to przed Soczi będzie już z nim spokój.
Miętus nadaje się tylko jako joker w sytuacji gdy skocznia jest duża i porządnie wieje pod narty.
Reasumując widziałbym znów w Niemcach faworytów do wygrania.
Niemcy win 4,0 Bet 365.✅ Niemcy wszystko solidnie plus maly błysk i wyszła zdecydowana wygrana
W H2H jeśli będzie wiatr w plecy warto zagrać przeciwko Słowenii,np. w parze z Japonią za 1,5Bet365.✅ myślałem,że będzie więcej niż 10 pkt,ale ważne że do przodu
Ciekawą parą jest Finlandia - Włochy,Włosi u siebie wygrali zdecydowanie,jestem ciekawy jak wypadną finowie u siebie,we wczorajszych kwalifikacjach przegrali z Włochami zajmując miejsca 29,38,44,45 (przy czym 44ty Larinto został zdyskwalifikowany),Włosi natomiast 22,25,47,48.
Przy kursie 2,15 w STS obstawiam Włochów⛔ o 1,8pkt lepsi gospodarze.

Otrzymane punkty reputacji: +1
bodzio9 247

bodzio9

Użytkownik
Japonia - Słowenia 1 @ 1.65 Betsson ✅✅✅

Ten typ podaję nie ze względu na fenomenalna formę Japończyków, lecz na postępujący regres w skokach Słoweńskich.
Na początek składy obu ekip na dzisiejszy drużynowy konkurs:

Japonia: Kobayashi, Kasai, Ito, Takeuchi
Słowenia: Tepes, Hvala, Prevc, Kranjec

Typ przeciwko Słowenii dlatego, że bardzo słabo skacze tutaj Hvala, Tepes też nieezbyt dobrze, ciągle ma problem z dwoma równymi skokami. Nieco forme jakby poprawił Kranjec, ale te niekorzystne warunki jakie często panuja na tej skoczni mogą być również i dla niego zgubne. Cały czas w świetnej formie ejst Prevc i on myślę zdobędzie najwięcej punktów z całej tej ósemki skoczków (Japonia + Słowenia).

Jesli chodzi o Japończyków to wydaje się, że mają dość równy zespół. Jesli Kobayashi skoczy tak jak we wczorajszych kwalifikacjach lub drugim treningu to ten typ wejdzie lekko. Jeśli tak jak w pierwwszym no to ptrzeba będzie liczyć na pomoc Słoweńców. ???? Kasai też nie skacze jakoś super, we wczorajszych kwalach przeciętnie, ale w treningach radził sobie dużo lepiej w obu skokach powyżej 120m i myślę, że jak 2x skoczy co najmniej punkt konstrukcyjny to będzie dobrze. Ito też wczoraj niezbyt rewelacyjnie, ale myślę, że na konkurs też się zepenie bo formy tak szybko nie powinien zatracić, a w Predazzo niewątpliwie ją miał. No i najmniej chyba trzeba się obawiać Takeuchiego, który zajął wczoraj 2 miejsce w kwalifikacjach.

Otrzymane punkty reputacji: +6
adhemar 374

adhemar

Użytkownik
U Słoweńców nie ma regresu formy,to poprostu hill size + wiatr w plecy.
Gdyby dziś zawody odywały się na jakieś innej(większej) skoczni do tego z wiatrem pod narty Słoweńcy zapewne wygraliby.
Hvala i Tepes to poniekąd &quot;kalki&quot; Kranjca(płasko,nisko nad zeskokiem,przez co wiatr od tyłu &quot;wbija&quot; ich w bule,jesli nie udaje im sie dolecieć do pewnego krytycznego punktu to jest dramat.Właśnie dlatego niektóre ich skoki nie są przecietne tylko od razu fatalne),Prevc skacze troche inaczej.
Jestem absolutnie przekonany,że w Planicy wszyscy czterej (plus jeszcze kilku młodych) będą bardzo wysoko.
Edit:W serii próbnej Japonia miażdzy,typ ze Słowenią wejdzie na 100%,Kamil i Krzysiu planowo.

coolmen7 8,8K

coolmen7

Użytkownik
Pytanie, co zrobią z pojedynkami Rosji, wystąpili w trzy osobowym składzie, będą zwroty???
Nie ma szans, wyniki z Rosja będą na pewno uwzględnione.
---------------------------------------------------------
Póki co to Żyła zawala konkurs...
Nie czaje tych Norwegów, nie wiem, może oni sami u buków obstawiają na swoje skoki, bo jak w Polsce w drużynówce po prostu nie mogli przegrać to oni zajęli tam 7 miejsce, dzisiaj kiedy &quot;nikt&quot; na nich nie stawia to oni walczą praktycznie o wygraną. Jacobsen nie oddał dobrego skoku tutaj, a nagle odpala. Bardal też nagle poprawia się bardzo. Szkoda tylko, że nie wystawili Hilde i on by jeszcze skoczył ze 125 to na prawdę pomyślałbym, że specjalnie skaczą słabo w treningach i kwalifikacjach i pewnie stawiają na siebie, a dzień później wszystko wraca do normy.
Zobaczymy 2 serię...

adhemar 374

adhemar

Użytkownik
Nie czaje tych Norwegów, nie wiem, może oni sami u buków obstawiają na swoje skoki, bo jak w Polsce w drużynówce po prostu nie mogli przegrać to oni zajęli tam 7 miejsce
Do Polski to oni przyjeżdżają się zabawić, co sami zresztą przyznali,dodatkowo w Zakopanem były zmienne warunki,a także Hilde zaprezentował to co na MŚ i to co prezentuje raz na jakiś czas,czyli &quot;bulę&quot;.

A co do Rosji, to wyniki będą zaliczone,niestety dla tych którzy na nich stawiali,pytanie co się stało z Dimitrem.

kartonik 132

kartonik

Użytkownik
Severin Freund - top 3 @ 2,25 unibet✅

Na dzisiejsze zawody indywidualne w skokach w Lahti polecam typ ,ze lider Niemieckiej ekipy Severin Freund stanie na podium .Niemcowi pasuje ta duża skocznia w Lahti co potwierdził wczoraj w konkursie drużynowym gdzie nieoficjalnie wygrał te zawody wyprzedzając o 6,8 pkt Kamila Stocha i Andersa Bardala .Dwa lata temu też stanął na podium zawodów indywidualnych na tej skoczni /3 miejsce za Ammanem i Koflerem/ -rok temu zawodów na tej skoczni nie było -odbyły się skozni normalnej/
Poza tym Niemiec walczy o podium w generalce pucharu świata i musi zdobywać punkty bo rozpędzony Kamil z mistrzowską formą goni.

rickyfcb 159

rickyfcb

Użytkownik
Do Polski to oni przyjeżdżają się zabawić, co sami zresztą przyznali,dodatkowo w Zakopanem były zmienne warunki,a także Hilde zaprezentował to co na MŚ i to co prezentuje raz na jakiś czas,czyli &quot;bulę&quot;.
A co do Rosji, to wyniki będą zaliczone,niestety dla tych którzy na nich stawiali,pytanie co się stało z Dimitrem.
Na szczęście nie dali zwrotu, bo już się obawiałem.
Vasiliev jest w tragicznej formie, on to skakał po 90-100 metrów.
Więc za pewne wolał w ogóle nie startować, w kwalifikacjach również nie poleciał.
Co do powyższego typu na Freunda, wygląda ciekawie, powalczy dzisiaj.
Propozycje ode mnie z STS-u poza ostatnimi dwiema parami, wszystko na pierwsze serie:
Maciej Kot vs. Jurji Tepes 1 @ 1.27 ✅
Andreas Wank vs. Rune Velta 1 @ 1.40 ✅
Richard Freitag vs. Jan Matura 1 @ 1.40 ✅
Kamil Stoch vs. Robert Kranjec 1 @ 1.15 ✅
Michael Neumayer vs. Tom Hilde 1 @ 1.40 ⛔
Atle Roensen vs. Roberto Dellasega 1 @ 1.18 ✅
Kamil Stoch vs. Anders Jacobsen @ 1.18 ⛔
Kamil Stoch vs. Gregor Schlierenzauer 1 @ 1.40 ✅

blaise 2,8K

blaise

Użytkownik
Stoch - Schlierenzauer @ 1,50 Betsafe✅
Toż to chyba peffka. Przecież Kamil robi w każdym skoku po kilkanaście pkt nad Gregorem prócz wczorajszego z 1 serii, gdzie Stoch zepsuł a i tak był lepszy o bodaj 5 pkt. Kamil w mega formie naprawdę, Gregor bez, może otrze się o pudło, ale nie zdziwi mnie miejsce pod koniec pierwszej 10.
Stoch 1-3 @ 1,40 Betsafe⛔
Stoch WIN @ 2,75 Unibet⛔
Super kursy na wszystko, do wyboru do koloru. Wiadomo to skoki - trochę loterii zawsze, ale jeżeli:
-pogoda nie zrobi jakiś cyrków
-Kruczek nie pogubi się w zabawie z belkami (po co tak obniżać, że skacze Stoch 121, skoro skoczyłby ze 127-8 i miałby noty 19,5..)
-Kamil nie spali się psychicznie, ale tego nie biorę raczej pod uwagę po konkursach w Predazzo i wczorajszej drużynówce, gdzie znowu stanął na wysokości zadania i nam zapewnił podium.
jeżeli nic z tego się nie wydarzy, to Kamil wygra to naprawdę zdecydowanie, bo obecnie dominuje jak Małysz za najlepszych lat i mówię zupełnie poważnie.
Główny typ wszedł, ale ogólnie to Kamil spartolił nieźle. Jednak znowu chyba nie wytrzymał psychicznie..

adhemar 374

adhemar

Użytkownik
potwierdził wczoraj w konkursie drużynowym gdzie nieoficjalnie wygrał te zawody wyprzedzając o 6,8 pkt Kamila Stocha i Andersa Bardala
Niezupełnie, Freund dołożył najwiecej punktów drużynie,jednak trzeba pamietać,że nie każda grupa startowała z tej samej belki,a ta rekompensata punktowa nie jest uwzględniana w wynikach.Gdyby doliczyć punkty za różnice w belkach między grupami(jak miałoby to miejsce w przypadku konkursu indywidualnego) wygrałby Stoch przed Bardalem,a Freund dopiero trzeci.
Kurs lekko powyżej 2, szansa spora,ale podobny kurs na wygraną Kamila, co wg mnie jest opcją bardziej pewną.
Kamil wygrywał treningi,serię próbną,a także był najlepszy (uwzględniając różnice belek) w konkursie drużynowym.Jesli chce potwierdzić klasę,forme,aktualną dominację (która jednak niewiele ma wspólnego z niegdysiejszą Adama),oraz zawalczyć o podium w generalce to powinien wygrać.
Szanse na to ma spore,największe z całej stawki,ale w Lahti nie miał jeszcze słabego skoku (więc albo będzie miał go dzisiaj,albo po MŚ wszedł na wyższy level - taki gdzie wpadki są bardziej incydentem niż regularnością).
Mam nadzieję, też,że nie zechce zabłysnąć nasz trenejro,który chyba ubzdurał sobie że zostanie mistrzem strategii, o ile na MŚ obniżanie belki było konieczne (w tamtych warunkach i sytuacji punktowej) o tyle już wczoraj nie dało nam podium ale zabrało 2gie miejsce.
Poniżej 12 belki z wiatrem w plecy odlecieć nawet Kamilowi jest ciężko,on i tak ma niskie prędkości na progu.
Dwie belki to 4,2m na tej skoczni,wczoraj z 10 w drugiej serii Stoch miał 124,czy z 12stej miałby conajmniej 128,5m ? Myślę,że tak zwłaszcza,że dalszy skok to też nieomal automatycznie wyższe noty.
Groźny może być dziś Prevc.
W Bet365 nie ma fajnego H2H.
W STS Kubacki - Hula 1,45.✅

cibeles 969

cibeles

Użytkownik
Bardal - Schliri 1 za 1,80 w Millenium ✅

Bardzo solidnie wczoraj skakał Norweg, a wielki Mistrz jakby dostał zadyszki. Kombinacje z belkami, wiatr oczywiście może zrobić swoje, ale skaczą praktycznie po sobie, więc warunki są zbliżone. Zadecyduje bezpośrednia forma , a to jest po stronie Bardala.

Ito - Żyła 1 za 1,50 w Millenium ✅

Gdyby nawet pominąć pierwszy skok Piotrka , to w drugim i tak Daiti skoczył lepiej. Wszystko działo się na tylnych wiatrach, tym bardziej zaskoczył mnie japończyk. Jeżeli powieje pod narty, Piotr nie ma szans , na tylnym wietrze może być różnie, ale japończyk w lepszej formie.

Kranjec - Hvala 1 za 1,40 w Millenium ✅

Mistrz Świata juniorów jest tutaj kompletnie bez formy. Oczywiście Robert też nie zachwyca, ale spokojnie sobie poradzi.

Bajka, aczkolwiek Ito na duuuużym farcie :)

Otrzymane punkty reputacji: +6
M 27,2K

madangelo

Forum VIP
wygra: Prevc, P @11 marathonbet (w tobecie @10)
Młody Słoweniec jest w formie, 2 medale na MŚ, wczoraj dwa bardzo dobre skoki. Skacze równo z tym ze czasem potrafi naprawdę błysnąc odlatując rywalom, więc jesli bedzie miał swój dzień to cięzko będzie komuś go dogonić. Dla mnie faworytami są dzisiaj Stoch i Prevc, z tym że kurs przy tak szerokiej stawce na Kamila słaby więc jeśli już kogoś próbować to właśnie Słoweńca ????
/edit
Dodaje jeszcze suchy dubel z Bet770 , mnie przekonał ????
Kraft - Zyła 1 @1,55
Prevc - Jacobsen 1 @1,50
ako:2,33

enrico 1,4K

enrico

Użytkownik
Bardal w top 7 @ 1,45 bwin ✅ 2
Bardzo fajny kurs, bo w sts niższy nawet na pierwszą 6. Bardal słabo skakał pierwszych w treningach, ale wczoraj w drużynówce pokazał dobrą dyspozycję, w klasyfikacji indywidualnej był w trójce. Norweg zawsze w czołówce się zakręci, a tutaj moim zdaniem może powalczyć o podium.
Kubacki-Velta 1 @ 2,33 betsafe ⛔ 48-23
Duże value, bo Velta skacze słabiutko w Lahti. Wczoraj w drużynówce zdecydowanie najsłabszy z Norwegów, próby generalnie w okolicach punktu K, co daje najwyżej trzecią dziesiątkę. Kubacki miał tylko 3 próby, bo nie skakał wczoraj, ale potrafił polecieć pod 120 metrów, jak również tuż powyżej 110. Dla mnie Velta nic nie pokazuje, jak Kubacki odda niezły skok to powinno być na plus.
Jeszcze dwie ciekawe opcje w Sportingbet na zawodników, którzy moim zdaniem powalczą dziś o podium przeciwko Ammannowi.
Bardal-Ammann 1 @ 1,75 ✅ 2-7
Freund-Ammann 1 @ 1,60 ✅ 3-7

memfisek 97

memfisek

Użytkownik
Jacobsen - Matura @ 2.06 Pinnacle
Wczoraj w drużynówce Czech oddał dwa równe skoki i znowu pokazał, że w tym sezonie jest w formie i jest zdecydowanie liderem Czeskich skoczków. Mało kto się spodziewał w tym sezonie tak dobrej postawy Czecha. Jacobsen jednak wczoraj skakał lepiej od Czecha i w końcowym rozrachunku był lepszy od niego o 9punktów. Żal nie skorzystać z takiego kursu.

Stjernen - Kot @ 1.76 Pinnacle

Kot wczoraj naprawdę pomógł drużynie w uzyskaniu 3 miejsca. Oglądając jego skoki można mieć wrażenie, że za bardzo chłopak chce, zbytnio sie napala. Zazwyczaj jeden skok odpali świetny, a drugi schrzani. Norweg obok Prevca to odkrycie sezonu, złapał formę i skacze równo i daleko. Wczoraj po Bardalu najlepszy z Norwegów. Obaj skoczkowie na podobnym poziomie, jednak ja się skłaniam ku typowi w stronę Norwega.
Dodatkowo zagrałem przeciwko Koflerowi, który w tym sezonie wyraźnie sie nie może odnaleźć.
Wellinger - Kofler @ 1.91 Pinnacle

hajduk 124

hajduk

Forum VIP
Prevc, P (1-3) @ 2,25 unibet

Podbijam to co MadAngel napisał, obok Stocha, Prevc dysponuje najlepszą i najrówniejszą obecnie formą, nie rozumiem czemu Schliri jest wystawiany przed jako kandydat do zwycięstwa ( Najlepszy skok w kwalach z zawodników, ktrzy mają pewny awans i nieobliczalny jak zawsze, ale to jednak mało) Z racji tego, że rozegra się to między Polakiem, a Słoweńcem, ewentualnie warunki mogą namieszać proponuje bezpieczniejszą opcją, jaką jest top3. Wczoraj oczywiście zdecydowanie najlepszy wśród ekipy Słoweńców, w kwalifikacjach oddając skoki na odległość 122,5 oraz 130, lecz z 13 i 14, gdyż skakał w 3 serii skoczków, dlatego ciężko też porównywać do 4 serii, która skakała głównie z 12 belki. Wcześniej w MŚ brąz i srebro, w Obersdorfie 4 miejsce, także od połowy lutego jego forma wygląda naprawdę obiecująco.

malin157 75K

malin157

Znawca - Sporty zimowe
Stoch wygra 2.20 Unibet
Kamil po prostu prezentuje się najlepiej w Lahti. Akurat wczoraj przegrał by z Freundem, ale dziś inna sytuacja, myślę że zdecydowanie jest w stanie pokonać całą stawkę.
Obojętnie na jakie warunki trafi będzie w stanie sobie poradzić, świetnie tu skacze.
Wygrywał treningi mając po 15 punktów przewagi co jest ogromną różnicą.
Zakończyła się niedawno seria próbna i po raz kolejny najlepszy był Kamil.

adhemar 374

adhemar

Użytkownik
Kuopio HS127 kwalifikacje H2H STS:
Matura - Loitzl 1 -1,5⛔
Loitzl chyba ciągle bez formy.
Wank - Tepes 1 -1,18✅
Wank w końcówce sezonu znów w dobrej dyspozycji,a dla Tepesa skocznia znów chyba zbyt mała,gorszy w treningach.
Kubacki - Hula 1 - 1,35✅
Wyrównana para,Hula jednak w każdym skoku ciut gorszy,pozatym Kubacki ma wiekszy potencjał,ze Stefanem powinien wygrywać notorycznie.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom